Bugüne kadar kaydedilen en büyük Güneş püskürtüsünü Solar Orbiter yakaladı

Bugüne kadar kaydedilen en büyük Güneş püskürtüsünü Solar Orbiter yakaladı

Solar Orbiter uzay aracı, bugüne kadar görülen en büyük güneş patlamasını yakaladı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) kaydedilen görüntüler hakkında bir açıklamada bulundu. İşte, devasa Güneş patlaması hakkında detaylar...

Dev Güneş patlaması, 15 Şubat 2022 tarihinde yalnızca bir anda gerçekleşen en büyük Güneş patlaması olarak tarihe geçti. Konuya ilişkin açıklama yapan Avrupa Uzay Ajansı (ESA), kaydedilen görüntüler hakkında; ortaya çıkan kütlenin dünyaya doğru ilerlemediğini vurguladı.

GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?

Güneş lekelerinin yakınındaki manyetik alan çizgileri genellikle dolanır, kesişir ve yeniden düzenlenir. Bu durum, 'Güneş patlamaları' adı verilen ani enerji patlamalarına neden olur.

Patlamalar, uzaya yüksek oranda radyasyon saçar.

Eğer patlamalar çok yoğun olursa salınan radyasyon, gezegenimizde radyo iletişimini sekteye uğratabilir.

Güneş patlamalarına bazen koronal kütle atımı (CME) eşlik eder.

Kütle atımları, Güneş patlamaları esnasında oluşan büyük radyasyon kabarcıkları ve parçacıklardır. Güneş'in manyetik alan çizgileri aniden yeniden düzenlendiğinde, çok yüksek hızda uzaya doğru patlar ve yayılır.

1-2-003.jpg

GÜNEŞ AKTİVİTELERİNİN DÜNYA'YA ETKİSİ

Güneş patlamaları ve koronal kütle atımları Güneş sistemimizdeki en güçlü patlamalardır.

Kütle atımından Dünya'ya ulaşan yüklü parçacıklar gökyüzünde 'Aurora' denilen doğal ışınımlara sebep olur. Kütle atımı çok güçlü olduğunda, en kötü durumda elektrik kesintilerine neden olabilir.

15 ŞUBAT 2022 EN BÜYÜK GÜNEŞ PATLAMASI

Solar Orbiter uzay aracı, devasa bir güneş patlamasını yakaladı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada bunun, şimdiye kadar tek bir anda gözlemlenen en büyük olay olduğunu ve güneş aktivitesini daha iyi anlamak için ortak NASA-Avrupa misyonuna katkıda bulunacağını söyledi.

Güneş patlamalarının zaman zaman uydulara, elektrik hatlarına ve diğer önemli altyapılara zarar verdiği biliniyor; ancak ESA, 15 Şubat Salı günü kaydedilen görüntülerde, ortaya çıkan kütlenin Dünya'ya doğru ilerlemediğinin altını çizdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN