İsrail Tek veya Çift Devletli Çözüm İstemiyor

Ahmet Taşgetiren ve Yusuf Ziya Cömert’in sunumuyla KARAR TV’de ekranlara gelen Yüzleşme programı, her hafta çok değerli bir başka konuğu ağırlamaya devam ediyor. 7 Aralık 2023 Perşembe günü yayınlanan bölümün konuğu, Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. Y. Hakan Erdem oldu. İsrail'in yayılmacı ve saldırgan politikalarının tarihsel süreci hakkında konuşan Erdem, 'İsrail tek veya çift devletli çözüm istemiyor' ifadelerini kullandı.

MUSTAFA SİVİŞ

KARAR TV ekranların Ahmet Taşgetiren ve Yusuf Ziya Cömert’in sunumuyla yayınlanan 'Yüzleşme' programı, pek çok kişinin merakla araştırdığı konuları masaya yatırmaya devam ediyor. 7 Aralık 2023 Perşembe günü yayınlanan bölümün konuğu, Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. Y. Hakan Erdem oldu. İsrail'in yayılmacı ve saldırgan politikalarının tarihsel süreci hakkında konuşan Erdem, 'İsrail tek veya çift devletli çözüm istemiyor' şeklinde konuştu.

İşte, Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. Y. Hakan Erdem'in konuya ilişkin birbirinden kritik değerlendirmeleri...

YAHUDİLER İLE FİLİSTİNLİLER AKRABA MI, FİLİSTİN GERÇEKTEN DE YAHUDİ TOPRAĞI MIDIR?

Prof. Dr. Y. Hakan Erdem: Amcaoğulları veya kuzen denilebilir. Tarihi kayıtlar buna işaret ediyor. Toprak konusunda da Tevrat’a baktığınız zaman bu mesele hakkında pek çok şey söyleniyor ama bunu kanıtlayamıyorlar. Örneğin Mısır’dan Yahudi çıkısı detaylandırılamıyor ve doğrulanamıyor. Aslında İsrailliler Kenaniler. Ortada dört dörtlük bir mitoloji var ama bunlar kanıtlanamıyor. Böyle baktığınız zaman Semitik kavimler orada ne kadar yaşadılarsa İsrail oğulları da o kadar yaşamıştır.

VAAT EDİLMİŞ TOPRAK MESELESİ İSRAİLOĞULLARI’NDA NE KADAR BENİMSENMİŞ?

Prof. Dr. Y. Hakan Erdem: Arz-ı Mev’ud, Tevrat’ta geçiyor ama buraların kime vaat edildiği tam olarak kesin değil. Peygamberin 12 tane oğlu var, hangisine vaat edilmiş buralar? Bunlar hep belirsizliğini korumuş yani kanıtlanamıyor. Yahudilerin o dönemlerde yana yakıla toprak arayışı yok. Özellikle Romalılar Yahudi halkını dağıttıktan sonra her zaman bir geri dönme fikri olmuş ama bakarsınız hiç dönmemişler. Ama ‘Dönelim’ söylemleri 19.yy ile birlikte Siyonizm ile birlikte yaygınlaştı.

yeni-proje-15.jpg

İSRAİL’İN ARZ-I MEV’UD SÖYLEMLERİ TÜRKİYE TOPRAKLARINI DA TEHDİT EDİYOR MU?

Prof. Dr. Y. Hakan Erdem: Şu andaki politikalarına baktığınız zaman 1922 yılında kesinleşen İngiliz manda sınırlarının içini doldurmaya çalışıyorlar. Sina Adasını işgal etti Camp-David’den sonra da geri verdi. Kutsal olsa orayı geri vermez. Bu tamamen İsrail politikalarında ne kadar yobazsınız onunla ilgili. İsrail genişlemeye çalışıyor evet. 1948 yılında işgal ettiği İngiliz mandasının içini doldurmaya çalışıyorlar. Şimdi devlet ilan edildiğinde, İngilizler bu koloni işini başaramamıştı ve kanlı bıçaklı o topraklardan çıkıyor. İngilizler ülkeyi kimseye devretmeden çekip gidiyorlar. Bu mesele BM’ye devrediliyor. Ama toprak taksimi Araplar açısından adaletsiz ve kabul edilemezdi. Araplar o aralar dezorganize. İsrail de nerenin kendisine ait olduğunu bilmeden devlet ilan etti ve şu anda bunun içini doldurmaya devam ediyor.

BATI İSRAİL’İN ARKASINDA NEDEN BU KADAR DURUYOR?

Prof. Dr. Y. Hakan Erdem: 2.Dünya Savaşı biter bitmez Yahudiler, İngilizleri öldürmeye başlıyor. Savaş esnasında arkalarından vurmak istememişler. Boşuna da yapmamışlar bunları, belgelere göre, İngilizler tarafından Yahudilere bazı yaptırımlar ve kötü uygulamalar hayata geçirilmiş. Manda yönetimi bittikten sonra İngilizler ‘Arap devleti kurulacak’ dedikten sonra Yahudiler onlara saldırmaya devam etti. Britanya orayı yönetememiş. Bugüne baktığımız zaman ise ABD, İngiltere ve Almanya gözü dönmüş bir şekilde İsrail’i destekliyor. Başka da devlet yok bu derece bir destek veren.

ALMANYA HİTLER’İN GÜNAHINI ÇIKARTIYOR AMA ASIL NEDEN NE?

Prof. Dr. Y. Hakan Erdem: Psikolojik olarak evet öyle ama aslında Almanya hala işgal altındadır. Bağımsız değiller, 56 bin Amerikan askeri var. İngiliz de ABD’nin bir eyaleti konumuna geldi. Halkları böyle düşünüyor olmayabilir ama devletleri bu durumda. Fakat global olarak bakıldığında 8 milyar nüfusun 7.5 milyarı ‘İsrail dur’ derken, başını ABD’nin çektiği 500 milyon ise ‘Devam et İsrail’ diyor. İngiltere ‘Biz çok iyi yönetiriz’ diyor ama başaramıyor. Osmanlı’nın 400 sene yönettiği toprakları 30 senede kana buladı ve herkesi birbirine düşman etti. Şu anda ABD ne derse onu uydukları için böyle yapıyorlar. Amerika’da politikalar değişse İngiltere’de de 30 dakika içerisinde değişir.

yeni-proje-16.jpg

İSRAİL’İN OLUŞTURDUĞU TEHDİT

Prof. Dr. Y. Hakan Erdem: İsrail bölge güvenliği için değil dünya düzeni açısından bir tehdit. Biz her zaman, İsrail ABD’ye istediğini yaptırıyor gibi görüyoruz ama aslında ABD onlara yaptırıyor. İsrail’i Orta Doğu’daki uçak gemisi olarak görüyorlar, kaybetmek istemiyorlar. ABD’deki Evanjelikler gibi bazı gruplar İsrail’i destekliyor ama kendi vizyonları için bunu yapıyor.

2 DEVLETLİ ÇÖZÜM

Prof. Dr. Y. Hakan Erdem: İsrail kendi vatandaşlığını verdiği Arap ve Yahudilere karşı demokratik davranıyor ama karşısındaki Arap halkına karşı sistematik bir ırkçılık ve ayrımcılık uyguluyor. Bunu yapana demokrasi diyebilir miyiz? Hayır İsrail demokrasi değildir. 2 devletli çözüm diyoruz, bu Oslo’nun dili. Ortada devlet falan kalmadı Filistin’in elinde. Netanyahu, ‘Savaştan sonra Filistin otoritesi kalmayacak’ diyor. Filisitin otoritesini Oslo Antlaşmaları kurmuştu. Burada şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Başlarında Netanyahu’nun bulunduğu İsrail muhalefeti Oslo Görüşmelerine karşı çıkıyordu ve 90’larda başbakanları öldürüldü. Bu durumda İsrail 2 devletli çözümü dinamitledi. Yani tek bir otorite var ve o da sistematik soykırım yapan İsrail’dir. İsrail tek veya çift devletli çözüm istemiyor. İsrail, Gazze’de olduğu gibi güneye göç istiyor.

Aslında bu olay Oslo’da çözülmüştü. Bu meselenin çözümü çok kolay bir şey ama İsrail bunu çözmek istemiyor, bilinçli olarak çözümsüzlüğü devam ettirmek istiyor. Görüyorsunuz yerleşimcilerin eline de silah veriyor. Netanyahu çözümü dinamitledi.