Çalınan çinilerimiz müzayedeye çıkıyor

Çalınan çinilerimiz müzayedeye çıkıyor

Sultanahmet Camisi ve II. Selim Türbesi’nden çalınan tarihi çiniler bu hafta Sohteby’s ve Christie’s müzayede evlerinde açık artırmaya çıkıyor. Çinilerin Türkiye’ye ait olduğunu doğrulayan Dr. Mehmet Tütüncü: “Avrupa’da müzayedelerde birçok eserimiz satılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu eserlerin ancak medyaya yansıyanlarına müdahale ediyor. Astronomik rakamlarla satışlar ise eser hırsızlarını teşvik ediyor, Bakanlığı bu koduna duyarlı ve ısrarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

SALİHA SULTAN

Çalınan birçok eseri yurt dışındaki müzayedelerde satılan Türkiye’nin bu kez de Sultanahmet Camisi ve II. Selim Türbesi’nden çalınan tarihi çinileri bu hafta Avrupa’da açık artırmaya çıkıyor.

2003’te Sultanahmet Camisi’nden çalınan 80 adet çini karoların tıpa tıp benzeri olan bir çini 28 Ekim’de Christie’s’, II. Selim Türbesi’nden çalınan bir çini de 27 Ekim’de Sotheby’s’ müzayede evleri tarafından Londra’da satışa sunulacak. Hollanda’da yaşayan ve Avrupa müzayedelerinde satılan Türk eserlerinin izini süren bir isim olan Hollanda Türk ve Arap Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü, çinilere dair KARAR’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Avrupa’da müzayedelerde birçok eserimiz satılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise bu eserlerin ancak medyatik olanlarına, medyaya yansıyanlarına müdahale ediyor. Bakanlık görevini doğru yapmıyor ne yazık ki. Oysa bir çok eser de müdahale edilmeden satılıyor ve bu şekilde çalınan eserlerimiz sürekli satılmaya devam ediliyor.”

ÜÇ TANESİ MEĞER DAHA ÖNCE SATILMIŞ:

Christie’s Müzayede Evi’nde 28 Ekim tarihli açık artırmada satışa sunulan çini hakkında bilgi veren Dr. Tütüncü, şunları aktardı:

“Bu çini 24 mart 2003 tarihinde Sultanahmet Camisi’nden çalınan çiniler ve ayrıca Fatihteki Mesih Mehmet Paşa Camisi’nden 17 Mayıs 2005’te çalınan 80 adet çini ile aynı özelliklerde.” Dr. Tütüncü, müzayede evinin katalogda verdiği bilgiye göre verilen bilgiye göre aynı çinilerden örneklerin 12 Ekim 2004, 13 Nisan 2010 ve 18 nisan 2012 tarihli müzayedelerde de satıldığının görüldüğünü kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu satışların hiçbirini engelleyemediğini söyleyen Dr. Tütüncü “Şu an 28 Ekim’de gerçekleşecek olan müzayede için de herhangi bir engelleme kararına müracaat ettiğini duymadık” dedi.

foto1.jpg

Dr. Tütüncü, 27 Ekim’de Sotheby’s tarafından açık artırmaya sunulan çini hakkında da şunları aktardı: “Bu çini karo da yine İstanbul’dan çalınmış. Katalogda da bunu açık açık yazmışlar. II Selim Türbesi’nden çalınan bu çiniye de Bakanlığın bir müdahalesini duymadık. Böyle daha bir çok örnek var. Çalınan eserlerimizin takibi ve satışlarının engellenmesi Türkiye’deki eski eser kaçakçılığının engellenmesi için çok önemlidir. Zira piyasadaki bu astronomik rakamlarla satışlar eser hırsızlarını da teşvik etmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı bu konuda daha duyarlı ve ısrarlı olmaya davet ediyorum.” Dr. Tütüncü ayrıca Bakanlığın bu satışların önüne geçmek için herkese açık ‘çalınan eserler’ adıyla bir internet sayfası yapması gerektiğini, bu çalışmanın tarihi eserlerin izini sürenler için büyük kolaylık sağlayacağını ve satışlara engel olacağını kaydetti. Müzayede evlerinde bu hafta satışa çıkan Türk çinilerinin ardından gözler Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çevrildi. Türkiye’den çalınan çinilerin iadesi için bir girişimde bulunup bulunulmayacağı ve eserlerin evine dönüp dönmeyeceği merak konusu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN