ABD Mahkemesinden 6 bin yıllık ‘Yıldız Avcısı’ kararı

ABD Mahkemesinden 6 bin yıllık ‘Yıldız Avcısı’ kararı

ABD Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık antik heykel Yıldız Avcısı'nı (Guennol Stargazer) geri alamayacağına hükmetti. Türkiye'nin heykeli elinde bulunduran Müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi olan koruma fonu sahibi Michael Steinhardt’tan eseri geri alamayacağını kararlaştırdı. Mahkeme karara gerekçe olarak, Türkiye'nin heykelin yağmalandığı iddiasını öne sürmek için 'anlamsız derecede uzun bir süre' beklemesini gösterdi.

ABD Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık antik heykel Yıldız Avcısı'nı (Guennol Stargazer) geri alamayacağına hükmetti. Mahkeme karara gerekçe olarak, Türkiye'nin heykelin yağmalandığı iddiasını öne sürmek için 'anlamsız derecede uzun bir süre' beklemesini gösterdi.

New York'taki Temyiz Mahkemesi 2. Dairesi, Türkiye'nin 1990'lar boyunca Yıldız Avcısı'nın topraklarından yasa dışı şekilde çıkarıldığını biliyor olduğunu ve buna rağmen 2017'ye kadar hiçbir adım atılmadığını belirtti.

Daire Başkanı Hakim Rosemary Pooler kararda "Türkiye, kendi kültür bakanlığından gelen Yıldız Avcısı'nın New York'ta bulunduğu uyarılarına rağmen konuya kayıtsız kaldı. Türkiye'nin 2017'ye kadar iddiasını ortaya koymaması ve hatta konuyu soruşturmaması mantıksız" ifadelerine yer verdi.

'TÜRKİYE İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAK'

Davada Türkiye'nin avukatlığını üstlenen Lawrence Kaye, ülkenin atılacak adımları değerlendireceğini ve haklarını savunmak için kararlı olduğunu söyledi. Reuters'in aktardığına göre Kaye "Karar, Türkiye Cumhuriyeti'ni kendisinden çalınan kültürel varlıkların geri dönüşü için yollar aramaktan alıkoymayacak" şeklinde konuştu.

22,9 santimetre uzunluğunda olan Yıldız Avcısı heykeli ismini, heykelin kafa kısmının hafif şekilde gökyüzüne doğru eğimli olmasında alıyor.

30 YILDAN UZUN SÜREDİR NEW YORK'TA

Türkiye hükümeti heykelin ülkeye ait olduğu iddiasını 1906'da yayınlanan bir Osmanlı kararnamesine dayandırıyor. Mahkemede Türkiye adına yapılan savunmalarda, nerede olduğu bilinmeyen geniş antik eser koleksiyonundaki her parçanın araştırılmasının mümkün olmadığı belirtildi. Savunmada Christie's Müzayede Evi'nin heykelin kaynağını açıkladığı müzayede kataloğuna kadar durumun farkında olunmadığı, bunun da gerekli olmadığı tezi paylaşıldı.

Karar metninde "Yıldız Avcısı gizlilik içinde tutulmuyordu" diyen hakim Pooler, heykelin 30 yıldan uzun süredir New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde sergilendiğini ve Kültür Bakanlığı'nın 1990'lı yıllar boyunca heykelle ilgili makaleler ve sunumlar yayınladığına dikkat çekti.

MİLYARDER STEİNHARDT 1993'TE 1.5 MİLYON DOLARA ALMIŞTI

Yatırım fonu sahibi milyarder Michael Steinhardt ve eşi, heykeli 1993'te 1,5 milyon dolar karşılığında satın almıştı. 2017'de Christie's tarafından yapılan müzayedede ise eser 14,5 milyon dolara alıcı bulmuş ancak alıcı daha sonra eseri almaktan vazgeçmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN