Korsanların kaçırdığı 15 Türk denizci kurtarıldı mı? Güzel haberler bekleniyor

Korsanların kaçırdığı 15 Türk denizci kurtarıldı mı? Güzel haberler bekleniyor

Nijerya'nın Lagos limanından Güney Afrika'nın Cape Town şehrine giderken 23 Ocak 2021 Cumartesi gecesi yola çıkan ve korsanların saldırısına maruz kalan Mozart adındaki konteyner gemisi Gine Körfezi’ne kaçırılan 15 Türk denizci ile ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, önceki gün yaptığı açıklamasında korsanların henüz aileler, şirket veya yetkililerle bir temas kurmadığını anlatırken, her türlü diplomatik hazırlığın yapıldığını vurguladı.

KORSANLARIN KAÇIRDIĞI 15 TÜRK DENİZCİ BULUNDU MU?

Mozart adındaki geminin 24 Ocak 2021 Pazar akşamından itbaren Gabon açıklarında olduğunu anımsatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, personelin şu an gemide kaldığını, şirketin de böyle istediğini vurgulayarak, bölgedeki ülkelerin hepsiyle temas hâlinde olduklarını belirtti.

Gabon'da da yetkililerin süreci yakından izlediğini aktaran Çavuşoğlu, Türkiye’den istenilen tüm bilgileri paylaştıklarını ifade ederek, geminin sahibi olan şirketin tüm hazırlıklarını yaptığını anlatarak, korsanların aileler, yetkililer ya da şirketle temasta bulunmadığını açıkladı.

Süreci yakından takip ettiklerini beyan eden Çavuşoğlu, o bölgede daha evvel de saldırıların olduğunu, genellikle gemilerin ilave tedbirler aldığına işaret ederek, bunu özellikle yurt dışında faaliyetlerini sürdüren şirketlerden de öğrendiklerini duyurdu.

korsanlarin-kacirdigi-15-turk-denizci-kurtuldu-mu-guzel-haberler-bekleniyor.jpg


Bu olayın şirketler için de ders olmasını dileyen Çavuşoğlu, bu bölgede gemi şirketlerinin ilave tedbirler alması gerektiğini kaydederek, 1 kişinin söz konusu saldırıda öldürüldüğünü, 15 kişinin de kaçırıldığını anımsattı. Çavuşoğlu, toplamda 19 kişilik personel olduğunu söylerken, dün akşam Gabon yetkilileriyle, güvenlik güçleriyle büyükelçinin, bir ekip ile gemiye çıktığını ve geminin temiz olduğunu açıklamıştı.

Korsan veya başkasının sızmadığı bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, güvenlikle ilgili bir problemin bulunmadığını aktararak, bir Türk vatandaşının karnından şarapnel parçası sebebiyle yaralandığını ve ona da tıbbi müdahalenin yapıldığını bildirmişti.

Bakan Çavuşoğlu, gemiye düzenlenen saldırının ardından öldürülen Azerbaycanlı gemicinin cenazesinin de Türkiye üzerinden kardeş ülke Azerbaycana nakledileceğini açıklamıştı.

korsanlarin-kacirdigi-15-turk-denizci-kurtuldu-mu-guzel-haberler-bekleniyorr.png

İstanbul merkezli Boden Denizcilik şirketinin işletmesindeki Mozart adındaki geminin Gine Körfezi'nde Sao Tome'nin 100 deniz mili açığında saldırıya uğradığını duyuran EOS Risk Group Başkanı David Johnson, gemideki 19 mürettebattan 15'inin kaçırıldığı; birinin ise öldürüldüğü kaydetmişti.

Üç mürettebatın da gemide kaldığı ve geminin Gabon'un Gentil Limanı açıklarına demirlediği bilgisi paylaşılmıştı. Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da geminin kaptanı Furkan Yaren’la telefonda görüşerek, Gabon'a demirleyen geminin saldırıdan kurtulan 3 mürettebatının sağlık durumu ile ilgili bilgi almış ve onlara geçmiş olsun dileklerini iletmişti.

Özellikle sosyal medyada paylaşılan ve geminin 4'üncü Kaptanı Furkan Yaren'e ait olduğu ileri sürülen ses kaydında da ‘Kör bir biçimde seyir yapıyorum. Tüm kabloları sökmüşler, hiçbir şey çalışmıyor, yalnızca radar çalışıyor. Rota verdiler, verdikleri rotada götürüyorum gemiyi’ ifadeleri duyulmuştu.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN