İlk Picasso NFT’sinde sahte eser krizi

İlk Picasso NFT’sinde sahte eser krizi

Picasso’nun torunu Marina ve onun oğlu Florian Picasso sanatçının daha önce görülmemiş bir seramik çalışmasının 1.010 parça NFT’sini piyasaya süreceklerini açıkladı. Sanat ve finans dünyasını kasıp kavuran haberin ardından Picasso’nun oğlu Claude Ruiz Picasso dahil diğer mirasçıları avukatları aracılığı ile çalışmanın sanatsal tekeli ihlal ettiğini belirterek, alanların ‘sahte’ bir eser almış olacağı uyarısını yaptı.

SALİHA SULTAN

Eserleri geleneksel satış pazarında rekorlara imza atan Pablo Picasso’nun bir eserinin ilk kez NFT olarak satışa sunulacağı haberi sanat ve finans dünyasını kasıp kavurdu. Picasso’nun 1958 tarihli bir seramik çömlek çalışmasının NFT olarak dijital sanat piyasasına sürüleceği haberinin ardından mirasçıları ise ikiye bölündü.

SERAMİK ÇÖMLEK İLK KEZ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI: Sanatçının torunu Marina Picasso ve onun oğlu DJ ve müzik yapımcısı Florian Picasso Perşembe günü ünlü ressamın daha önce hiç görülmemiş bir seramik çalışmasının 1.010 parçalık NFT’sini piyasaya süreceklerini açıkladı. Marina ve oğlu Florian açıklamalarında “NFT dünyası ile güzel sanatlar dünyası arasında bir köprü kurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Marina ayrıca uzun süredir kendilerinde bulunduğunu belirttiği çömlek için “Bir yüzü temsil eden bir çalışma ve çok etkileyici. Neşeli, mutlu. Hayatı temsil ediyor... Hayatımızın bir parçası olan nesnelerden biri, samimi hayatlarımız, çocuklarımla hayatım” diye konuştu.

1-003.jpg

Pablo Picasso'nun torunu Marina Picasso ve oğlu Florian Picasso, sanatçının NFT olarak piyasaya sürülen seramik sanat eseriyle birlikte.

‘OĞLUNUN İZNİ YOK, SATIN ALAN SAHTE ESER ALMIŞ OLACAK’: Öte yandan Picasso’nun diğer mirasçıları haberlerin ardından avukatları aracılığı ile böyle bir Picasso NFT lansmanına izin vermediklerini açıkladı. Marina da dahil olmak üzere Picasso’nun soyundan gelen beş kişinin sahip olduğu eserleri yöneten ve Picasso adının kullanımını denetleyen Picasso İdaresi’nin avukatı Jean-Jacques Neuer, aile adına basına yaptığı açıklamada NFT’nin ünlü ressamla değil, Florian Picasso’nun kendi işiyle ilgili bir çalışma olduğunu söyleyerek, bir Picasso eseriyle herhangi bir ilişkinin ‘sanatsal tekeli’ ihlal edeceğini vurguladı. Ayrıca böyle bir eserle bağlantılı olarak faturalandırılan herhangi bir NFT’nin ‘sahte’ olacağı konusunda bir uyarı yaptı. Avukat, sadece ailenin yöneticisi olan, sanatçının oğlu Claude Ruiz Picasso’nun bir NFT projesine izin verebileceğini ve bu projeyi desteklemediğini de kaydetti.

1-002.jpg

ORİJİNAL ESERİ SOTHEBY’S SATACAK

Picasso NFT’lerinin 1.000’den fazlası Cuma günü Nifty Gateway ve Origin Protocol platformları aracılığıyla çevrimiçi satışa sunulurken, Sotheby’s’in de de mart ayında gerçek seramik kasenin yanı sıra benzersiz bir NFT’yi de içeren bir müzayedeye ev sahipliği yapacağı belirtildi. Ayrıca satışlardan elde edilen gelirin bir kısmının hemşireler için bir hayır kurumuna ve atmosferik karbon seviyelerini azaltmak için çalışan bir STK’ya gideceği açıklandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN