4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Eugène Ionesco’nun klasiği ‘Gergedan’ Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunuldu. Neslihan Önderoğlu’nun yeni romanı ‘Cüret’, Everest Yayınları editörlüğünde okurla buluştu. Feyza Ay’ın ilk hikâye kitabı ‘Denizağaçları, Kemikyüzleri’ kitabı Ötüken Neşriyat etiketiyle raflarda. Haldun Hürel’in yeni kitabı ‘Benim İstanbul’um’ Kapı Yayınları’ndan çıktı.

SALİHA SULTAN

ACIMASIZ BİR KONFORMİZM VE TOTALİTARİZM ELEŞTİRİSİ

Samuel Beckett’le birlikte ‘absürd tiyatronun babası’ kabul edilen Roman yazar Eugène Ionesco’nun klasiği ‘Gergedan’ Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunuldu. Romanya’da 1930’larda kök salmaya başlayan faşizme tanık olan yazar, Ayberk Erkay’ın Türkçeye aktardığı eserinde Nazi dehşetini irdeliyor. Tiyatro sahnesinde son 50 yıldır birçok kez sahnelenen eser, ilk başta sokaklarında tek tük gergedanların görüldüğü bir taşra kenti halkının günden güne gergedanlaştığı bir hikayeyi okura aktarıyor. Geride insan olarak yalnız düzene zaten karşı olan Bérenger ve nişanlısı Daisy kalmıştır. Tüm uyarılarına karşın Daisy de gergedanlara katıldığında yapayalnız kalan Bérenger, tek başına kalsa da insan olmayı sürdüreceğini haykıracaktır.

07kr02-sonnn.jpg

LİNCİN GÖLGESİNDE YAŞAYAN ‘ÖTEKİLERİN’ ROMANI

İlk öykü kitabı ‘İçeri Girmez miydiniz?’ ile 2013 Haldun Taner Öykü Ödülü’ne, 2018’de ’Yeryüzü Yorgunları’ romanı ile Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Neslihan Önderoğlu’nun yeni romanı ‘Cüret’, Everest Yayınları editörlüğünde okurla buluştu. Cüret, tüm ‘ötekileri’ bir lincin gölgesinde, sarsıcı ve sancılı bir düzlemde karşı karşıya getiriyor. Önderoğlu, bir evin içinden taşan trajedinin izini sürerken de, bir anda cehenneme dönen sokaklarda yaşanan arbedeyi anlatırken de engellilerin, mültecilerin, azınlıkların ve içten içe ‘çoğunluğun’ korkusunu gözler önüne seriyor: Bir evin ve bir ülkenin sakinleri uzun zamandır patlamaya hazır vaziyette dolaşıyorsa fitili kim ateşler?

07kr02kitap1.jpg

DİSTOPİK DÜNYANIN KARANLIĞINDAN ÇOCUKSU RENKLERE GÖTÜREN HİKÂYELER

Çocuk edebiyatı çalışmalarıyla tanınan Feyza Ay’ın ilk hikâye kitabı ‘Denizağaçları, Kemikyüzleri’ kitabı Ötüken Neşriyat etiketiyle raflarda. Hikâyelerinde bir Çingenenin düşürdüğü elmanın yuvarlanmasını seyrederken insanlığın kaderini yenemeyişini, içindeki sesi çoğaltmaya çalıştığında dudaklara zımbalanan teli, turuncuyu siper almanın çaresizliğini anlatan yazar, ‘Denizağaçları’ bölümende, alışılmışın içinde olup bitenler ilk kez görür gibi izlenirken, ‘Kemikyüzleri’nde insan zihninde ve ruhunda kat kat derine inip hapsolunan karabasandan uyanma çabasındaki o aşina duyguya varıyor. Distopik dünyanın karamsarlığından masum çocukların renklerine, ruhların fiyakalı hüzünlerine uzanan hikâyeleriyle yazar okuruna ne kadar bilinse de hep bilinmeyen bir keşifle karşılaşılabileceğini hatırlatıyor.

07kr02kitap2.jpg

ŞAİRLERİN RESSAMLARIN RÜYA ŞEHRİNDE BİR GEZİNTİ

İstanbul serisiyle tanınan Haldun Hürel’in yeni kitabı ‘Benim İstanbul’um’ Kapı Yayınları’ndan çıktı. Şairler, yazarlar, ressamlar ve müzisyenler. Ve onların bir zamanlar yaşadığı İstanbul… Havası, suyu, toprağı ve insanıyla başlı başına bir âlem olan İstanbul. Bir yanda Boğaziçi’nin maviliğ, bir yanda kaynak sularının tadı, doyumsuzluğu. Yoğurdu, meyvesi, bozası, saray yemekleri, tarihi mekânları… Bir zamanların rüya şehri, şimdilerin kayıp ufku. Hürel, İstanbul sevdasını bir kez daha dile döküyor, kalbinin İstanbul’undan kanatlanıp zamanda gezintiye çıkıyor.

07kr02kitap.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN