Müzik Endüstrisi tek tıkla bir araya gelecek

Müzik Endüstrisi tek tıkla bir araya gelecek

Kovid yasaklarında büyük darbe alan, sayısını kurumların bile bilmediği müzisyenlerin listesini çıkarmak için ‘Müzik Platformu’ kurarak Türkiye’deki müzik endüstrisinin haritasını çıkarmak için kollarını sıvayan Merve Eryürük: “Yüzlerce müzisyen intihar etti. Endüstride kaç kişinin istihdam edildiğini kimse bilmiyor. Verileri Aile ve Sosyal Politikalar ve Kültür bakanlıkları ile paylaşacağız.”

SALİHA SULTAN | KARAR

Kovid-19 sürecindeki yasaklar ve kısıtlamalarla birlikte Türkiye’de birçok sanatçı işsiz kaldı, hiçbir kurum tiyatrosundan müzik dünyasına ülkede sahne önünde veya arkasında toplamda kaç sanatçı bulunduğuna ilişkin resmi bir veri ortaya koyamadı. Salgının yarattığı krizle birlikte geçmişte var olan sorunları daha da kronikleşen kültür sanat sektörü emekçileri bir başına kaldı.

Canlı müzik yasağıyla birlikte müzik dünyasında ortaya çıkan trajik tablonun fotoğrafını çekmenin umudu ise artık kişisel bir girişime bağlı. Zorlu geçen bir yılın ardından, özellikle sahne arkasındaki emekçileri ilgilendiren önemli bir platform kuruldu. ‘Müzik Platformu’ adıyla hayata geçen platform, müzik endüstrisini tek tıkla bir araya toplamayı hedefliyor.

Platformun kurucusu ise müzik sektörünün sorunlarını yakından bilen, Müzik Yorumcuları Destek Birliği (MÜYOBİR) Genel Sekreterliği, UNESCO Kültürel İfadelerin Çeşitliliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kreatif Endüstriler Meclisi üyesi görevlerini yürüten Merve Eryürük. Platformun ilanının ardından görüştüğüm Eryürük, 10 yıldır müzik endüstrisinde görev yaptığını belirterek salgın sürecindeki gözlemlerini şu ifadelerle aktarıyor.

“Özellikle sahne çalışanlarının kadim bir tartışma konusu sigorta meselesi var. İnsanlar sosyal güvencesiz çalışıyor. Mevzuatımız soruna cevap veremiyor, salgında da iyice patlak verdi. Yüzlerce müzisyen intihar etti, enstrümanlarını sattı. Meslek birlikleri de yıllardır bu sorunu dile getiriyor ama müzik endüstrisinde kaç kişinin istihdam edildiği bilgisi kimsede yok.”

ÜLKEMİZDE KÜLTÜR POLİTİKASI YOK

Platformun amacının Türkiye’deki müzik endüstrisinin haritasını çıkarmak olduğunu belirten Eryürük “Müziğimiz hak ettiği yerde değil. Dünyaya müzik ihracatı yapıyoruz, topluma faydası başka, ticarete faydası bambaşka boyutta. Bunların somut görülmesi gerekiyor. Ne yazık ki ülkemizde bir kültür politikası yok. Salgın sürecinde herkes mağduriyet yaşadı ama müzik endüstrisinde canlı organizasyonlarda sahne arkasında sigortasız çalışanlar çok büyük darbe yedi. Onlarla ilgili hiçbir veri bulamadık. Bu yüzden platformda ilk hedefimizin ilk adımı bu sektördeki istihdam verisini çıkarmak. Acil konumuz da sigorta konusu” diyor.

Platform sayesinde  müzik endüstrisindeki cinsiyet oranından, başka geçim kaynakları olup olmadığına birçok önemli bilgiyi toplayacaklarını belirten Eryürük, “Verileri toplayınca Aile ve Sosyal Politikalar ve Kültür bakanlıkları ile paylaşacağız” bilgisini veriyor. Platformun yeni bir keşif değil, kadim bir sorunun ortaya koyulması olduğunu vurgulayan Eryürük, platforma katılanların endişeye kapılmaması için de önemli bir konunun altını çiziyor: “Platformda yer alan anketi dolduran, soruları yanıtlayanların özel bilgileri asla kimseye verilmeyecek. Bilgiler sadece platformda kalacak.

Kayıtsız çalışanlar çünkü bu insanlarımız, kendini ihbar ediyor gibi bir endişeye kapılabilirler. Biz sadece durum tespiti yaparak, iyileştirmek için çalışma başlatmayı arzu ediyoruz. Datayı toplayıp, elimizde rakamlarla masaya oturacağız.”

Platforma, Müzik ve Sahne Sanatları Sendikası,  TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi, MESAM, MÜYORBİR, MÜ-YAP ve MÜYA-BİR gibi önemli birliklerin destek verdiğini belirten Eryürük son olarak “Platformu yeni duyurdum, hemen formları doldurmaya başladı insanlar. Bu bir kişisel girişim ama kişisel boyutta kalmayacağından emin olabilirler” ifadeleriyle, sektördeki herkesi platforma katılmaya davet ediyor.  

MÜZİK PLATFORMU NASIL ÇALIŞACAK?

Müzik Platformu’nun Türkiye’nin müzik endüstrisini çıkarma çabasına katkı sağlamak için  yapılması gereken tek şey ‘müzikplatformu.com’ sitesine girip anketi doldurmak. Temel bilgisi gizlilik ilkesi olan platform, müzik endüstrisinde çalışan kişilerin eğitim, cinsiyet, meslek, ikametgahı vb. gibi bilgileri toplayarak, kriz anlarında resmi bir veri ile kurumlarla aynı masaya oturmayı  sigorta mevzuatı konusunda güç oluşturmayı, prim ödemelerinde sorun olanların durumunu iyileştirmeyi, ilgili mercilerde iş bulmalarını sağlamayı hedefliyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN