Bir arada yaşamın izi bienalde sürülecek

Bir arada yaşamın izi bienalde sürülecek

İstanbul Bienali’nin 17’nci edisyonu 17 Eylül’de İstanbullu sanatseverlerle buluşacak. Bu yıl 500’ün üzerinde katılımcının çalışmalarının yer alacağı bienal, Kadıköy’den Zeytinburnu’na şehrin 50’den fazla mekanına yayılayacak. Sanatın rehberliğinde bir arada yaşama üzerine düşündürecek bienalde, Alman tiyatro sanatçısı ve kuklacı Peter Schumann tarafından kurulan protest kukla tiyatrosu Bread and Puppet de toplumun kötülüklerini sorgulayan bir açık hava performansı sunacak.

SALİHA SULTAN

İstanbul Bienali’nin 17’nci edisyonu İstanbullularla buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl 500’ün üzerinde katılımcının çalışmalarının 50’den fazla mekana yayılacağı festivalin kapıları 17 Eylül’de sanatseverlere açılacak. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in üstlendiği bienal için dünyanın farklı bölgelerinden katılımcıların, İstanbul’un çeşitli semtlerinde sergileyecekleri projeler için kurulum çalışmaları hızla sürüyor. Bienale sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı, mimar, radyo programcısı, balıkçı, aktivist, stand-up komedyeni, şef, etnomüzikolog, ornitolog, deniz bilimci, kukla ustası, müzisyen ve daha pek çok başka alandan 500’ün üzerinde katılımcı, yerel topluluklarla bireysel veya kolektif çalışmalar yürüterek katkı sunacak.

Bienalin bu yılki amacının izleri küratöryal metindeki şu ifadelerden sürülebiliyor: “Bienal bir gazete olabilir mi? Yeniden tasarlanmış bir arşiv olabilir mi? Su gibi herkesin içinden akan bir duyular denizi olabilir mi? Eski şarkılardan, kuşlardan, çimenlerden, balıklardan, mandalardan edinilen içgörülerin paylaşıldığı bir buluşma olabilir mi?” Birlikte vakit geçirmek, düşünmek, konuşmak, dinlemek, okumak, izlemek, sorular sormak ve sorulara cevap aramak için bir davet niteliği taşıyan bienalin mekanları ise Beyoğlu, Kadıköy, Fatih ve Zeytinburnu’nda yer alan 12 sergi mekânının yanı sıra, şehrin dört bir yanında sayıları 50’yi aşan kitapçı, sahaf, hastane, huzurevi, kafe, metro durakları ve bir radyo istasyonu olacak. 20 Kasım’a kadar ziyaretçilerle buluşacak bienalin detaylı programı ‘bienal.iksv.org’ adresinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir, görmek istediğiniz çalışmaları şimdiden ajandanıza kaydetmeye başlayabilirsiniz.

200 şairin şiiri şehre yayılacak

İstanbul Bienali bu yıl Süreyyya Evren’in danışmanlığında gerçekleştirilen Şiir Hattı projesine de ev sahipliği yapacak. 15 şairin 2021 boyunca yazdığı 200’e yakın yeni şiire, bienal süresince çeşitli dijital ve fiziksel kanallar üzerinden erişilebilecek. Şiir panoları kentin farklı noktalarında, sahafların, kitabevlerinin, restoranların, kafelerin camlarında ve duvarlarında görülebilecek. Ayrıca metinlere katılımcı şairlerin şiir okumaları, podcast serileri, düzenli radyo programları gibi farklı mecralarda gerçekleşecek söyleşiler ve etkinlikler eşlik edecek.

Dileyene rehberli tur

Ziyaretçiler daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Koç Holding desteğiyle İstanbul Bienali’ni rehberli turlarla ziyaret edebilecek. Bienal süresince devam edecek uzman rehberler eşliğindeki turlar, Barın Han, Müze Gazhane ile Pera Müzesi’nde pazartesi günleri hariç her gün düzenlenecek. Dileyenler rehberli turlar için tekil bilet satın alarak yalnızca bir mekânı rehberlerle gezmeyi tercih edebilir veya kombine bilet satın alarak tüm mekânlarda rehberli turlardan faydalanabilir. Ayrıntılı bilgi bienalin web sitesi (bienal.iksv.org) üzerinden takip edilebilir.

Protest kukla tiyatrosundan ‘kötülük’ performansı

Bienalin bu yılki konuklarından biri, Alman tiyatro sanatçısı ve kuklacı Peter Schumann tarafından kurulan protest kukla tiyatrosu Bread and Puppet olacak. ‘Toplumumuzun Kötülükleri’ (The Demons of Our Society) temalı bir geçit töreni ve açık hava performansı sunacak topluluk, dev kuklalarıyla düzenleyecekleri performansı için 20-25 gönüllüyle üç hafta boyunca İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin santralistanbul kampüsünde sürecek atölyeler kurgulandı. Gönüllüler, bienal özel gösterisinden önce kukla hazırlamayı, koreografi ve sahne tasarlamayı öğrenecek; prova yapacak. Performansların İstanbul Bienali’nin ön izleme ve açılış günleri olan 14-15-16-17 Eylül’de santralistanbul, Gölbaşı, Küçükçekmece ve Müze Gazhane’de yapılması planlanıyor.

13kr02-man4.jpg

Çocukların hayat rehberi kuşlar

Bienal kapsamında, İKSV Alt Kat tarafından yürütülen ‘Kuşlar Ne Düşünüyor?’ başlıklı proje herkesi çevrelerindeki kuşları gözlemlemeye, onlar hakkında düşünmeye ve doğayla yeniden bağlantı kurmaya çağırıyor. Proje kapsamında ‘öğretmen’ ve “çocuklar ve eşlik eden yetişkinlere’ yönelik hazırlanan rehberler, çocukları kuşların nasıl düşündükleri, insanları nasıl gördükleri, çevresel değişikliklerin yaşamlarındaki etkileri, barınmaları, beslenmeleri, hareketleri gibi konulara dair düşünmeye teşvik ediyor. Çocuklar, rehberlerde yer alan sorulara verdikleri yanıtlar etrafında üretecekleri içeriklerle bienale katılabiliyor. Projeye katılmak için metin, resim, fotoğraf, ses ya da video gibi farklı formatlardaki üretimlerin buradaki forma yüklenmesi yeterli.

13kr02-man2.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN