Çiftçinin belası geri döndü: Tarlaları talan ettiler: Sürü halinde geziyorlar

Sürüler halinde göç eden çekirgeler, tarım arazilerine zarar veriyor. Üreticilerin korkulu rüyası olan çekirgeler çiftçiyi tedirgin ediyor. Çekirge istilasından dolayı muzdarip olduklarını söyleyen çekirgeler yetkililerden destek beklediklerini söylüyor. İşte, çekirge istilasından görüntüler...

Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde sürüler halinde hareket eden çekirgeler, önlerine gelen her şeyi yiyor. Tarım arazilerine de zarar veren çekirgeler, üreticilerin korkulu rüyası oldu.

cekirge-istilasi-goruntuleri-11.jpg

Çekirge istilasının en yoğun yaşandığı Hanoğlu Mahallesi Muhtarı Turgay Güngör, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Yaklaşık 1 hafta, 10 günden beri çekirge istilası başladı. İlk gözüktükleri anda zarar yoktu, son iki günden beri zarar başladı. Yavru iken bir zarar yapmıyorlardı ama büyüyüp uçmaya başlayınca, tarlalara sınırdan 8-10 metreye kadar zarar vermeye başladılar. Ayçiçeğinin yaprağını yiyorlar, kafa kısmının etrafını yiyorlar, komple sıyırıyorlar."

cekirge-istilasi-goruntuleri-10.jpg

Çekirgelerin sulu tarım yapılan bölgeye henüz uğramadığını belirten muhtar Turgay Güngör, "2 bin 300 dekarlık mera kısmında, etrafıyla birlikte 3 bin, 3 bin 500 dekar alanda zarar yapıyorlar. Mera biçildiği için şu an merada zarar yok ama yayıldığı için civarda zararın artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

cekirge-istilasi-goruntuleri-4.jpg

ÇEKİRGE SÜRÜSÜ BÜTÜN MERAYI SARDI

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne durumu bildirdiklerini aktaran muhtar Turgay Güngör, müdürlükten gelen bilgiler çerçevesinde bakanlıktan ilaç temin edildiğini söyledi. Muhtar Turgay Güngör, ilaçların yarın kargoyla kendilerine teslim edileceğini ve Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün destekleriyle birlikte araziyi ilaçlayacaklarını söyledi.

cekirge-istilasi-goruntuleri-8.jpg

Çekirgelerin tarlasının sınırına kadar geldiğini belirten çiftçi Hüsnü Kıray ise, "Bütün merayı sardı, benim tarlamın sınırında. Haşereler için ilaç aldım. Yetkililerden de destek bekliyoruz" dedi. Kendi tarlasında bir zarar olmadığını fakat civarda çekirge istilasının çok olduğunu kaydeden Metin Sevinç adlı çiftçi ise durumdan mustarip olduklarını söyledi.

cekirge-istilasi-goruntuleri-7.jpg

ÇEKİRGE İSTİLASI KAMERAYLA KAYDEDİLDİ

Üreticilerin korkulu rüyası haline gelen çekirgeler, bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerası ile kayıt altına alındı. Durumun bildirilmesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık tarafından gönderilen ilaçlarla çekirge istilasının yaşandığı bölgede ilaçlama çalışması yapılacak. Geçen yıl yine aynı tarihlerde Tekirdağ'da tırtıl istilası da yaşanmıştı.

cekirge-istilasi-goruntuleri-1.jpg

Konuyla ilgili açıklamada bulunan mahalle muhtarı Turgay Güngör, şöyle konuştu:

"Yaklaşık bir hafta, 10 gündür görünen bir haşere. Bir haftadan beri zarar yapmıyordu, yani ilk hafta ama bir iki günden bu yana uçmaya başladı ve zarar vermeye başladı. Ayçiçek tarlalarında 1-2 metre sınır boylarında, pancar tarlaları kısmına daha inmedi.

Şu anda çok abartılacak bir zarar yok. Ama en kısa zamanda ilaçlama başlayacak. Bu akşam ilaçlama planlanıyor. İlk gördüğümüzde İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirdik, ondan sonra İl Tarım Müdürlüğü ve bakanlık devreye girdi. Bakanlıktan geliyor zaten ilaçlar. Bu akşam köylü, traktör, ilaç makinaları ile kendi imkanlarımızla arazimizi ilaçlayacağız.

Daha önce hiç böyle olmadı, ben şahit olmadım. Çok eski tarihlerde olduysa da haberim yok. Mera 2 bin 300 dekar, bunun etrafı ile birlikte 3 bin, 3 bin 500 dekar bir alanın ilaçlanması gerekiyor. Çünkü uçmaya başladıkları için yayılmaya başladılar."

cekirge-istilasi-goruntuleri-2.jpg

AKŞAM SAATLERİNDE TOPLU İLAÇLAMA YAPILIYOR

Tekirdağ Valiliği, Muratlı ilçesinde tarım arazilerinde yaşanan çekirge istilası ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Tekirdağ Valiliği'nden yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Tekirdağ Muratlı ilçesi Hanoğlu Mahallesi merasında görülen çekirge yoğunluğunun, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bildirilmesiyle birlikte mahalle bazında inceleme ve tespit çalışmaları yapılmış, bölgede ekili arazi sahipleri konu hakkında bilgilendirilmiş, konu Tarım ve Orman Bakanlığı'na hemen intikal ettirilmiştir.

Çekirge mücadelesi, devlet destekli mücadele programında olması sebebiyle ilaçlama için ihtiyaç duyulan bitki koruma ürünleri ücretsiz olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından aynı günde yola çıkarılmıştır. Akabinde çekirge sorunu yaşanan bölgelerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ekipleri kontrol ve denetiminde toplu ilaçlama uygulaması başlatılmış ve devam edilmektedir."

cekirge-istilasi-goruntuleri-5.jpg

Açıklamada ayrıca, "Üreticilerimizin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün teknik ekiplerinin yönlendirmesi ve tavsiyeleri istikametinde hareket etmeleri ve ilaçlamanın özellikle ayçiçeklerinin çiçek açtığı bu dönemde arıların da zarar görmemesi için günün akşam saatlerinde yapılması gerekmektedir. İlimiz üreticilerinin özellikle meralara sınırı olan arazilerini zaman geçirmeden kontrol etmesi, çekirge yoğunluğu görülmesi durumunda İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize bildirilmesi büyük önem arz etmektedir" denildi.

İlgili Haberler