Dahilerin mirasına paha biçilemiyor

Dahilerin mirasına paha biçilemiyor

Bilim ve sanat dünyasının dahilerinin ardında bıraktıkları mirasa paha biçilemiyor. Albert Einstein'ın el yazısıyla yazdığı E=mc²’li mektup rekor fiyata 400 bin dolara satışa çıkıyor. İspanyol ressam Picasso'nun 'Pencere kenarında oturan kadın (Marie-Therese)' adlı tablosu ise 103 milyon dolara New York’ta yapılan açık artırmada yeni sahibinin oldu.

İnsanlığa bıraktıkları mirasla günümüzün snat ve bilimine yön vermeye devam eden bilim ve sanat dünyasının dahilerinin geride bıraktığı eserlere sahip olmak isteyenler astronomik rakamlar ödemeye devam ediyor.

Nobel Fizik Ödülü sahibi Alman teorik fizikçi Albert Einstein tarafından yazılan ve tarihin en ünlü denklemi ‘E=mc2’ formülünü içeren mektup, 400 bin dolar (3 milyon 387 bin TL) gibi rekor bir fiyata satışa çıkarılıyor.

ABD’deki RR müzayede evinden yapılan açıklamaya göre, Einstein’ın 1946 yılında Polonyalı Amerikalı fizikçi Ludwik Silberstein’a gönderdiği mektupta, fizikte kütle-enerji eşdeğerliğinin temel formülü olarak bilinen ‘E=mc2’ formülünün elle yazılmış bir versiyonu yer alıyor. Söz konusu mektup, Einstein’in diğer bazı mektuplarıyla birlikte açık artırmaya çıkarılacak.

MARİE-THERESE’YA 103 MİLYON DOLAR

Ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso’nun 'Pencere kenarında oturan kadın (Marie-Therese)' adlı tablosu ise New York’ta Christie’s tarafından düzenlenen bir açık artırmada satıldı. Picasso’nun 1932 yılında yaptığı tablo, açık artırmaya katılanların 19 dakika süren çekişmeli pey artırımı mücadelesi sonunda yeni alıcısına kavuştu. 90 milyon dolara satılan tablonun, masraflar ve komisyonlarla birlikte alıcıya maliyeti 103,4 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

1,46 ve 1,14 metre ebatlarındaki tablo, 55 milyon dolardan satışa konmuştu. Bu tablo 8 yıl önce, bir önceki sahibi tarafından Londra’da 44,8 milyon dolara satın alınmıştı. Şu ana kadar 1881-1973 yılları arasında yaşamış ressamın 5 eseri, 100 milyon doların üzerinde bir fiyata satıldı. İspanyol ressamın, ‘Les femmes d’Alger’ (Cezayir kadınları) isimli eseri 2015 yılında İspanya’da 179,4 milyon dolar satılmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN