İBB, kaderine terk edilen tarihi binayı restore edecek

İBB, kaderine terk edilen tarihi binayı restore edecek

İBB, Beyoğlu'nda bulunan Osmanlı’nın ilk ‘Art Nouveau‘ üslubundaki binası olan kaderine terk edilmiş binayı restore ederek turizme kazandıracak. Binanın CASA Botter adıyla tasarım ve sanat merkezi olması hedefleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Beyoğlu’nda kaderine terk edilmiş tarihi yapıtı Botter Apartmanı’nda restorasyon başlattı. Sultan II. Abdülhamid'in sarayın resmi terzisi Hollandalı Maison Jean Botter için yaptırdığı bina, sanat merkezi olarak hizmet verecek. CASA Botter adıyla hizmet verecek olan binanın çalışmalarını, ilk olarak İBB Miras gerçekleştirecek.

OSMANLI'NIN İLK 'ART NOUVEAU' BİNASI

İBB Miras’ın, İstanbul’un 1200 noktasında çalışma yürüttüğü bilgisini de paylaşan İmamoğlu, Botter Apartmanı’nın Osmanlı’nın ilk ‘Art Nouveau‘ üslubundaki binası olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Aynı zamanda Avrupa moda esintilerini de Pera’ya taşıyan ilk moda evi diye tarif edebileceğimiz bir bina. Botter Moda Evi, 1900-19001 yıllarına tarihlenen bu apartmanda açılıyor. Aslında bu bile büyük heyecan duymamıza vesile. Düşünsenize, 123 sene önce burada dünya çapında bir moda evi açılıyor. Bu değerli yapının çok metruk bir halde olduğunu arkadaşlarımın tespit ettiğini, cephe çalışmalarına başladığını ve süreci burada analiz ettiklerini biliyordum. Sonrasında özellikle mülk sahipleriyle yapılan çok şeffaf, çok katılımcı, çok akılcı, çok iyi niyetli bir sürecin izlenmesiyle el sıkıştık. Ve burada gerçekten İstanbul adına çok kıymetli, çok özel bir işi yaptık.”

1s

"TASARIM MERKEZİNİ İSTANBUL'A KAZANDIRACAĞIZ"

İstanbul’un 2017’de, ‘UNESCO Tasarım Şehri‘ unvanını kazandığını hatırlatan İmamoğlu şunları aktardı: “Böylesi bir unvanı kazanan kentin bir tasarım merkezi yok. Bu gerçekten çok da yakışır bir durum değil. Bu anlamda Casa Botter ile hayal ettiğimiz tasarım merkezini İstanbul’a kazandırmış olacağız.”

İmamoğlu, Botter Apartmanı’ndan ayrı olarak Zeytinburnu Çırpıcı’daki, eskiden tekstil sektörüne hizmet etmiş bir alanı da ‘Tasarım Merkezi‘ olarak yakın zamanda restore edecekleri bilgisini paylaştı.

İmamoğlu, şu bilgileri de paylaştı: “Adım adım ilerleyeceğimiz restorasyonda, amacımız öncelikli olarak bahçe, zemin kat ve birinci kattaki çalışmaları tamamlayarak İstanbullulara açmak. İstanbullular Botter Apartmanı’nda dinlenme, sosyalleşme ve keyifli vakit geçirme şansı da bulacak.“

TEFTİŞ YAPTILAR

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise konuşmasında Botter Apartmanı’nın dış cephe restorasyonu sırasında teftişle karşılaştıklarını açıkladı. Polat şunları söyledi: “İstanbul’un kaderi midir ki bilmiyorum, böylesine değerli hazineler metruklaşmaya, kaderine terk edilmeye ve koruma hukukunun da getirdiği açmazlarla beraber bir trajediye doğru sürükleniyor. Botter Apartmanı, geçtiğimiz yıl pandemi koşullarında, İstanbul Büyükşehir Belediyemizin güzide kurumu olan, Sayın Başkanımızın döneminde kurulmuş İBB Miras eliyle, cephe konservasyonu yapılmak üzere İBB’nin kamusal bir sorumlulukla el attığı bir yapıdır. Bu faaliyetinden ötürü ne yazık ki teftişe konu oldu. ‘İstanbul’da böyle bir değerin cephesini yok olmaktan kurtaralım. Bir şeyler yapalım’ diye uğraştığımız konu, teftişlik bir konu oldu.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN