'Akşam Çiçekleri' Arif Abi'sini kaybetti: Yeşilçam'ın efsane filmlerinin yapımcısıydı

'Akşam Çiçekleri' Arif Abi'sini kaybetti: Yeşilçam'ın efsane filmlerinin yapımcısıydı

Yeşilçam'ın unutulmaz filmlerinin yapımcısı, Çiçek Bar'ın kurucusu sinemacı ve yazar Arif Keskiner İstanbul'da vefat etti. KARAR'ın edindiği bilgiye göre son bir haftadır tedavi gördüğü Maslak Acıbadem Hastanesi'nde bugün hayatını kaybeden Keskiner'in Adana'da toprağa verilecek cenazesinin detayları ise henüz açıklanmadı.

SALİHA SULTAN

'Kapıcılar Kralı', 'Köşeyi Dönen Adam', 'Piano Piano Bacaksız', 'Maden', 'Selvi Boylum Al Yazmalım' gibi filmlerinin yapımcısı, Çiçek Bar’ın (Sinema Sevenler Derneği Lokali) sahibi yazar Arif Keskiner vefat etti. Keskiner'in vefatı hakkında KARAR'a bilgi veren yazar Besim Dalgıç, 86 yaşındaki Keskiner'in son bir haftadır yaşlılığa bağlı nedelerle tedavi gördüğü Maslak Acıbadem Hastanesi'nde hayatını kaybettiğini belirtti. Türk sinemasının yapı taşlarından olan Keskiner, 1938’de Adana’nın Osmaniye ilçesinden başlayıp Beyoğlu’nun Yeşilçam Sokağı’na uzanan renkli bir hayat yaşadı.

whatsapp-image-2024-03-12-at-16-46-57-1.jpeg

Keskiner, yapımcılığının yanı sıra Filmciler Kooperatifi’ni kurarak Yeşilçam’da karaborsayı ortadan kaldıran başkan oldu. SESAM’da başkan yardımcılığını sürdürdüğü sıralarda Türker İnanoğlu ve Tanju Gürsu ile birlikte Ankara TBMM’deki komisyon toplantılarına katılarak Sinema Yasası’nın çıkartılmasını sağladı. Sıraselviler’deki yazıhanesinde, herkesin Çiçek Bar ya da Arif’in Yeri dediği, tüm sinemacıların ve sanatçıların uğrak yeri olan Sinema Sevenler Derneği Lokali’ni açtı.

whatsapp-image-2024-03-12-at-16-46-57.jpeg

Keskiner ayrıca Çiçek Gibi, Yine mi Çiçek, Elbette Çiçek ve Binbir Renk Binbir Çiçek isimli dört kitapta tüm geçmişini anlattı. Yaşar Kemal'li Anılar kitabını da okura sunan yazar, son olarak Sinema Sevenler Derneği Lokali'ndeki tanıklıklarını 'Akşam Çiçekleri' kitabıyla kayıt altına aldı.

Keskiner için 14 Mart Perşembe saat 11.0'da Cemal Reşit Rey Kültür Merkezi'nde tören düzenlenecek. Cenazesi, Teşvikiye Camii'nde öğlen namazını müteakip kılınacak cenaze namazı sonrası Kilyos Demirciköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

ARİF KESKİNER KİMDİR?

SİNEMA SEVENLER DERNEĞİ LOKALİ'NİN KURUCUSU

Sinemacı, anı yazarı Arif Keskiner, 1938 Osmaniye doğumlu. İlk ve ortaokulu Osmaniye’de okudu. İstanbul Sultanahmet Ticaret Lisesi, İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulunu bitirdi. Yayınevi müdürlüğü, kitapçılık, spor yazarlığı, İsveç’te muhabirlik ve bulaşıkçılık, fotoroman yapımcılığı, senaristliği ve yönetmenliği, film prodüktörlüğü gibi işlerde çalıştı. Sinema filmlerinde oyunculuk yaptı. Kendi adına yaptığı on bölümlük Anadolu Uygarlıkları belgeselinin ardından iflas etti. 1959’da Osman Nuri Ergün’ün çektiği 'Cilalı İbo Perili Köşkte' filminde postacı rolüyle sinemaya ilk adımını atan Keskiner, 1971’de sinemacı olmaya karar verdi ve Ekta Film’i kurdu. 1985 yılında valiliğin özel izniyle Sinema Sevenler Derneği lokali adı ile Çiçek Bar'ı açtı ve uzun yıllar işletmeciliğini yürüttü. Hayatı boyunca birkaç kez evlilik yapan Keskiner Hasan isimli bir erkek evlat babasıydı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN