Aşının bahanesi Uygurlar

Aşının bahanesi Uygurlar

Sağlık Bakanı Koca ‘Aşı nerede diye soranlar Çin’le aramızdaki hassas konuları kaşıyarak ilişkilerimizi bozmaya çalışıyordu’ dedi. ‘Madem ilişkiler hassastı o halde neden milleti tek kaynağa mahkum ettiniz?’ tepkileri yükseldi.

Saygın aşılama olmadan salgın zincirinin kırılamayacağı gerçeği ortadayken Türkiye Çin’in Sinovac’ına mahkum bırakıldı, tek seçenek de işlemedi. Tedarik çıkmaza girince makul çözüm yerine bahane ‘dozu’ yüksek çelişkili açıklamalar geldi.

İki ay önce “En geç mayıs sonuna kadar 105 milyon doza erişim güvencede” diyen Koca, kargolar gelmeyince Pekin yönetiminin sözünü tutmayıp kendi vatandaşlarına öncelik tanıdığını savundu. 

ANLAŞMALAR ORTADA YOK VİCDANLARI YARALAYAN GEREKÇE VAR 

Eleştiriler karşısında yapıldığı söylenen resmi anlaşmalar ortaya konmadı. ‘Pekin aşıyı Çinlilere yaptı’ savunması karşılık bulmayınca bu kez fatura Doğu Türkistan’a kesildi.

Bakan Koca “Çin aşısı nerede diye soranlar aramızdaki hassas konuları kaşıyarak ilişkilerimizi bozmaya çalışıyorlardı” dedi. Bu çıkış ‘hassas dengenin olduğu süreçte ülke neden tek seçenek olarak bırakıldı?’ tepkisine yol açtı. İnsanlık utancının aşıya alet edilmesi vicdanları yaraladı. 

karar-manset-7-mayis.jpg

Bakan Koca’nın sözleşmesinin yapıldığı, parasının ödendiği söylenen ve buna rağmen Çin’den gelmeyen aşılar için Doğu Türkistan’daki zulmü eleştiren muhalefeti suçlaması tepki çekti.

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu “Mazlum Doğu Türkistanlı kardeşlerimizi hangi vicdanla kirli pazarlığınıza alet ettiniz? Utanın” dedi.

Akşener de “Aşı meselesinde çuvalladılar. Sayın Erdoğan elini yıkayıp suçu Koca’ya bırakacak ama Koca da suçu bana bırakmaya çalışacak. Şuur altı ortaya çıktı” ifadesini kullandı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal ise “Dünya 5’ten büyüktür diyenler şimdi Çin’e lal olmuş” vurgusu yaptı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Çin’den Nisan sonu itibariyle anlaşması yapılmasına ve parası ödenmesine rağmen 100 milyon doz aşının gelmeme nedeni olarak muhalefetin Doğu Türkistan politikasını göstermesi tepkilere neden oldu.

Koca, aşıların hala ortada olmadığına ilişkin tartışmalara cevap vermek yerine Doğu Türkistan konusunu aşı tedarikine bahane olarak gösterdi.

Sözlerine devam eden Koca Çin ile yapılan sözleşmenin belgesini yayımlayan muhalefeti suçlayarak “Usulsüz belge elde etme hastalığına yakalanmış ve eleştiriyle gerçekleri çarpıtmayı bilinçli olarak ayırt etmeyen birileri çıkıp ‘Çin ile anlaşma 50 milyon yapıldı, 100 milyon değil’ diyor” dedi. 

ÇİN İLİŞKİLERİNE HASAR VERDİLER

Daha önce Çin ile yapılan anlaşmaları defalarca ve tüm detaylarıyla ifade ettiğini vurgulayan Koca “Anlaşılan Çin ile yapılan anlaşmanın sadece ilk bölümünü esas alarak bir karalama kampanyası başlatmışlar.

Çin ile iki seferde toplam 100 milyon doza karşılık gelen bir anlaşma imzaladık. Bugün ‘Çin’den aşı gelecekti, nerede?’ diye soranlar, dün Çin ile aramızdaki hassas konuları kaşıyarak ilişkilerimizi bozmaya çalışıyorlardı. Başarılı olduklarını söyleyemem ama hasar verdikleri kesin” ifadesini kullandı. 

GERÇEKLER ÇARPITILIYOR

Muhalefetin eleştirilerine de sert tepki gösteren Sağlık Bakanı “‘Karşı çıkacağım, eleştireceğim’ diye gerçekleri çarpıtmak kimseye fayda vermez. Yalan, dipsiz bir kuyudur ve sahibini o kuyunun dibine er ya da geç gönderir. Hakikat ise güneş gibidir.

Ne kadar saklanmak istense de pırıl pırıl aydınlatır. Bugün mücadele bütünlüğü açısından susuyor olmamız edebimizdendir. Bu saldırganlığa sessiz kalacağımız anlamına gelmez. Akif’in dediği gibi ‘Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum? Kesilir belki fakat çekmeye gelmez boynum” diye konuştu.

Sağlık Bakanı’nın bu sözlerine muhalefet liderleri sert tepki gösterdi. 

DAVUTOĞLU: AKLINIZI YİTİRMİŞSİNİZ. UTANIN

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Twitter’dan Koca’nın açıklamasını alıntılayarak “Siz aklınızı, vicdanınızı yitirmişsiniz! Aşı işini elinize yüzüne bulaştırdığınız yetmediği gibi mazlum Doğu Türkistanlı kardeşlerimizi hangi vicdanla kirli pazarlığınıza alet ettiniz? Utanın!” paylaşımında bulundu. 

AKŞENER: ŞUUR ALTI ORTAYA ÇIKTI

 İYİ Parti Lideri Meral Akşener ise katıldığı televizyon programında Koca’nın sözlerine tepki gösterdi. “Aşı meselesinde çuvalladılar. Pandeminin en başında konuştuğumuzda insanlar sayın Koca’ya şüpheli bakıyorlardı. Ben dedim ki, Sağlık Bakanı böyle giderse iyi gidiyor, bir çabası var. Ümitliydik bu arkadaştan.

Bu Kovid herkesin başında bela ama o krizi herkes yönetti. Ama bizimkiler pandemiyi değil algıyı yönetmeye çalıştı. Sayın Erdoğan her zaman olduğu gibi bu işin sorumluluğunu da sayın Koca’nın üzerine yıkacaktır, elini yıkayıp çıkacaktır. Çin elçiliği resmen tehdit etti, hakaretin ötesinde davrandı, büyükelçiyi bakanlığa çağırdı ve çay ikram edip yolladılar sanırım.

Sayın Erdoğan elini yıkayıp suçu Koca’ya bırakacak ama Koca da suçu bana bırakmaya çalışacak. Zor. Şuur altı ortaya çıktı. ‘En kötü şartlarda Türkiye’deyiz’ dedi. Biz de ‘En iyi ihtimalle Türkiye’deyiz’ diyoruz.” 

UYSAL: DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR DİYENLER ÇİN’E LAL OLMUŞ

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da Twitter üzerinden paylaştığı mesajında şunları söyledi: “Allah ıslah etsin bu şaşkınları! Halife Ömer’in ‘Cahiliye devrinde helvadan putlar yapardık; acıkınca da yerdik’ diye anlattığı gibi Akp de bayraklaştırdığı tüm değer ve iddialarının altında kaldı; acıktıkça birer birer yiyor! Dünya 5’ten büyüktür diyenler şimdi Çin’e lal olmuş.”  

MEB’İN SKANDAL SERGİSİNE TEPKİ: ‘SOYKIRIM’ KURBANLARINI HAYAL EDELİM 

Bakan Koca’nın sözlerinin yankısı bitmeden Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “Hayalimdeki Çin” konulu skandal bir resim yarışması düzenlediği ortaya çıktı.

MEB Ortaoğretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve tepki çeken yarışmanın temasının, Türkiye-Çin Diplomatik İlişkilerinde 50. Yıl olması nedeniyle belirlendiği bildirildi.

Türkiye Uygur Hareketi sosyal medya hesabı üzerinden konu ile ilgili yaptığı açıklamada yarışmanın iptal edilmesini istedi. Soykırıma uğrayan Doğu Türkistanlıların hayal edilmesi gerektiğini belirten TUH “Bugün hala soykırıma uğramakta olan Uygur Türklerini hayal edelim, soykırım yapan Çin’i hayal etmeyelim. Lütfen yetkililere ulaşana kader RT edelim, bu yarışma iptal edilsin!” ifadelerini kullandı.  

İYİ Parti Milletvekili Yavuz Ağrıoğlu ise “Hayalimizdeki Çin, Doğu Türkistan’da toplama kamplarının ve zulmün olmadığı bir Çin. Ancak ‘Hayalimizdeki Türkiye’ kesinlikle bu değil! Bu kadar vakarsızlık Çin’den alacağınız 2,5 milyar $ kredi ve aşı içinse, gönderin IBAN’ı, milletçe onu da biz halledelim” dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN