Asırlar boyu duyulması gereken bir ‘çığlık’

Asırlar boyu duyulması gereken bir ‘çığlık’

2019’da yaşama veda eden yazar Ömer Lütfi Mete’nin yeniden basılan ‘Çığlığın Ardı Çığlık’ romanından İslam düşünce dünyasında ‘Yeni Mutezililer’ olarak adlandırılan Nasr Hamid Ebu Zeyd, Muhammed Arkoun, Muhammed Abid el-Cabiri ve Hasan Hanefi ile yapılan röportajlara haftanın öne çıkan yayımlarını KARAR okurları için derledik.

SALİHA SULTAN

Kasım 2019’da yaşama veda eden yazar Ömer Lütfi Mete’nin ilk kez 1990’da yayımlanan ‘Çığlığın Ardı Çığlık’ romanı Bilgeoğuz Yayınları tarafından yapılan dördüncü baskısıyla yeniden okurun karşısında. Yazar romanında 12 Eylül dönemini ülkücü ve solcu gençlerinin hayata bakış açılarını, dava anlayışlarını, sevgilerini samimi bir kurguyla okurlarına aktarırken, cezaevlerinde yapılan işkenceleri ise gencecik ruhlarda ve ülkenin sosyal hayatında açtığı yaralarla birlikte ele alıyor. Türkiye tarihinin karanlık günlerine dürüstlük ve dostluk gibi kavramlar ekseninde ışık tutan roman onlarca yıl geride kalmış olsa da bugüne ulaşan, duyulması ve unutulmaması gereken bir ‘çığlık’.

BÂBIÂLİ’NİN HAVASINI SOLUMAK İSTEYENLER BURAYA

Ötüken Yayınları, önemli bir portre çalışmasıyla edebiyat tarihini takip eden okurların karşısında. Necati Tonga’nın titiz notlandırmalarıyla yayıma hazırlanan ‘Bizim Caddeden Portreler’ özellikle araştırmacılar için hazine değerinde. Oğuz Özdeş’in 1950 yılında Hafta dergisinde yayımlanmış röportajlarının yer aldığı üç bölümlük kitap, her biri edebiyat dünyamızın birer yıldızı olan on beş şair ve yazarın, Türk kültür ve sanatına yön veren birçok ismin yanı sıra, Bâbıâli’yi adımlarken matbuat hayatımıza yön veren gazeteci, karikatürist ve yayıncılarla yapılmış 39 özel söyleşiyi içeriyor. Refik Halid Karay, Reşat Nuri Güntekin, Peyami Safa, Nihal Atsız, Neyzen Tevfik, Necip Fazıl Kısakürek gibi isimlerin bilinmeyen birçok anektodunu da barındıran derleme, 1950’lerdeki Bâbıâli havasını solumak isteyenler için raflarda.

‘YENİ MUTEZİLİLER’LE YAPILAN BU ELEŞTİREL SÖYLEŞİLERİ KAÇIRMAYIN

Mana Yayınları, İslam düşünce dünyasında ‘Yeni Mutezililer’ olarak adlandırılan Nasr Hamid Ebu Zeyd, Muhammed Arkoun, Muhammed Abid el-Cabiri ve Hasan Hanefi gibi Arap dünyasının önde gelen isimleriyle yapılan röportajları okura sundu. İranlı karşılaştırmalı dinler tarihi uzmanı Doç. Dr. M. Rıza Vasfi tarafından yapılan eleştirel söyleşiler; çağdaş İslam düşünce dünyasını etkileyen fikir öncülerinin hacimli külliyatına henüz ulaşamayıp görüş ve duruşları hakkında önbilgi edinmek isteyenler için ideal bir çalışma. Kitap Farsça aslından Türkçe’ye Dr. Abuzer Dişkaya tarafından aktarıldı.

ÖNYARGILARIN KIYISINDA YAŞANAN HAYATLAR

3.jpg

146 Sayfa-20 TL

Lejantd Kitap, Göç Kitaplığı serisinde günümüzün en tartışmalı konularından göç ve mülteci kavramlarına farklı bakış açıları sunmaya devam ediyor. Serinin ikinci kitabı ‘İstanbul’daki Suriyeliler’ Emine Uçak imzasıyla okurla buluştu. Kitap, İstanbul’da yaşayan Suriyelilerin birbirleriyle ve yaşadıkları çevrelerdeki insanlarla nasıl ilişki kurduklarını deneyimler üzerinden okura aktarırken, çözüm odaklı bir yaklaşımla analiz ediyor. Kitap, ülkenin sıcak gündemlerinden biri olan konuya genel geçer söylemlerin ötesinden bakmak isteyenler için ideal bir okuma.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN