Kapıdayım diyen felaket

Kapıdayım diyen felaket

Bingöl’de 5.7’yle başlayıp 24 saatte 150’den fazla artçıya yol açan ‘deprem fırtınası’ salgın gündemiyle ‘unutulan’ felaketin ayak sesleri oldu. Uzmanlar “Türkiye’deki iki büyük fay hattının kesişme noktasında bir uyarı aldık. 7’den büyük sarsıntı tetiklendi” dedi. En acil tehlikeye ilişkin kritik uyarı geldi: İnsan hayatını risk yönetimi kurtarır. Sinyaller değerlendirilip önlem alınmalı.

Türkiye deprem korkusunu yaşamaya devam ediyor. Bingöl’ün Karlıova ilçesinde Pazar günü meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından dün sabahta 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem; Erzurum, Diyarbakır, Muş, Elazığ ve Doğu Karadeniz’de de hissedildi. Deprem sonrası vatandaşlar, korkuyla sokaklara çıktı. 5,7’lik depremin ardından Bingöl’de yaklaşık 200’e yakın artçı deprem meydana geldi. Uzmanlar bölge halkını artçı depremlerin devam edeceği hususunda uyarırken, depremin hasara yol açtığı Elmalı ve Kayapınar köyleri olmak üzere birçok yerde vatandaşlarda geceyi dışarıda ateş başında geçirdi. AFAD ve Kızılay ekipleri bölgede çadırlar kurdu. Bölgede, 2’si 4 üzeri olmak üzere 204 artçı deprem yaşandı.

Çok sayıda evin ve ahırın yıkıldığı depremde en ağır hasarı alan Yedisu ilçesine bağlı Elmalı köyünde de birçok kerpiç yapı yıkıldı. Pazar günün meydana gelen depremde göçük altında kalan bir korucu şehit oldu, yaralanan 18 kişi de hastanelere kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Şehit olan güvenlik korucusu Cengiz Pullu dün düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Törende şehidin yakınları Kürtçe ağıtlar yaktı, gözyaşı döktü. Kılınan cenaze namazının ardından şehidin naaşı, Kaynartepe köyünde toprağa verildi.

Depremin ardından uzmanlardan da uyarılar gelmeye başladı. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan “Karlıova’nın en önemli konumu Kuzey Anadolu Kırığı ile Doğu Anadolu Kırığı’nın tam kavşak noktası olmasıdır. Şu anki durum Karlıova’nın daha büyük bir deprem üretmek için hazırlanmaya başladığını gösteriyor. Dolayısıyla burası hazırlanıyor. 7-7,1 depreme hazırlanıyor. Deprem beklenen yerlere baktığımızda Muş, Varto, Bingöl, Erzincan, Erzurum bölgeleri öncelik aldı. Çünkü Doğu Anadolu fay kırığı en sonunda Kuzey Anadolu fay kırığı ile birleşti” dedi.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi artçıların en az 2 hafta kadar devam edeceğini açıkladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de iki ana hat üstünde 6.9 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli bulunduğunu belirtti. Jeofizik Uzmanı Oğuz Gündoğdu ise “Bingöl depremi üçlü kavşak olarak tanımladığımız yere yakın bir noktada yaşandı. Devamı gelebilir” diye konuştu.

‘SARSINTILARIN ŞİDDETİ KÜÇÜK VERDİĞİ MESAJ BÜYÜK’

Bingöl’de meydana gelen deprem için aylar önce uyarıda bulunan Prof. Dr. Naci Görür “Biz Karlıova’da deprem bekliyorduk. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde, Erzincan ile Karlıova arasında oldu. 46’dan fazla artçı deprem oldu. Bunun birinci sonucu olarak da Erzincan-Karlıova Yedisu Fay Hattı’nda beklediğimiz depremin öne çekildiğini söylemem gerekir. Ben, alarm veriyorum ve bu noktada, 7 büyüklüğünde bir deprem olabilir uyarısında bulunuyorum. Nasıl İstanbul Silivri’de, meydana gelen 5.8’lik deprem İstanbul depremini öne çektiyse; Karlıova’daki 5.7’lik depremde böyle değerlendirilmeli. Bu deprem, küçük-orta olmakla birlikte önemi ve verdiği mesaj büyüktür” dedi. Görür, İstanbul için risk oranının ise yüzde 62 olduğuna dikkat çekti. Yetkililerin uyarılarını dinlemediğinin altını çizen Görür “Afet yönetiminden önce risk yönetimi yapılmalı” dedi.

‘23 MİLYON KİŞİ RİSKLİ KONUTLARDA YAŞIYOR’

Arka arkaya medyada gelen depremler sonrası, Türkiye’nin riskli konut stoku tekrar gündeme geldi. Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan “Silivri ve Elazığ’dan sonra Bingöl’de yaşanan depremler ve içinde bulunduğumuz salgın süreci, başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelindeki 7 milyonu aşkın riskli konutun güçlendirilmesi ve yenilenmesi gerektiği gerçeğini bir kez daha gösterdi. İstanbul’da 4,6 milyon, Ankara’da 1,7 milyon kişi yaşlı konutlarda oturuyor. Yetkililer ve uzmanlar, sağlığımızı düşünerek evde kalmamızı tavsiye etti, ediyor. Ancak 7 milyon riskli yapıda 23 milyon kişinin yaşadığını düşünüyoruz. Bunu göz ardı etmememiz gerekiyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN