Blockchain altyapı şirketi Global Settlement Network (GSN), Endonezya’nın başkenti Jakarta’da bulunan su arıtma tesislerini tokenleştirmek üzere bir pilot proje başlattığını duyurdu. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde projeyi Güneydoğu Asya genelinde ölçekleyerek toplamda 200 milyon dolarlık tokenleştirilmiş varlığa ulaşmayı planlıyor.
Gerçek dünya varlıklarının tokenleştirilmesi, altyapı projeleri ve diğer somut varlıkların blockchain üzerinde dijital temsillerinin oluşturulmasını ve bu varlıklara yatırım erişiminin genişletilmesini amaçlıyor.
Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre pilot proje, Jakarta’da hükümetle sözleşmeli sekiz su arıtma tesisini kapsıyor. Proje kapsamında tesislerin modernizasyonu ve bölgesel su şebekesinin genişletilmesi için 35 milyon dolara kadar finansman sağlanması hedefleniyor.
Rupi stablecoin’leri test edilecek
GSN ve ortağı Globalasia Infrastructure Fund, proje çerçevesinde kontrollü finansal koridorlarda rupi bazlı stablecoin’lerle uzlaşma hatlarını test etmeyi planlıyor. Başarılı olunması halinde bu yapının farklı döviz koridorlarına da genişletilmesi öngörülüyor.
Jakarta’daki pilotun ardından şirketler, tokenleştirilmiş altyapı varlıklarını Güneydoğu Asya genelinde yaygınlaştırmayı ve toplam hacmi 200 milyon dolara çıkarmayı amaçlıyor.
'Finansman açığını kapatabilir'
Globalasia Infrastructure Fund Başkanı Mas Witjaksono, Endonezya’nın altyapı ve doğal varlıklar açısından tokenleştirme için önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, bu modelin büyük ölçekli projeler için yeni finansman kanalları açabileceğini söyledi.
Şirket verilerine göre Güneydoğu Asya genelinde su altyapısında ciddi bir finansman açığı bulunuyor. Bölgenin 2040 yılına kadar uzun vadeli su yatırımları için 4 trilyon doların üzerinde kaynağa ihtiyaç duyacağı, mevcut harcamaların ise bu seviyenin oldukça altında kaldığı ifade ediliyor.
RWA piyasasında büyüme beklentisi
Kripto sektöründeki bazı yöneticiler, sermaye erişimi ve yabancı yatırım konusunda zorluk yaşayan gelişmekte olan ekonomilerde artan ilgiyle birlikte, tokenleştirilmiş gerçek dünya varlıkları (RWA) piyasasının 2026 itibarıyla hızla büyüyeceğini öngörüyor.
RWA.xyz verilerine göre, perşembe itibarıyla zincir üzerinde 629 binden fazla yatırımcının elinde 21 milyar doların üzerinde tokenleştirilmiş gerçek dünya varlığı bulunuyor.
Güneydoğu Asya kripto benimsemede öne çıkıyor
Güneydoğu Asya, küresel ölçekte yüksek kripto benimseme oranlarıyla dikkat çekiyor. Chainalysis’in eylül ayında yayımladığı kripto benimseme endeksine göre, APAC bölgesi zincir üstü alınan değerde yıllık bazda yüzde 69 artışla en hızlı büyüyen bölge oldu.
Chainalysis’in takip eden raporunda ise Endonezya, Haziran 2025’e kadar olan 12 aylık dönemde zincir üstü değer açısından yüzde 103 artışla dünyanın en büyük ikinci pazarı olarak gösterildi.
Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Yatırım kararlarınızı vermeden önce kendi araştırmanızı yapmanız tavsiye edilir.
