İstanbul'da Sema törenleri nerelerde düzenlenecek?

İstanbul'da Sema törenleri nerelerde düzenlenecek?

Sema Töreni nedir? Semazen kime denir? sorularının yanıtı haberimizde. Peki İstanbul'da Sema törenler nerelerde düzenlenecek? Hazreti Mevlana'nın 745'inci Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, Şebi Arus törenleri başladı. Vatandaşlar Mevlana'nı hayatını araştırırken Sema Töreni nedir? Semazen kime denir? sorularının yanıtını da araştırıyor. İşte Mevlana ve Sema Töreni hakkında merak edilen detaylar...

Haberimize 'Sema Töreni nedir? Semazen kime denir?' sorularının detaylı cevabını bulabilir İstanbul'da Sema törenlerinin nerelerde düzenleneceğini de öğrenebilirsiniz. Hazreti Mevlana'nın 745'inci Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da katıldığı "Selam Vakti" yürüyüşü ile başladı. Şebi Arus törenlerinin başlaması ile vatandaşlar 

SEMA TÖRENİ NEDİR?

Toplu veya tek başına yapılan Sema aynı amaç içindir. Toplu halde yapılan Sema'ya, “Sema Töreni” denir. Sema'nın düzenli olması için konulan kurallar bir törene, Farsça'sı “Mukabele”ye dönüşmesini sağlamıştır. Bu Sema töreni Mevleviler tarafından yapıldığı için “Mevlevi Mukabelesi” denir.

SEMAZEN KİME DENİR?

Sema eden canlara, kişilere Semazen denilmiştir. Mevlevi tarikatının kendi arasında – toplu Sema'sına katılanlar dervişler, yani tarikat öğrencileridir. Tarikat dışındaki kişiler de Sema yapar. Herkese açık yapılan toplu Sema törenlerinde tarikat dışındakiler de katılabilir.

18-12/17/sema-toreni-nedir-semazen-kime-denir.jpg

ŞEB-İ ARUS NE DEMEK?

Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk'a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah'a dönüş” olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah'a doğru uçmasıdır”. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir.

SEMA TÖRENİ NEREDE YAPILIYOR?

7-17 Aralık tarihlerinde 11’i akşam 4’ü gündüz olmak üzere toplam 15 sema töreni gerçekleştirilecek. Sema töreni ve diğer etkinliklere 70 binin üzerinde ziyaretçinin katılması bekleniyor. Etkinlikler için Mevlana Kültür Merkezi ve Konya Büyükşehir Belediyesince inşa edilen 10 bin kişi kapasiteli Kongre Merkezi kullanılacak. 13 Aralık ve Şeb-i Arus gecesi olan 17 Aralık’taki etkinlikler, Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

ŞEB-İ ARUS TÖRENİ NEDİR?

Mevlana'nın ölüm günü (veya vuslat günü) olan 17 Aralık tarihinde, Mevlana'yı anma amacıyla her yıl yapılan törenin adıdır. 17 Aralık 2014 akşamı 741. Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) töreni yapıldı. 2015 yılının 17 Aralık tarihinde de 742. Şeb-i Arus töreni yapılacak. Her yıl 17 Aralık tarihinde ikindi vaktinden sonra Kur'an-ı Kerim okunarak ve Ayn-ül Cem (toplu olarak Sema töreni) yapılarak gerçekleştirilir.

18-12/17/sema-toreni-nedir.jpg

İSTANBUL'DA SEMA TÖRENLERİ NERELERDE?

Mevlevi Mukabelesi (Mevlevi Sema Töreni) Yapılan Mekanlar: Sütlüce - Elif Efendi Derviş evi, Beyoğlu - Galata Mevlevihanesi Derviş Evi, Zeytinburnu - Yenikapı Mevlevihanesi Derviş Evi, Cankurtaran Mevlevi İsmail Dede Efendi Derviş Evi, Eyüp Bahariye Mevlevihanesi, Sirkeci Etkinlik Salonları, SultanAhmet Tarihi Kızlarağası Mehmed Ağa Medresesi.

Beyoğlu - Galata Mevlihanesi
Hareketli semtlerden Taksim'de yer alan Galata, istanbullu ve turistlerin gezi rotalarından biridir. Galata Kulesi, müzik mağazaları ve türk geleneklerinin modern ürünlerinin satıldığı renkli semtte, aynı zamanda Galata Mevlevihanesi Müzesi bulunur. Çeşitli zamanlarda Derviş Törenleri düzenlenen Mevlihane'de bu gösterileri izlemek istiyorsanız önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Sultanahmet Tarihi Kızlarağası Mehmed Ağa Medresesi
Küçük bir külliyenin parçası olan medrese 1580 yılında Topkapı Sarayı Darüssade ağalarından Hacı Mehmet tarafından yaptırılıyor. Bir Mimar Sinan eseri olan yapı, ustanın bir çok eserinde de rastladığımız gibi, topografyaya uygun bir şekilde inşa ediliyor. Dikdörtgen planlı avluya açılan hücrelere ve almaşık duvar örgüsüne sahip olan yapı halen kültür merkezi olarak hizmet veriyor.

Sultan Ahmet Cankurtaran Tarihi İsmail Dede Efendi Mevlevi Evi
semaSultanahmet Cankurtaran’da Ahırkapı’ya doğru giderken Hamamizade İsmail Dede Efendi’nin tarihi evi karşınıza çıkar, İsmail Dede Efendi 1818–1846 yılları arasında bu evde yaşadığı için, 1984 yılında restore edildi. Şu anda Mevlevi müzesi olarak da hizmet veren mekân, iki kattan oluşuyor. Üst katta iki oda ve bir sofa, alt katta bir salon vardır.

Sirkeci Tren Garı Etkinlik Salonu
Sirkeci Garı, II. Abdülhamit devrinde İstanbul'un Avrupa Yakası'nda inşa edilen tren garıdır. Sirkeci Garı'nın ön cephesinde iki saat kulesi bulunmaktadır. Binanın yan cephesinde garın hizmete girdiği tarih, hem rumi takvime hem de miladi takvime göre yazılmıştır.İnşa edildiği yıllarda denize çok yakın olan Sirkeci Garı'nın çevresi zaman içinde büyük bir değişime uğramıştır. Garın lokantası 1950'li ve 1960'lı yıllarda tanınmış yazar, gazeteci ve diğer şahısların buluşma noktası olur. Paris'ten kalkan Şark Ekspresi uzun yıllar bu istasyona yolcu indirmiş ve buradan yolcu almıştır. Şimdilerde Tren Garı'nda derviş etkinlikleri düzenlenmektedir.

Yenikapı Mevlevihanesi
semaYenikapı Mevlevihanesi’nin başlangıçta semahane, mescit, harem, sebil, türbe ve 18 derviş hücresinden meydana gelmiş olduğu ifade edilir. Evliya Çelebi’nin notlarında ise, Mevlevihane’nin bağlık bir arazi üzerinde kurulu semahane, imaret ve 70 kadar derviş hücresinden meydana gelen bir yapı olduğu anlatılmaktadır. Yenikapı Mevlevihanesi, tekke ve zaviyelerin kapatıldığı 1925 yılına kadar 328 yıl Mevlevi tarikatına hizmet etmiştir. Bu vakitten sonra uzunca bir süre öğrenci yurdu olarak kullanılmış, 9 Eylül 1961’de çıkan yangın sonucu büyük oranda tahrip olmuştur. 7 Mayıs 1997'de çıkan yangında ise tamamen kullanılamaz hale gelmiştir. 2005 yılında başlanan ve 2009 yılında biten restorasyon çalışmalarından sonra Mevlevihane özgün detaylarına uygun bir görünüm kazanmıştır.

Yenikapı Mevlevihanesi, Osmanlı edebiyatının seçkin şahsiyetlerinden Şeyh Çelebi’nin ve Türk tasavvuf musikisinin öncü isimlerinden İsmail Dede Efendi, Itri, Şeyh Galip’in yetiştiği yerdir. Bu nedenle Mevlevihane, sadece tarikat ve tasavvuf tarihi açısından değil, kültür tarihi açısından da büyük önem taşımaktadır. Çeşitli zamanlarda Derviş Törenleri düzenlenen Mevlevihane'de program iptaller sözkonusu olabilmektedir. Bu sebeple muhakkak önceden intersitesi ve e-posta adresi üzerinden rezervasyon yapılması gereklidir.

Bahariye Mevlevihanesi
Bahariye Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Eyüp ilçesinde bulunan 1873 yılında inşa edilmiş bir mevlevihaneydi. 1970 yılına dek parça parça olmak üzere hepsi yıkıldı. Ardından aynı yerinde 2008 yılında yeni baştan yapıldı. Çeşitli zamanlarda Derviş Törenleri düzenlenen Mevlevihane'de bu gösterileri izlemek istiyorsanız önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN