Mehmet Ceyhan Çin'in Sinovac aşısı kararını eleştirdi: Açıklamaları dikkate almamalıyız

Mehmet Ceyhan Çin'in Sinovac aşısı kararını eleştirdi: Açıklamaları dikkate almamalıyız

Çin, Sinovac aşısını 3-17 yaşındaki çocuklara uygulaması için acil kullanım izni verdi. Çin hükümeti'nin henüz bir bilimsel araştırma yayımlamadan kullanım onayı kararı açıklamasına tepki gösteren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ''Çin Devlet görevlilerinin açıklamalarına ve 50-150 vakalık verilere inanıp Çin’den alınan ürünler ülkelerin elinde kaldı. Bu dönemde firma ve ülke yöneticilerinin açıklamalarını dikkate almamalıyız'' dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Çin'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olan Sinovac'ın 3-17 yaş arasındaki çocuklara acil kullanım izni vermesini eleştirdi. Ceyhan, Çin'in söz konusu karar için 23 Mart'ta çalışma yürüttüklerini açıkladığını fakat 2,5 aydan bu yana herhangi bir bilimsel çalışma makalesi yayımlamadan kararın uygulamaya konmasına tepki gösterdi.

''FİRMA VE ÜLKE YÖNETİCİLERİNİN AÇIKLAMALARINI DİKKATE ALMAMALIYIZ''

Ceyhan, Sinovac aşısı'nın 3-17 yaş grubuna onay verildiği haberini sosyal medya hesabından paylaşarak, ''Yine Çin’den bilimsel olmayan bir uygulama... Tanı kitleri, ilaçlar için de aynısı yapıldı. Çin Devlet görevlilerinin açıklamalarına ve 50-150 vakalık verilere inanıp Çin’den alınan ürünler ülkelerin elinde kaldı. Bu dönemde firma ve ülke yöneticilerinin açıklamalarını dikkate almamalıyız. Sadece yeterli sayıda vaka üzerinde yapılmış ve yayınlanmış çalışma sonuçlarına bakmalıyız'' dedi.

3-17 YAŞ GRUBUNA ONAY

Çin, Sinovac firmasının ürettiği Kovid-19 aşısında bir yaş grubuna daha onay verdi. 3 ila 17 yaşındaki çocuklar için onay verildiğini aktaran Sinovac CEO'su Yin Weidong, aşının gençlere ne zaman uygulanmaya başlanacağının sağlık yetkililerine bağlı olduğunu bildirdi.

YAN ETKİSİ HAFİF

Faz 1 ve 2 klinik demelerde elde edilen ön sonuçlar, aşının 3 ila 17 yaşındaki çocuklarda bağışıklık oluşturduğunu ve çoğu yan etkinin hafif olduğunu gösterdi. Yin, aşının üçüncü doz denemelerinin ise Faz 2 seviyesini tamamladığını açıkladı.

ACİL KULLANIM ONAYI ALMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü, Çinli Sinovac koronavirüs aşısına acil kullanım onayı vermişti. Aşının 2'nci dozunun ise ilk dozun 2-4 hafta sonrasında uygulanması tavsiyesinde bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN