Ali Bayramoğlu: Valilerin o gece harekete geçme yetkisi vardı geçmediler.

Sadece Gündem programında Ali Bayramoğlu, Maraş'ta yaşanan büyük yıkımda arama-kurtarma çalışmalarının geç yapıldığı ve yeterli olmadığını belirtti. Bayramoğlu, "Bu aşırı merkezileşmenin getirdiği bir becerisizlik durumu" ifadesini kullandı.

SERKAN CAN BOZKURT

Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan gündemin öne çıkan başlıklarını KARAR TV canlı yayınında değerlendirdi. Maraş'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremde arama-kurtarma ekiplerinin ve valilerin yetki alanlarını yeterli kullanamamasını eleştiren Bayramoğlu, "Valilerin o gece harekete geçme yetkisi vardı" dedi.

Devlet yönetimindeki aşırı merkezileşmenin dezavantajları üzerine konuşan Bayramoğlu, "Geç kalmalarla ilgili aklımda 2 tane hadise kaldı. Bir tanesi Sadullah Ergin'in (Eski Adalet Bakanı) yaptığı açıklamalar. Neydi o açıklamalar? 'Ben de her vatandaş gibi AFAD'a başvurdum 4 gün sonra geldiler. Benim akrabalarım taşların altından çocuklarının cesetlerini elleriyle çıkardılar. Aksaklık çok büyük' dedi. Bu durum simgesel olarak beni çok etkiledi. Bir diğeri de İspanyol arama kurtarma ekibinin 'bu kadar kötü bir organizasyon olmasaydı daha çok hayat kurtarabilirdik' diyor. Bu durum aşırı merkezileşmenin getirdiği bir becerisizlik durumu. Valilerin o gece harekete geçme yetkisi vardı. Geçmediler" siteminde bulundu.

"İNSANLARIN TUVALET VE DUŞ İHTİYACI KARŞILANMAZSA SALGIN HASTALIK RİSKİ ARTAR"

Depremzedelere gereken yardımın yetersiz olduğunu vurgulayan İsmet Berkan salgın hastalık olasılığına dikkat çekti. Berkan, "Devlet 'her şeyi ben yaparım' diyor. Mümkün oldukça da sivil toplum örgütlerini işe çok sokmuyor. Fakat aynı devlet bir yandan da şikayet ediyor. 'Bu asrın felaketiydi ve hiçbir devlet buna yetişemezdi.' Yardım edelim dediklerinde de 'yok siz gelmeyin' diyor. Bu 'her şeyi ben yaparım' diyen devlet nobranlığı birazcık bütün sorunların kök sebebi gibi. Düne kadar sorunumuz arama-kurtarma görevlilerinin enkaza gitmemesiydi, şu an ise en büyük sorun tuvalet bulunamaması ve insanların duş alamaması. Bu durum tifodan koleraya kadar salgın hastalıklarını beraberinde getirme ihtimali var" ifadelerini kullandı.

"VALİLER ASKERLERİ ÇAĞIRABİLİRDİ"

Öte yandan Bayramoğlu, "'İller İdaresi Kanunu' diye bir kanunumuz var. Bu kanunun 11.Maddesi der ki, sivil güçlerin başa çıkamadığı, yeterli olmadığı ihtiyaç durumlarında askeri yardıma çağırırlar. Burada iki koşul vardır, biri doğal afet diğeri toplumsal ayaklanmalar. Türkiye'de doğal afetlerle ilgili tarafı hiç düzeltilmedi. Valiler askerleri çağırabilirdi" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN