İç savaşın gölgesinde dostluk mücadelesi

İç savaşın gölgesinde dostluk mücadelesi

Sinemalarda ikisi yerli 7 film vizyonda. Yabancı filmlerde İrlandalı yönetmen Martin McDonagh’ın 8 dalda 9 Oscar adayı ‘Inisherin’in Ölüm Perileri’ öne çıkıyor. İzleyicileri yüz yıl önceye, iç savaş sonrası İrlanda’da bir adaya götüren film, Colin Farrel ve Brendan Gleeson’un canlandırdığı iki arkadaş hikayesi üzerinden savaşın yarattığı yıkıma mizahi bir dille ışık tutuyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bugün ikisi yerli 7 film vizyona girdi. Filmlerde, Oscar ödüllü Martin McDonagh’ın hem senaryosunu yazdığı hem de yönetmen koltuğunda oturduğu, 8 dalda 9 Oscar’a aday ‘The Banshees of Inisherin’ (Inisherin’in Ölüm Perileri) filmi öne çıkıyor.

İrlandalı yönetmen McDonagh’ın ‘In Bruges’ filminden sonra Colin Farrell ve Brendan Gleeson’ı yeniden bir araya getirdiği film, Farrel’e ayrıca ilk Oscar adaylığını getirdi. ‘En İyi Film’ dahil üç dalda Altın Küre ödülü kazanan film, 2022 yılının en çok övgüyle söz edilen kara komedi yapımlarından.

sdfsdfds.jpg
Filmdeki rolüyle ilk Oscar adaylığını kazanan Colin Farrell filmde çiftçi Pádraic (pencerede) rolüne, Brendan Gleeson (solda) ise bir keman sanatçısına hayat veriyor.

İzleyicileri yüz yıl önceye, iç savaş sonrası İrlanda’nın batı kıyısındaki bir adaya götüren film, iki yakın arkadaş Pádraic (Farrell) ve Colm’un (Gleeson) arkadaşlığının Colm’un aldığı ani bir kararla bitmesinin ardından, Pádraic’in arkadaşlıklarını yeniden kurtarmaya çalışmasını anlatıyor. Savaş, sanat ve umutsuzluğun doğası üzerine melankolik bir yansıma olan film, arkadaşlık kavramını McDonagh’a has bir mizahla beyazperdeye taşıyor.

lkklk.jpg
Prestij Meselesi

MAHSUN KIRMIZIGÜL’DEN 90’LI YILLAR NOSTALJİSİ

Yerli yapımlarda ise, 1990’lı yıllarda müzik ve magazin dünyasına damgasını vuran ‘Prestij Müzik Ailesi’nin hikayesini beyazperdeye taşıyan ‘Prestij Meselesi’ filmi öne çıkıyor. Mahsun Kırmızıgül’ün hem senaryosunu yazdığı hem de yönetmenliğini yaptığı dram türündeki film, Kırmızıgül’ün kendi hayat hikâyesini işliyor. Filmde 90’lı yıllar boyunca ülke müziğine birçok önemli ismi kazandıran Prestij Müzik ile Kırmızıgül, Özcan Deniz ve Haluk Levent’in yollarının kesişmesi ve ünlü müzik yapımcısı Hilmi Topaloğlu ile birlikte yıldızlığa uzanan yolculuklar anlatılıyor.

Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu ve Azerbaycan’da da gösterime giren filmde, Mahsun Kırmızıgül’ün oğlu Mahmut Kırmızı gül babasının gençliğini, Engin Hepileri Hilmi Topaloğlu’nu, Ali Erkin Haluk Levent’i, Onur Gözeten Özcan Deniz’i, Defne Samyeli ise kendisini canlandırıyor. Haftanın diyer bir yerli yapımı olan korku türündeki ‘Musallat 3’ün yönetmen koltuğunda Özgür Bakar oturuyor. Film, on beş yıl önce gerçekleşen korkunç olaylar nedeniyle oğlunu ve gelinini kaybeden Burhan’ın hikâyesini anlatıyor.

EL EHZER’İ VE MISIR’I ELEŞTİREN YAPIM

Vizyon takviminde yer alan yabancı yapım Güney Kore yapımı bir müzikal olan ‘BTS: Yet to Come in Cinemas’, ünlü müzik grubu BTS’nin Busan konserini özel görüntülerle Oh Yoon-Dong’un yönetmenliğinde beyazperdeye taşıyor.

Yedi üyeden oluşan ünlü Koreli müzik grubunun bu ünlü konseri, Kore müziğini ve sanatını seven herkese 137 dakikalık bir şölen sunuyor. M. Night Shyamalan’ın hem senaryosunu yazdığı hem de yönetmenliğini yaptığı yabancı yapım ‘Kulübeye Tıklat’ (Knock At The Cabin) gerilim sevenler için beyazperdede, Film, ücra bir kasabada tatil yaparken dört tane eli silahlı yabacı tarafından kaçırılan bir ailenin başına gelen trajikomik olayları izleyiciye aktarıyor.

asdfghj.jpg
Mumyalar

Animasyon tutkunlarının beğenisini kazanacak bir Warner Bros eseri olan ‘Mumyalar’ (Mummies), ise Mısır’da 3000 yıllık bir mumya şehrinde yaşayan iki gencin hikâyesini anlatıyor. Filmde imparator tarafından evlendirilmek istenen Nefer ile Thut’un kendilerine verilen yedi gün süre içinde yaşadıkları anlatılıyor.

KAMERANIN ODAĞINDA EL EZHER VE MISIR VAR

Mısır asıllı, İsveçli yönetmen Tarık Saleh’in Cannes Film Festivali’nden en iyi senaryo ödülüyle ayrılan ‘Cennetten Gelen Çocuk (Boy From Heaven) Başka Sinema kapsamında vizyonda. Dini konulara odaklanan filmleriyle tanınan yönetmenin Mısır’daki El Ezher Üniversitesi’ni eleştirel bir dille ele aldığı film, bölgedeki yozlaşma ve istihbarat örgütlerini güncel meselelere göndermelerle birlikte merkezine alıyor.

okko.jpg
Cennetten Gelen Çocuk

Filmde, Mısır’ın El Ezher Üniversitesi’nin başındaki imamın tüm öğrencilerin önünde aniden hayatını kaybetmesinin ardından Adem adlı sıradan bir öğrencinin kendisini cinayet ve entrikalarla örülmüş bir casusluk ağının tam göbeğinde bulması ve Mısır’daki güç mücadelelerinin ortasında kalışı aktarılıyor. Büyük bölümü İstanbul’da çekilen, Ares Fares, Tawfeek Barhom, Mehdi Dehbi, Makram Khoury gibi tanınmış oyuncuların rol aldığı filmin oyuncu kadrosunda Türk oyuncular Gönül Nagiyeva ve Yunus Albayrak da rol alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN