4 yeni kitap raflarda

4 yeni kitap raflarda

Raşit Demirtaş ve Mahir Durakoğlu imzasını taşıyan ‘Dava’nın Davası’ kitabı Ötüken Neştiyat tarafından okura sunuldu. Marcel Proust’un ‘Kayıtsız Adam’ adlı öykü kitabı YKY Modern Klasikler dizisinden Ayşenaz Cengiz çevirisiyle çıktı. Burak Dalgın’ın modernleşmenin gelişme coşkusunu ve büyüme sancılarını beraber yaşadığı, iki meşrutiyet arasındaki zorlu dönemi anlattığı ‘Mizan’ kitabı Alfa Yayınları’ndan çıktı. Yazar Selcen Gür’ün yeni kitabı ‘Plaza Sufisi’ kitabı Tara Kitap etiketiyle raflarda.

SALİHA SULTAN

‘KURGULANMIŞ BİR DAVANIN ARKA PLANI’

Raşit Demirtaş ve Mahir Durakoğlu imzasını taşıyan ‘Dava’nın Davası’ kitabı Ötüken Neştiyat tarafından okura sunuldu. ‘Kurgulanmış Bir Davanın Arka Planı’ başlığıyla okurla buluşan 908 sayfalık kitap, MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası’nın bilinmeyen bütün aşamalarını gün yüzüne çıkarıyor. Kitabın sunuş yazısı, davaya Paris’ten gözlemci olarak gelen Av. Mario Stassi’in şu sözleriyle başlıyor: “Nürnberg’de kurulan Mahkemenin gördüğü davadan bu yana, Dünya’da bundan büyük bir dava görülmemiş­tir, Bu davada 220 insanın idamının istenmesinden daha önemli bir hukuki gelişmeyi o tarihten bu yana hiçbir ülke yaşamadı. Bu yüzden biz, MHP Davası’nın büyük, önemli ve dikkate değer olduğuna hükmettik ve geldik.” Kitap, 12 Eylül 1980 Darbesi’nin karanlık yüzüne de ışık tutuyor.

14kr02dekupesol.jpg

PROUST’UN UNUTULAN GENÇLİK YAPITI RAFLARDA

Marcel Proust’un ‘Kayıtsız Adam’ adlı öykü kitabı YKY Modern Klasikler dizisinden Ayşenaz Cengiz çevirisiyle çıktı. Kısa ömürlü bir dergi olan La Vie contemporaine adlı dergide 1986’da yayımlanan, sonra herkes tarafından unutulan Proust’un bu öyküsü, Philip Kolb tarafından yeniden bulundu. Öykünün, Proust yirmi iki yaşındayken 1893 yılında yazılmış olduğu belirtiliyor. Proust’un bu gençlik yapıtında, okurun karşısına çıkan son derece Proustvari izlekler ve sözlerle hem eğlendiriyor hem de merak içinde bırakıyor. Bunların arasında, astım krizlerini, cattleyaları, Opera’yı, özellikle de halihazırda Swann’ın Bir Aşkı’nda ve Kayıp Zamanın İzinde’nin anlatıcısının Guermantes Düşesi ve Albertine’in duygularına dair çözümlemesinde geliştirilecek olan aşkın billurlaşması üzerine bir inceleme yer alıyor.

14kr02sol2.jpg

TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BÜYÜME HİKÂYELERİ

Burak Dalgın’ın modernleşmenin gelişme coşkusunu ve büyüme sancılarını beraber yaşadığı, iki meşrutiyet arasındaki zorlu dönemi anlattığı ‘Mizan’ kitabı Alfa Yayınları’ndan çıktı. Dalgın kitapta, 1876-1908 arası zorlu otuz iki yılı on dört hikâye ve önemli şahsiyetlerin üstünden anlatıyor. ‘Mizan’, II. Abdülhamid’den Churchill’e, Midhat Paşa’dan Edison’a, Tevfik Fikret’ten Van Gogh’a, Halide Edip’ten Keynes’e, Ziya Gökalp’ten Marx’a sahnede birçok isim ile; Tolstoy’dan Dr. Herzl’e, Ertuğrul fırkateyninden Alman Çeşmesine, Fabergé yumurtalarından DeBeers madenlerine uzanan bir ufuk turu. Plevne savunmasından Kırkpınar güreşlerine, Orient Express’ten Düyun-u Umumiye’ye, Olimpiyatlar’dan İttihat ve Terakki’ye uzanan geniş bir tarih sahnesi.

14kr02sol1.jpg

HIZ ÇAĞINDA HAKİKATİ ARAYANLARA

Yazar Selcen Gür’ün yeni kitabı ‘Plaza Sufisi’ kitabı Tara Kitap etiketiyle raflarda. Tasavvuf dünyadan soyutlanmayı mı gerektirir? Neşe ve keder aynı evi paylaşamaz mı? Erdem derken neyi kast ediyoruz? Yazar Gür kitabında bu sorulara ve çok daha fazlasına yanıt arıyor. Ahmet Yesevî, Yunus Emre, Hacı Bektaş Velî gibi büyük sufiler ve Csikszentmihalyi, M. Seligman, N. LePera, V. E. Frankl, D. Gilbert gibi çağımız yazarlarının da okura eşlik ettiği kitap dört bölümden oluşuyor. Yıllar süren okumalarını zengin bir kaynakça ve kişisel tecrübeleriyle sentezleyen Gür, inancın biyolojisinden tevekkül ve teslimiyete, öfke ve haset gibi duygulardan kalıcı mutluluk ve erdemlere kadar çok sayıda konuyu bazen kurgusal bir zeminde bazen de tamamen kendi bakış açısını yansıtarak sürükleyici bir anlatımla ele alıyor. ‘Plaza Sufisi’, hız ve tüketimin doruk noktasına ulaştığı çağımızda hakikatin izinde gitmekte kararlı olanlara yoldaş olacak bir başucu kitabı.

14kr02sol3.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN