Yılmaz Yalçıner kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı? İşte biyografisi

Yılmaz Yalçıner kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı? İşte biyografisi

İki üniversite mezunu olan Yılmaz Yalçıner, 1970'li ve 1980'li yıllarda çeşitli gazetelerde ve dergilerde çizerlik, köşe yazarlığı, genel yayın yönetmenliği yaptı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbe döneminde bir yolcu uçağını İran'ın Tahran kentine kaçırma girişiminden dolayı 36 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İşte, Yılmaz Yalçıner biyografisi...

Verdiği bir röportajda, gençlik yıllarından bahseden Yılmaz Yalçıner, Ülkücülüğe yakın olduğunu şu sözlerle anlattı: "Ankaralı bir memur ailesi çocuğuyum. Hacettepeliyim. O çevrenin en okumuşu olarak, ilk gençlik yıllarımda Türk Ocağı'na devam etti. Sonra Alparslan Türkeş Albay Türkiye'ye döndü. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne müfettiş olarak girince biz de o partinin gençlik kollarını kurduk. Ahmet Tahtakılıç parti başkanıydı. Yapılan seçimle Türkeş Bey genel başkanlığı kazandı ve parti yeni bir ekibin eline geçmiş oldu. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Ülkü Ocakları'nı kurduk 3 arkadaş."

YILMAZ YALÇINER NEDEN VEFAT ETTİ?

Muğla'nın Marmaris ilçesinde yaşamını sürdüren Yılmaz Yalçıner, 7 Kasım 2021 tarihinde 75 yaşında hayata gözlerini yumdu. Deneyimli basın mensubunun ölüm nedenine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Mahmut Bıyıklı, sosyal medya hesabından, "Davanın çilekeşlerinden gazeteci, yazar Yılmaz Yalçıner ağabey de göçünü toplamış. Mekanı cennet menzili mübarek olsun inşallah" ifadelerini kullandı.

01.jpg
Yılmaz Yalçıner'in de içinde yer aldığı grup tarafından yolcu uçağının kaçırılma girişimi / 1980

YILMAZ YALÇINER'İN HAYATI

1946 yılında Ankara'nın Hacettepe ilçesinde dünyaya geldi.

İlk ve orta öğreniminin ardından Ankara'da okudu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı. İkinci üniversite olarak İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu'ndan mezun oldu.

'Bugün', 'Bizim Anadolu', 'Son Havadis', 'Sebil' gazetelerinde çizerlik, yazı işleri müdürlüğü, köşe yazarlığı yaptı.

1965-1978 yılları arasında Ankara merkezli olarak 'Kuvayı Milliye', 'Adım, 'Vesika', 'Şura' dergilerini çıkardı.

Sebil gazetesinden gelen isimler tarafından neşredilen 'Tevhid' dergisinin önde gelen isimleri arasnda yer aldı.

12 Eylül 1980 Askeri Darbe'nin ardından THY'ye ait yolcu uçağını kaçırmak suçuyla 36 yıl hapis cezasına çarptırılan Yılmaz Yalçıner, 1991 yılında tahliye oldu.

Son olarak 'Cuma' dergisi ve 'Akit' gazetesinde yazılar yazı. 'Yokuşlarda Susamak' adlı bir romanı bulunuyor.

Yılmaz Yalçıner, 7 Kasım 2021 tarihinde 75 yaşında hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN