Çanakcı: Kur korumalı mevduat sistemi devleti batırma projesi

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu oldu. Çanakçı, Bakan Nebati'nin açıklamalarını ve kur korumalı mevduatın hazineye maliyetini değerlendirdi.

KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtlayan DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, Türk Lirası'nın asgari ücretli için liracık değil gelirleri koruma altına alınmış insanlar için liracık olduğunu dile getirerek, kur korumalı mevduat sisteminin ise saatli bomba ve devleti batırma projesi olduğunu ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'in ''Kur korumalı mevduat hesabı devam edecek. Yatırımcının çıkması için bir neden yok. Çünkü Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok, vatandaş rahat olsun'' sözlerini değerlendiren Çanakcı,

''Sayın Bakan her konuşmasında büyük bir çam deviriyor. Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı'nın en önemli esas rolü nedir derseniz, ekonomi yönetimde güven vermek derim. Bernanke'nin bir sözü var, para politikasının çok önemeli bir kısmı, yüzde 90 üzerinde duruştur. Karşınıza vermiş olduğunuz güvendir. Bu maliye ve hazine içinde geçerli. Sayın Bakan her konuştuğunda güveni aşağı çekiyor. Sayın Bakanın devireceği çamların sınırını bilmiyoruz'' Çanakcı sözlerine şöyle devam etti:

''Türk Lirasına olan güven kurumlara olan güvendir. Merkez Bankası'na, ekonomiye olan güvendir. Vatandaş kendi milli parsına güveniyor da size güvenmiyor. Güveni kurallarla tesis edersiniz, kişilerle değil. Enflasyon kontrolden çıkınca, kur başını alıp gidince, Türk Lirası doların onda birine düşünce liracık oluyor. Geliri bir şekilde enflasyona göre artan ya da enflasyonun üzerinde artan kendisine kur garantisi verilen bir avuç insan için liracık, yoksa asgari ücretli için liracık değil. 200 TL günlük asgari ücretin 60 lira üzerinden bahsediyoruz. O vatandaş için liracık değil. 2500 TL emekli maaşı alan vatandaş için değil. Gelirleri koruma altına alınmış insanlar için tabi liracık''


Kur Korumalı Mevduat sistemi il vadesini doldurdu ve ödemeleri yapıldı. En son açıklanan Kur Korumalı Mevduat tutarının 562 milyar lira olduğunu belirten Çanakcı, ''Israrımız sonucunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) günlük yayınlamaya başladı, kırılımlarını vermeye başladı. Birkaç gün bile sürmedi vazgeçtiler. Daha sonra haftalık vermeye başladılar ama kırlımlarını vermediler. Yani ne kadarı dövizden dönmüş ne kadar TL hesabından dönmüş bunu vermiyorlar. 562 milyar liralık toplam bir tutar var. Bu 562 milyar liranın biz kabaca hangi kurdan açıldığını biliyoruz. Merkez Bankası kurları günlük belirliyor, bugünkü kuru da biliyoruz, faizi de biliyoruz. Bunun yükünü her kur seviyesi ve senaryosu için hesaplayabilecek durumdayız. 562 milyar liranın, kur bu düzeyde kalırsa maliyeti 40 milyar liranın üzerinde. Bu rakamda ve kur bu seviye de olursa tabi yükselirse katlanacak. Siz vatandaşın gözünün içine baka baka bu rakamları açıklayamıyorsunuz. Bu üç günde ödenen kur farkı açıklanmadı. Bu ticari sır değil bu bizim kesemizden giden paralar. Sadece ilk haftada açılan tutar 15 milyar lira olarak tahmin ediliyor. Onun için biz buna saatli bomba dedik, devleti batırma projesi dedik'' ifadelerini kullandı.

Detaylar ve daha fazlası için videoyu izleyebilirsiniz

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN