İzmir Katip Çelebi Üniversitesi: Yüzde 1,6 akrabalık oranı nepotizm sayılmaz

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi: Yüzde 1,6 akrabalık oranı nepotizm sayılmaz

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, yönetim ve akademik kadrosunda rektöründen dekanına kadar tam 27 kişinin birbiriyle akraba olmasına dair açıklama yaptı. Rektörlük, tüm çalışanların sadece yüzde 1,6’sında akrabalık bağının tespit edildiğini, buna nepotizm demenin kötü niyetli bir yaklaşım olduğunu kaydetti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, ehliyet ve liyakat gibi temel yönetim ilkelerinden uzak düşülerek oluşturulan 'akraba kadroları'na ilişkin açıklama yaptı. 

Rektörlük açıklamada, üniversite bünyesinde bin 75 akademik, 579 idari personel olmak üzere toplam bin 654 kişinin çalıştığını belirtti ve "Tüm çalışanların sadece yüzde 1,6’sında akrabalık bağının tespit edilmiş olmasını nepotizm bağlamında değerlendirmek, en basit tabirle kötü niyetli bir yaklaşımın tezahürüdür" ifadelerini kullandı.

'ETİK İLKELERE AYKIRI BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL'

Üniversitenin Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, akraba olduğu belirtilen 27 kişinin üniversitenin 2010'daki kuruluşunda görev aldıkları ve emek verdikleri belirtilerek, bu sayıya okul açıldıktan sonra aile ilişkisi kuranların da dahil olduğu duyuruldu. Rektörlük bazı rakamlar vererek okulda liyakatin olduğunu, "ahlâki kurallara ve etik ilkelere aykırı bir durumun" söz konusu olmadığını öne sürdü.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklama şöyle:

 

 

NE OLMUŞTU?

CHP Milletvekili Mahir Polat'ın TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesi üzerine, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Saffet Köse, yönetim ve akademik kadrolardan 27 kişi arasında akrabalık bağı olduğunu açıklamış, bu kişilerden 16'sının ise sınavsız olarak doğrudan şube müdürlüğü kadrolarına atandığı belirtilmişti.

NEPOTİZM NEDİR?

Nepotizm kelimesi köken olarak, Rönesans öncesi Katolik papaların ‘yeğenlerini’ kilise içinde kardinallık gibi önemli pozisyonlara getirmelerine dayanmaktadır. Latince’de yeğen anlamına gelen ‘nepot’ kelimesinden türemiştir. Günümüzde ise iş yaşamında sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Türk Dil Kurumu, bu kavramı ‘arkadaş veya akraba kayırma’ şeklinde açıklıyor. Nepotizm kavramı, günümüzde akraba ve yakınların aynı işletmede işe alınması şeklinde ele alıyor. Ayrımcılık içeren alımlar liyakate bakılmaksızın istihdam ediliyor. Nepotizm kavramı öznel bir şeklide yapıldığından dolayı mağduriyet de yaratıyor. Aynı zamanda bu ayrımlar örgütsel ilişkilere de zarar veriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN