CHP'li Gamze Taşcıer: AFAD'ın sel felaketi için topladığı paralar konser için harcandı

Gülay Erdemli'nin sunduğu Orta Dalga programının bu haftaki konuğu CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer oldu. Taşcıer, yolsuzluğun AFAD üzerinden yapıldığını açıklayarak, "Her kurumda hesap vermemezliği kendinde bir cesaret gören yöneticilerle karşı karşıyayız. AFAD bunlardan bir tanesi. Gelen paranın nereye harcandığı belli değil. AFAD sel felaketi için paralar topladı bu paralar konser için harcandı. Bu iktidar boğazına kadar çamura batmıştır" ifadelerine yer verdi.

MERVE ŞİŞMAN

KARAR TV'nin Orta Dalga programında Gülay Erdemli gündeme dair sorularını CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer'e yöneltti.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer'in AFAD ile ilgili yolsuzlukluk konusuna yönelik öne çıkan ifadeleri;

AKP iktidarı 20 yıldır Devlet’i hesap vermeden, Anayasa ve kanunları tanımadan, bir çiftlik gibi, hatta çiftlikten de öte bir anlayışla yönetiyor. Bu anlayışın yönettiği bir kurumdaki usulsüzlüklerden bahsedelim. Bu usulsüzlüğe batmış yapının adı, AFAD, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. Bu yapıyı zihinde daha net oluşturmak için geçmişe dönerek AFAD hakkındaki Sayıştay raporlarına bakmamız gerekiyor. Bu raporlara yıl yıl bakıldığında puzzle’ın sadece birkaç parçası görülüyor. Ama hepsine topluca baktığımızda, yolsuzluğa kapı açan usulsüzlüklerin bir kurumun nasıl içine işlediğini görebiliyoruz.

efildjkljgh.png

"DEVLET ADETA ÇİFTLİKTEN ÖTE BİR ANLAYIŞLA YÖNETİLİYOR"

AFAD’ın görevi, afet ve acil durumlara karşı gerekli önlemleri almak, olayların meydana gelmesinden önce hazırlık yapmak, olay sırasında müdahale etmek ve olay sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirme çalıştırmalarını yapmak, insani yardım faaliyetlerinde bulunmak. Ama AFAD görevini nasıl yapıyor? 2012 raporunda Sayıştay şu bulguyu yapmış; insani yardım faaliyetleri ve harcamaları herhangi bir esas ve usul takip edilmeksizin yürütülüyor. Yani AFAD’ın yaptığı yardımlar ve harcamalar hiçbir yazılı kurala dayanmıyor, tamamen yönetimin keyfine göre yapılıyor. Ayrıca kanun, ayni ve nakdi yardımların usul ve esaslarını belirleme görevini vermesine karşın Başkanlık bu görevini de yerine getirmemiş diyor. Soruyorum, kanun size yardım ve harcamalar için esas ve usulleri belirle derken neden belirlemezsiniz?

Her kurumda hesap vermemezliği kendinde bir cesaret gören yöneticilerle karşı karşıyayız. AFAD bunlardan bir tanesi. Gelen paranın nereye harcandığı belli değil. AK Parti devletin tüm kurumlarına ciddi zararlar verdi. Belediyelere para aktarılmış hangi belediyelere aktarıldığı belli değil. Birleşmiş Milletlerden gelen bağışların nereye harcandığı belli değil. Hiçbir belgeyi tutmamışlar. AFAD hangi ilde kendisine ait ne kadar bina var, ne kadar taşınmazı var bunların hiçbiri bilinmiyor. Devlet adeta çiftlikten öte bir anlayışla yönetiliyor.

"TROL ORDUSUNU DEVLETİN EN TEPESİNDEKİLER KURDU"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı Emin Şen aracılığıyla 8 bin kişilik bir trol ordusunu kontrol ettiğini iddia etti. Özgür Özel, trollerin siyasilere itibar suikastı yaptığını söyledi. CHP'li Özgür Özel’in söz konusu iddialarının hukuki boyutunun ne olacağı da tartışma konusu oldu. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ise bu konuya yönelik açıklama yaptı. CHP'li Taşcıer, "Kendi koltuklarını garantilemek için bütçe aktararak 'trol ordusu' kurduğunu, ana muhalefet partisine sosyal medyada linç kampanyası yürüttüklerini, bunu yapanların devletin en tepesindeki kişiler olduğunu açacağız ve hesap soracağız. Her zamanki gibi bu olayı umursamadılar, hafife alabiliyorlar. Çok daha kötü tablolar var. Bütün bilgiler bize iktidara yakın kesimlerden geliyor, gelmeye de devam ediyor. Bürokrasilerden çok ciddi belgeler geldi. İktidar istediği kadar kulağının üzerine yatsın, gerçekler er ya da geç ortaya çıkacak." şeklinde konuştu.

"AFAD'A AKTARILAN PARA KONSER İÇİN HARCANDI"

Geçtiğimiz günlerde CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer AFAD'ın usulsüzleri temasındaki meclis konuşmasını KARAR TV ekranlarında da konuştu. CHP'li Taşcıer, "Afet zedelere harcanması gereken para konser için harcandı. Biz hangi büyükşehir belediyesi olduğunu biliyoruz. Yetkililerden gerekli açıklamaları bekliyoruz. İstiyoruz ki açıklasınlar, AFAD'ın gönderdiği parayı denetleme zorunluluğu var. Gizli bir ihale dosyası da var. Devletin güvenliği gerekçesiyle yapıldığı söyleniyor. Yapılacak iş ne: AFAD'ın bina yapımı. AFAD'a yapılacak binanın devletin güvenliği ile ne alakası var? Gizli damgası vurarak aslında birilerinin görmesine, o ihalenin gizli kapaklı yapılarak birilerine para aktarıldığı kuşkusu biz de uyandırılıyor. Bu konun takipçisiyiz." ifadelerine yer verdi.

"DERİN BİR İLAÇ KRİZİ YAŞIYORUZ"

Türkiye'de uygulanan sağlık sistemi üzerine konuşarak oluşan ilaç krizi gündeme geldi. CHP'li Taşcıer'in uzmanlık alanlarından bir tanesi ise eczacılık. Bu konuya bağlı olarak ilaçların olmadığından söz eden Taşçıer şu ifadelere yer verdi: "Derin bir ilaç krizi yaşıyoruz. Sonuçları maalesef çok ağır olabilir. Anlık kullanması gereken bir tansiyon, bir şeker hastası o ilaca ulaşamadığı zaman sonuçları ölümle karşı karşıya gelmek olabilir. Alınamayan randevular, sağlık sisteminin çökmesi, doktorun olmaması, ilaç sorunu.. bütün bu yaşananlar bizim yıllardır söylediğimiz 'sağlıkta dönüşüm' programının bir sonucu. Sadece muhalefet partisi olarak değil, bilim adamları, sağlık örgütleri burada ciddi bir sorun olacağını söylemişti. Biz artık haklı çıkmaktan yorulduk. Biz artık haklı çıkmak istemiyoruz. Vatandaş bunun bedelini çok ağır ödüyor. Yaşanan krizin en büyük sorunu liyakatten uzak beceriksiz bir yönetimin olması. Bunun dışında ilaç yokluğunun en önemli nedenlerinden biri ekonomi maalesef."

fghfghjghj.png

"'15 YAŞINDA EVLENEBİLİR DİYENLER' MECLİSİN İÇİNDE"

İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına yönelik konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Gamze Taşcıer, "Siz '15 yaşında da evlenebilir' diyenleri meclis çatısı altında muhatap alırsanız, 'çocuğun rızası var' diyenleri bakan yaparsanız, bu yapılara cesaret verirsiniz. İktidarın samimi olduğunu düşünmüyoruz. Bir komisyon kuruldu. Ancak seçim nedeniyle çalışamayacak, sadece bir aylık bir süre var. Gerçekten iktidarın mücadelesi çocuk istismarı olsaydı, bu komisyonu kurmadan da alabileceği bir çok önlem var. Biraz daha oy almak için çocukların, kadınların can güvenliğini hiçe sayan bir yönetim var karşımızda." şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN