Gerçekle düş arasında kalan ‘ara kuşak’ sancısı

Gerçekle düş arasında kalan ‘ara kuşak’ sancısı

Başar Başaran’ın gerçekle düş arasında kalan bir ara kuşağın sancısını kurguladığı ‘Amsterdam’ romanından, Peyami Safa’nın Türkçede dengi olmayan bir Faust metni niteliğindeki ‘Şeytana Uyanlar’ kitabına haftanın öne çıkan yayınlarını KARAR okurları için derledik.

SALİHA SULTAN

Yazar Başar Başaran’ın ‘Amsterdam’ isimli yeni romanı Doğan Kitap tarafından yayımlandı. Amsterdam, eski sevgilisinin düğünü için İstanbul’dan Amsterdam’a giden ve orada gerçekliğinden bir türlü emin olamadığı bir gece geçiren bir yazarın hikâyesi. Birden fazla kurgunun birbirinin içine tutarlı biçimde karıştığı metin, öte yanıyla dertlenen, içine kapanan, arayan, aradığını bulamadıkça daha da kapanan ama dışa dönük taklidi yapmak zorunda kalan bir ‘kuşağın romanı’. Ara kuşak diye bile anılmayan bu kuşağın coşkuları da hüzünleri de bir arada.

30kr2-amsterdamkapakon.jpeg

304 Sayfa-40 TL

PEYAMİ SAFA’NIN TÜRKÇEDE DENGİ OLMAYAN FAUST METNİ

peyami-safa-1.jpg

143 Sayfa-28 TL

Peyami Safa’nın 22 Şubat-30 Nisan 1931 tarihleri arasında Yusuf Ziya Ortaç’ın yönettiği Yılmaz gazetesinde 65 tefrika hâlinde yayımlanan metinleri ‘Şeytana Uyanlar’ Ötüken Neşriyat tarafından basıldı. Serdar Soydan tarafından yayıma hazırlanan kitap, Burcu Alkan’ın ifadeleriyle şöyle: “Türkçede dengi olmayan önemli bir Faust metni olmakla beraber Türkiye’nin kültürel altyapısından çıkmamıştır. Peyami Safa’nın entelektüel zenginliğinin ve dünya edebiyatına dair farkındalığının bir ürünüdür. Türkçe bir Faust anlatısıdır fakat ne kadar Türkiyeli olduğu tartışılır. Yine de Şeytana Uyanlar bir Faustyen metin ya da Safa romanı olarak değerlendirildiğinde klasik hatta sıradan sayılabilecekken ‘Faustyen bir Safa metni’ olarak önemlidir.”

YAKIN TARİHE IŞIK TUTAN HATIRAT MERAKLILARINA BAŞUCU ESER

30kr2-sefik-can.jpeg

528 Sayfa-100 TL

Son devrin önemli mesnevihanlarından Tahirü'l-Mevlevî'nin yanında yetişmiş ve Mesnevî üzerine ciddi tetkiklerde bulunmuş bir âlim ve sufi olan Şefik Can’ın hatıraları Timaş Sufi Kitap etiketiyle yayınlandı. Hayat Nur Arıtan’ın yayıma hazırladığı kitapta Can’ın Mehmed Akif'ten Eşref Edip'e, Abdülbaki Gölpınarlı'dan, Nazım Hikmet'e, Vedat Türkali'den Neyzen Tevfik'e, devrin birçok önemli isimleri ve onlarca ilginç şahsiyetlerle yaşadığı zengin hatıraları yer alıyor. Kitap, Türkiye tarihini Mevlânâ aşığı bir zabit muallimin hayatı üzerinden okuma fırsatı sunuyor.

NESİLLERİ ETKİLEYEN MOBY DİCK’E GRAFİK ROMAN

30kr2-moby-dick.jpeg

132 Sayfa-35 TL

Kaptan Ahab’ın ezeli düşmanı beyaz balinayla son karşılaşmasının destansı hikâyesini anlatan ‘Moby Dick’ Yapı Kredi Yayınları tarafından grafik roman türünde okura sunuldu. Herman Melville’in kaleme aldığı ve pek çok neslin kitaplığında yer alan müthiş eser, Olivier Jouvray ile Pierre Alary’nin titiz çalışmasıyla etkileyici bir grafik romana dönüştü. Romandan özgün bir uyarlama olan ‘Moby Dick’ grafik romanı henüz kitabı okumaya fırsatı olmamış ya da özledikleri bir hikâyeye yeniden göz atmak isteyen okurlar için çarpıcı bir görsellik eşliğinde müthiş bir okuma deneyimi sunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN