Hollywood’un altın çağına aşırı bir yorum

Hollywood’un altın çağına aşırı bir yorum

Sinemalarda üçü yerli 8 film vizyonda. Filmlerde, Oscar’ın güçlü adaylarından ‘Babylon’ öne çıkıyor. Oscarlı yönetmen Damien Chazelle’in yönettiği, Brad Pit, Margot Robie gibi efsane oyuncuların rol aldığı film izleyicisini Hollywood’un altın çağına, 1920’lere götürüyor. Beyazperdenin sesli film dönemine geçme sürecini hırs ve entrika ekseninde anlatan film, Hollywood’un aşırılığına dair daha önce çekilmiş yapımlar arasında daha da aşırı bir yorum olarak dikkat çekiyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bugün üçü yerli 8 yeni film vizyona giriyor. Filmlerde, bu yılki Oscar’ın favori yapımlarından ‘Babylon’ öne çıkıyor. ‘Aşıklar Şehri’ (La la land) filmiyle 2017’de Oscar’ı kapan Damien Chazelle’in yeniden yönetmen koltuğunda oturduğu film, Hollywood’da sessiz film döneminden sesli film dönemine geçme sürecini hırs ve entrika ekseninde anlatan üç saat sekiz dakikalık bir trajikomedi.

İzleyicisini Hollywood’un altın çağına, 1920’lere götüren filmde ‘Nellie LaRoy’ rolündeki Margot Robbie uyuşturucu ve kumar bataklığındaki hevesli, yükselmek isteyen bir aktristi canlandırıyor. ‘Narcos’ dizisinden tanınan Meksikalı oyuncu Diego Calva ‘Manny’ rolünde sektördeki değişikliklere uyum sağlayan bir Hollywood karakteri olarak görünürken, efsane oyuncu Brad Pitt, sessiz film dünyasının en büyük yıldızlarından biri olan ‘Jack Conrad’ olarak beyazperdede boy gösteriyor. Genel olarak Hollywood tarafından yutulan insanların bir dizi hikayesini izleyiciye aktaran film hakkında sinema eleştirmenleri ‘Hollywood’un aşırılığına dair üretilen yapımlar arasında aşırı bir yorum’ değerlendirmesini yapıyor.

haci.jpg
49 filmi

MİT OPERASYONU BEYAZPERDEDE

Yerli yapımlarda ise yönetmenliğini Hakan İnan’ın yaptığı aksiyon filmi ‘49’ filmi öne çıkıyor. Türkiye’nin Musul başkonsolosluğuna yaptığı kurtarma operasyonunun gerçek hikayesini beyazperdeye aktaran filmde İsmail Hacıoğlu, Hande Doğandemir, Sinan Tuzcu, Doğukan Polat, Hasan Küçükçetin ve Kerem Alışık gibi oyuncular başrolde. Film 2014 yılında Musul’da DEAŞ tarafından esir alınan 49 Türk vatandaşını kurtaran MİT mensuplarının gerçek hikayesini işliyor. Türk sinemasında komedi türünün yeniden yükselmesinde önemli bir paya sahip olan ‘Kutsal Damacana’ serisinin dördüncü filmi de nihayet vizyonda.

pgljk.jpg
Kutsal Damacana 4

Yönetmenliğini Kamil Çetin’in üstlendiği filmde Şafak Sezer, Ersin Korkut, Müjde Uzman, Nilgün Belgün, Erhan Yazıcıoğlu, Deniz Oral, Onur Büyüktopçu, Ruhi Sarı ve Buket Dereoğlu rol aldı. Film, yanlışlıkla girdiği papazlık yolunda Vatikan’a kadar yükselen Fikret’in, ülkesine döndüğünde cin çıkarma işine devam ederken eski düşmanıyla yeniden karşılaşmasını mizahi bir dille izleyiciye aktarıyor. Haftanın tek korkusu ‘Motelde Katliam’ filminin yönetmen koltuğunda ise Murat Kuşçu oturuyor. Feyza Aydın Kılıç, Aleyna Kılıç ve Bülent Mert’in rol aldığı film, kızlarını üniversiteye yerleştirmek için Çorum’a gelen bir ailenin kaldıkları motelde başlarından geçenleri anlatıyor.

fl.jpg
Korsaj (Corsage)

GÜZELLİK ALGISINA HAPSOLMUŞ BİR OSCAR ADAYI

Avusturya’nın bu yılki Oscar adayı Korsaj (Corsage) filmi de bugün Başka Sinema kapsamında vizyonda. Yönetmenliğini Marie Kreutzer’ın yaptığı film kadınların özgürlüğünü merkezine alıyor. Lüksemburglu aktris Vicky Krieps kendisine Cannes’da oyunculuk ödülü getiren filmde ‘Sissi’ lakaplı, Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth’i asi ve kederli bir kraliçe olarak canlandırıyor.

Türkiye’de daha önce Filmekimi kapsamında izleyiciyle buluşan film, büyük bir güç sahibi bir kadının prangalardan kurtulma hikâyesi olarak eleştirmenlerden tam not aldı. İzleyicisini 1870’lere götüren film, 40 yaşındaki kraliçenin, ruhu sıkıştıkça belini de korseyle sıktığı ve 45cm’lik bel ölçüleriyle tarihe geçtiği bir yıllık zaman dilimine ışık tutuyor.

Florian Teichtmeister, Colin Morgan ve Katharina Lorenz gibi oyuncuların da rol aldığı film adını tahmin edildiği gibi dönemin kadınlarının zarif görünmek için kullanmak zorunda kaldığı, bir çok kadının hayatına mal olan korseden alıyor. Film, ‘Avrupa’nın en güzel kraliçesi’ namlı Elisabeth’in zamanın yıpratıcılığına karşı güzelliğini koruma çabasının trajik bir hikayesi.

aisd.jpg
Muhteşem Kedi Maurice

YARIYIL TATİLİNDEKİ ÇOCUKLARA ÜÇ ANİMASYON

Yarıyıl tatiline giren öğrencileri bu hafta sinemada üç animasyon yapım bekliyor. ‘Benim Tatlı Diş Perim’ (My Fairy Troublemaker), doğayı çok seven Maxie’nin annesiyle beraber şehre taşınmasını anlatıyor. Anthony Bell’in yönetmen koltuğunda oturduğu diğer bir animasyon filmi ‘Süper Yetenek 3: Büyük Yarış’ (Rock Dog 3: Battle the Beat), dünyayı gezdikten sonra köyüne dönen, yeni nesil rock yıldızlarına ilham vermek için müzikal yarışma programı Battle the Beat’e katılan Bodi’nin hikayesini anlatıyor.

‘Muhteşem Kedi Maurice’ (The Amazing Maurice), animasyonu ise şehir hayatına alışmış serseri bir kedi olan Maurice’nin hikâyesini konu ediniyor. Para kazanacağı bir düzenbazlık planı geliştiren Maurice, bu plan için şapşal bir kavalcıyı ve kavalcıya ait fare sürüsünü kullanacaktır. Fakat planı uygulayacağı “Kötü Şans” kasabasına gittiğinde büyük bir sürprizle karşılaşır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN