Omicron varyantının sinsi belirtisi: Karın ağrısı

Omicron varyantının sinsi belirtisi: Karın ağrısı

Koronavirüs salgınında, Omicron varyantı ile enfekte vakaların sayısı artmaya devam ediyor. Omicron, Delta varyantına göre yüzde 70 daha fazla bulaştıcı. Omicron varyantı, ağrı ve halsizlik gibi yaygın seyreden sağlık problemleri ile belirebildiği için fark edilmesi güçleşebiliyor. Peki, Omicron varyantının belirtileri neler, nasıl anlaşılır? İşte, detaylar...

Covid-19 virüsü salgın şeklinde yayılarak, geçen süreç içerisinde genetik değişime uğrayıp yeni varyantalar oluşturdu. Beta, Delta, Delta Plus, Omicron varyantları çeşitli belirtiler ile tespit edildi. Son günlerde vaka sayılarında artış görülen Omicron'un belirtileri oldukça yaygın görülüyor. Bu sebeple, devam eden sağlık sorunlarında hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna danışmakta fayda var.

COVİD-19 VARYANTLARI NELER, İLK NEREDE GÖRÜLDÜ?

Covid-19 virüsü ilk saptandığından günümüze kadar çok sayıda farklı mutasyon geçirdi. Bu mutasyonların sonucunda Covid-19 virüsünün karakteristik özelliklerinde değişimlere neden olan önemli varyantlar şunlardır:

* Alfa varyantı ilk olarak Birleşik Krallık'ta ortaya çıktı.

* Beta varyantı ilk olarak Güney Afrika'da bulundu.

* Delta varyantı ilk olarak Hindistan'da görüldü.

* Gama varyantı ilk olarak Brezilya'da tespit edildi.

* Omicron varyantı ilk olarak Güney Afrika'da görüldü.

1-1.jpg

OMICRON VARYANTININ BELİRTİLERİ

Koronavirüsün Omicron varyantında, COVID-19'un ateş, baş ağrısı, tat ve koku kaybı gibi klasik semptomları belirlenirken, geleneksel grip semptomları da görülebiliyor.

İngiltere'nin ZOE Covid izleme uygulamasına göre burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma ve boğaz ağrısı gibi en yaygın 5 semptom, klasik gripten ayırt edilemiyor.

Bununla birlikte Omicron'da, mide bulantısı, karın ağrısı, kusma ve ishal de dahil olmak üzere farklı semptomlar gözlenebiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli medya kuruluşu Business Insider, Omicron varyantının belirtileri ile ilgili kapsamlı bir analiz yayınladı.

Güney Afrika, İngiltere, ABD ve diğer ülkelerde Omicron varyantı hastalarının önce boğaz ağrısı şikayetiyle doktorlarla iletişime geçtikleri kaydedilirken, Omicron varyantının önceki varyantların aksine burundan önce boğazı enfekte ettiği öne sürüldü.

ABD'nin Connecticut eyaletinde görevli Dr. Jorge Moreno’nun görüşlerine yer verilen haberde, bölgede Omicron varyantı hastalarının sayılarının giderek arttığını ve semptomların da benzer bir şekilde yaygınlaştığı belirtildi.

Yale Tıp Fakültesi'nde görevli olan Dr. Moreno, "Bu yeni varyant hastalarının belirtileri aynı. Kuru bir boğaz ağrısı ve bir şey yutmak istediklerinde keskin bir acı. Bu semptom diğer Covid-19 semptomlarından önce çıkıyor. Boğazda bir gıcık gibi değil, boğazlarının kuru hissettiğini söylüyorlar" diye konuştu.

Norveç, Güney Afrika ve Birleşik Krallık'ta da benzer semptomların duyulduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu belirtileri hissedenlerin test yaptırması gerektiğini vurguladı.

KARIN AĞRISI VE İSHALE DİKKAT!

ABD Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), Koronavirüsün birçok semptomu olduğunu hatırlatırken, Omicron varyantının ise daha önceki dalgalarda görülmeyen belirtileri olduğunu duyurdu. İngiliz basınında yer alan haberlerde CDC ve Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nde görevli uzmanlar hastaları inceledi ve virüs bulaştıktan çok kısa bir süre sonra ortaya çıkan yeni bir belirtiye dikkat çekti.

Bilim insanları ve uzmanlar virüs bulaştıktan çok kısa bir süre sonra hastaların yüzde 20'sinde ishal görüldüğünü açıkladı. Omicron varyantının belirtilerinin önceki varyantlardan farklı olduğunu ve tespit edilmesinin zor olduğuna dikkat çekilirken, uzmanlar bu belirtiye dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

CDC, "Eğer tuvalete gittiğinizde ishal olduğunuzu görürseniz, bu Omicron varyantının bulaştığına dair bir işaret olabilir" açıklamasını yaptı. ABD merkezli medya kuruluşu NBC Chicago ise, "Bağışıklık sistemiyle ilgili sorun yaşayanların ishal ya da benzeri gastrointestinal semptomlar yaşaması olası" açıklamasını yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN