İYİ Partili Usta'dan MB'nin faiz kararına tepki: Türk parası azınlık parası haline geldi

Elif Çakır ve İbrahim Kahveci'nin sunduğu Karar Gündem'in konuğu İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta oldu. Programda, Türkiye Merkez Bankası'nın (TCMB) faizi kararı değerlendirildi. Usta, faiz kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla alındığını söyleyerek, uygulanan yanlış iktisadi politikalardan dolayı Türk parasının azınlık parası haline geldiğini ifade etti.

Türkiye Merkez Bankası (TCMB), Para Politikaları Kurulu (PPK) Toplantısından sonra faizi 100 baz puan indirerek yüzde 19'dan yüzde 18'e indirdi. Dolar ve Euro yükselerek tarihi bir rekor kırardı. Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra piyasalardaki risk endişesi de yükselmeye başladı. Ekonomistlerden Merkez Bankası'nın faiz kararına tepkiler büyürken İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, alınan kararın ekonomiyle hiçbir ilgisinin olmadığını ifade ederek, tamamen siyasi bir karar olduğunu vurguladı.

"ERDOĞAN, İKTİDARINI KORUMAK İÇİN BU KARARI ALDI"

İYİ Partili Usta MB'nin faiz indirme kararını şöyle değerlendirdi:

"Normalde alınan kararlarda piyasaların rahatlaması gerekirken tam tersi oldu. Erdoğan konuştukça kur artıyor. Teknik olarak alınmış karar değil. Faiz indirimi kararı Erdoğan'ın talimatıyla alındı. Erdoğan, mevcut iktidarını korumak için bu kararı aldı"

Türkiye'deki enflasyon ve faizin çok yüksek olduğunu vurgulayan Usta, dünyada böyle bir enflasyonun olmadığını ifade etti. Ekonomik temeller oluşturarak faizin indirilmesi gerektiğini belirten Usta," Bir iktisatçı olarak Para Politikası Kurulu'nun faiz indirimine bakınca faiz indiriminin teknik bir karar olmadığı değerlendirmesi ortaya çıkıyor. Bundan dolay da piyasa buna bir tepki gösterdi" dedi.

"MİLLETİMİZ İYİCE FAKİRLEŞECEK"

Kurla enflasyon arasında çok ciddi bir geçişgenlik olduğunu ifade eden Usta, kur arttıkça enflasyonunda arttığını vurguladı. Usta," Faiz indirme kararından sonra ciddi bedeller ödeyeceğiz. Enflasyon artınca bu sefer Sayın Erdoğan'ın teorisine ara verecekler, ekonomi teorisine geçecekler. Ve yine faiz artırımına gidilecek. Bu kadar Merkez Bankası'na zarar veren söz ve fillerden sonra bu ülkenin geçmişine bakın hep faiz artışıyla sonuçlandı. Bu da milletin fakirleşmesine neden olacak" diye konuştu.

Türkiye'de bir çok şeyin unutulduğunun altını çizen Usta" Bu ülkede 128 milyar dolar bile unutuldu. 128 milyar dolar bu ülkenin gelmiş geçmiş en büyük soygunuydu" ifadelerini kullandı.

Dünyanın hiç yerinde Merkez Bankası kararlarını siyasi otorite ile paylaşmadığını kaydeden Usta," Kavcıoğlu, faiz indirme kararını almasaydı başına ne geleceğini biliyordu" dedi.

"TÜRK PARASI AZINLIK PARASI HALİNE GELDİ"

Türk Lirası'nın dolar karşısındaki hızlı değer kaybına değinen Usta, "Her şeyi artık dolar üzerinden konuşmaya başladık. Halbuki alıcıda Türk, satıcıda Türk. Ama konuşulan rakam dolar. Böyle bir ekonomi haline geldik. Bu milli paraya olan güvensizlikten kaynaklanıyor. 20 yıllık iktidarın bu sorunu çözmesi gerekirdi. Toplam mevcudat içerisinde yabancı mevduat parası Türk Lirası'nı geçti. Milli paraya olan güvensizlik arttı. Yani Türk Lirası azınlık bir para haline geldi" diye belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN