Türkiye stagflasyona mı girdi? Tehlike kapıda

Türkiye stagflasyona mı girdi? Tehlike kapıda

İngilizce 'durgunluk/daralma' anlamına gelen 'stagnation' ve 'enflasyon' anlamındaki 'inflation' kelimelerinden oluşan 'stagflasyon', ekonomik hayatta hem durgunluk hem de enflasyon yaşandığı dönemleri tanımlamak için kullanılır. Bu iki olgunun birbirini tetiklediğini ve büyüttüğünü anlatır. İşte, stagflasyon anlamı...

Türkiye'de enflasyon artıyor, büyüme hızı giderek düşüyor, işsizlik yükseliyor. Konkordato veya iflas ilan eden firmaların sayısı artıyor. Ekonomistler, ekonomide daralma yaşayan Türkiye'nin stagflasyona girme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getiriyor.

STAGFLASYON NE DEMEK?

Stagflasyon, bir ülkede enflasyon ile beraber ekonomik durgunluğun aynı anda yaşandığı durumu ifade etmek için kullanılan ekonomik bir tabirdir.

Bu durum ülke açısından ciddi ekonomik kriz ortaya çıkarırken, aynı zamanda önemli oranda işsizliğe neden olur. Bu doğrultuda ihracatın düşmesiyle beraber ithalatın yükselmesi ülkede çok önemli bir sarsıntı oluşturur. Stagflasyona giren ülkede, ekonomi açısından sağlıksız bir durum meydana gelir.

Stagflasyona örnek olarak, 1973 yılında ABD'deki kriz gösterilebilir. O dönemki petrol krizinde ABD Merkez Bankası'nın yüksek enflasyon, yüksek işsizlik ortamında enflasyonla mücadele için faizleri hızla artırması ABD ekonomisini stagflasyona sürükleyen en büyük etken olarak değerlendirilir.

STAGFLASYON EKONOMİK ETKİLERİ NELER?

Bir ülkede stagflasyon meydana geldiği zaman, uluslararası alanda ve ülke içindeki bireysel-toplumsal sorunlar yaşanabilir:

* Ülke çapında ciddi oranda işsizlik meydana gelir
* Enflasyon rakamları sürekli yukarı doğru devam eder
* Ekonomik büyüme yaratılamaz
* Ülke ekonomisinde ciddi bir durgunluk yaşanır
* İhracat düşerken ithalatın oranı artar

Stagflasyon yaşayan ülkeler, ekonomik açıdan doğru politikalar uygulamak suretiyle enflasyon durdurulmaya çalışılırken, işsizliğin artışının önüne geçirme konusunda mücadele gösterilir.

STAGFLASYONU ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILIR?

Genel olarak stagflasyonu önlemek ya da durdurmak amacıyla hükümetler iki farklı unsuru dikkate alır. Bunlardan biri enflasyonla mücadeledir. Yapılan politikalar kapsamında ekonomik açıdan önce enflasyonun önüne geçilmeye çalışılır.

Bununla beraber aynı zamanda ekonomiyi canlandıracak ekonomik paketler doğrultusunda politika uygulanır. Her ne kadar bu durum o kadar kolay çözülecek bir problem olmasa bile, zaman içerisinde belli başlı bazı uygulamalar sorunu azaltabilir.

Fakat hem enflasyonla mücadele, hem de ekonomik politika uygulamak birbirine ters düştüğü için bu durum kolay kolay çözüme kavuşmaz.

HANGİ ÜLKELER STAGFLASYON YAŞAR?

Yanlış ekonomik politikalar ve yüksek oranda işsizliğin artmasıyla beraber borçların yükselmesi, ülke çapında stagflasyon yaşanmasına neden olabilir. Bununla beraber enflasyon artışı ve faiz oranlarındaki değişiklik, stagflasyonu daha da şiddetlendirir.

Özellikle ihracatın önemli oranda düşmesi ve ithalatın da yüksek noktaya çıkması, bu krizin en önemli unsurları içerisinde yer alır. Ekonomik politikayla beraber enflasyonla ve işsizlikle mücadele ülkeleri oldukça zora sokabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN