Hanefi Avcı: Sedat Peker bildiği her şeyi anlatsın | Bi' Karar Ver

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un gündemin nabzını tuttuğu Bi' Karar Ver programına, haftanın ikinci günü Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı konuk oldu. Avcı, Sedat Peker'in bildiği her şeyi anlatmasına dikkat çekti: Söylediği konulardan yalan yanlış bulalım ya da baskıyla susturalım denmemeli, bu insan konuşmalı, anlatmalı, anlattıklarının hepsi tahkik edilmeli. En azından anlattıklarına bakılmalı. Kişinin anlattıkları tahminin çok fevkinde.

DEMET İLCE | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, haftanın ilk 3 günü Bi'Karar Ver'de yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri yorumladı. Bu kez konuk, Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı oldu. Sedat Peker'in iddialarına değinen Avcı, bu iddiaların soruşturulması gerektiği ve Peker'in bildiği her şeyi anlatması gerektiğine yer verdi.

SEDAT PEKER BİLDİĞİ HER ŞEYİ ANLATSIN

Suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddialarını yorumlayan Avcı, iktidarın bu konudaki suskunluğuna tepki gösterdi ve bir an önce harekete geçilmesini söyledi. Avcı, Peker'in bildiği her şeyi anlatması gerektiği üzerinde durdu:

"Tanıklar var diyor, bu çok önemli. Deliller sunuyor, adres gösteriyor. Bunların içinde bazıları yanlış ya da eksik olabilir, bunlar vahim iddialar ve araştırılması gerekiyor. Anlattığı olaylarda makul ipuçları var. Kişiler önemli değil, olay araştırılmaya başlanmalı. Baştan reddetmek mantıksız. Yapılması gereken çok şey var. Bu iddiaları kenara atmak ne akla ne mantığa uygun. Mutlaka araştırılmalı. Bu kişinin anlattığı olaylarda kişileri aşan bir durum var. Bu ülkede maalesef yıllardan beri hukuk çok iyi çalışmadığı için, iş insanları işlerini buradan halletmeye kalkıyor. Hukuka taşınamayan bazı alacak verecek sorunlar, buradan halledilmeye çalışılıyor. Son zamanda ise siyaset de bu insanları kullanmaya başladı. Bu sistemin düzeltilmesi konusunda çok önemli bir fırsat yakalamışız.

Bu kişinin anlattıkları Türkiye için bir fırsattır. Bizim bu sistemimizi herkes biliyor, hakikaten hukuk dışı bir sistemimiz var. Bu sistem birçok yerde var ama bizdeki kadar yaygınlığı az. Bunun araştırılması şart. Bu olay ortaya çıkarılmalı. Neden zabıta, polis etkin değil? Neden yargı etkin mücadele edemiyor? Bunlar iyi analiz edilmeli ve bu sistemi ıslah etmenin, hukuk devleti olmanın, olayları mahkemede de halletmenin yollarını araştırmak lazım. Söylediği konulardan yalan yanlış bulalım ya da baskıyla susturalım denmemeli, bu insan konuşmalı, anlatmalı, anlattıklarının hepsi tahkik edilmeli. En azından anlattıklarına bakılmalı. Kişinin anlattıkları tahminin çok fevkinde."

SEDAT PEKER DURMAYACAK

Elif Çakır'ın, Süleyman Soylu görevden alınırsa Sedat Peker'in durup durmayacağı sorusuna Avcı, "durmayacaktır" cevabını verdi ve ekledi:

"Mehmet Ağar olayını anlatıyor, bizim göremediğimiz kendisinin gördüğü bir hesaplaşması var. Binali beyin oğluyla ilgili iddiaları var. Hürriyet baskınını anlatması vs. Burada AK Parti'den bir tepki oluştu. İlerde kendisine verilecek tavizlerle birlikte, susar mı azaltır mı bilmiyoruz. Bu yola çıktığı zaman, durmak çok da kolay olmaz diye düşünüyorum. "

ERDOĞAN NEDEN SESSİZ?

Sedat Peker'in iddiaları karşısında Cumhurbaşkanının sessizliği hakkında Avcı şöyle konuştu:

"Bence yukarısı karar vermeyince onun etkilediği parti, hükümet tereddütte kalıyor. Burada garip bir şey var. Sedat Peker Cumhurbaşkanı ile tanıştığı fotoğrafı yayınladı. Bu bir soru işareti uyandırıyor. Cumhurbaşkanıyla herkes tanıştırılamaz. Biz sadece iki şey duyduk. Sadece bir Milletvekilinin dövülmesiyle, Hürriyet Gazetesinin basılmasında değil, belki de başka olaylarda da rolü var. Belki bizim göremediğimiz ilişkiler de vardır. Sedat Peker, yarın bir gün bunları da açıklayabilir. Buraya gelinebilmesi için başka bağlantıların olması lazım. Beraber yol yürünmesi lazım ki bu noktaya gelinsin. Yoksa sabah telefon açıp da 'Ben seni tanıyorum git Hürriyet'i bastır' diyemezsin. Bunu diyebilmeniz için sizin bu kişiyle uzunca bir süre ortaklığınızın olması gerekiyor."

Ele alınan diğer başlıklar şöyle:

"Susurluk döneminde yargı o gün de çok mükemmel çalışmadı. Bazı emniyet mensupları sadece örgüt mensubu olmaktan mahkum olup, yatıp çıktılar. Mehmet Ağar da bu konuda yargılandı, yattı çıktı.

Türkiye'de garip bir kamu düzeni var. İçişleri Bakanı kendi emrindeki herkese bakan olarak, yapması gerektiği kadar karışabilmeli. Böyle bakanlık da olmaz, böyle devlet yapısı da olmaz.

Soruşturma savcıya aittir. Bakan ve siyasetçi olaya giremez.

Siyasetle bağlı suç örgütlerine karşı devlet görevini iyi yürütmüyor. Yargı, zabıta ve Anayasalar çalışmıyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN