Ekonomist Oğuz Demir: Faiz indirimi iktidarın oyun planıdır

Bilgehan Uçak'ın konuğu Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir oldu. Türkiye Merkez Bankası'nın olası faiz indirimi hakkında değerlendirmeler yapan Demir, yapılacak olan faiz indiriminin iktidarın, oyun planı olacağını söyledi.

Uzun süredir faizi sabit tutan MB’nin 2021 eylül ayında yeni bir karar alıp almayacağı PPK toplantısı ile ortaya çıkacak. Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir, PPK toplantısının bir geçiş süreci olduğunu söyledi. Demir, 'Üzerlerinde ki baskı çok arttı bunun zeminini hazırlamak zorundalar' diyerek, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indiriminin siyasi olduğunu belirtti.

"FAİZ İNDİRİMİ SİYASİ MESAJDIR"

Enflasyonu indirmek için faiz indirimine gidilmesi durumunda kurda sert bir artış olacağını ifade eden Demir, "Faiz indirimi özellikle kur başta olmak üzere birçok maliyeti etkileyecek yerlerde sıçrama olacak. Şu an maliyetler hala yüksek" dedi.

Demir, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indiriminin kuru olumsuz yönde etkileyeceğini bildiği halde, indirime gitmesi durumunda, bunun siyasi bir amaca yönelik bir hizmet olacağını ifade etti. Demir," Bunlara rağmen faiz indirimi yapılacaksa, verilen mesaj seçim mesajıdır" diye konuştu.

Naci Ağbal'ın görevden alınmasından sonra kurun yükseldiğini belirten Demir, Merkez Bankası'nın kredibilitesinin sıkıntıya girdiğini ifade etti. Demir, "Türkiye Merkez Bankası'nın bağımsızlığı tamamen rafa kaldırıldı" dedi.

"BANKALAR, MERKEZ BANKASINDA DAHA FAZLA DÖVİZ TUTMAK ZORUNDA KALACAK"

Zorunlu karşılık oranı ile ilgili aramalar Türkiye Merkez Bankası’nın yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırmasından sonra gündem oldu. Peki, zorunlu karşılık oranı nedir, ne anlama geliyor? Demir, Merkez Bankası'nın açıklamayla ilgili şunları kaydetti:

"Bankalar, Bankaya bir mevduat sahibinin yatırdığı her 100 dolar için 21 doları Türkiye Merkez Bankası'nda tutmak zorundaydı. Bankalar şimdi Merkez Bankası'nda 23 dolar tutmak zorunda. Bu operasyonla bugün bankalarda tutulan döviz 238 milyar dolar. Yani bankaların yaklaşık 4.7 milyar dolar civarında Merkez Bankası'nda daha fazla para tutması anlamına geliyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN