İrfan Çiftçi'nin adı Eyüpsultan'daki parkta yaşayacak: Güzel insanlar biriktirmek kadar güzeli yokmuş

İrfan Çiftçi'nin adı Eyüpsultan'daki parkta yaşayacak: Güzel insanlar biriktirmek kadar güzeli yokmuş

Temmuz 2020’de Hakk’a yürüyen şair, yazar ve akademisyen Dr. İrfan Çiftçi’nin adı Eyüpsultan’da son nefesini verdiği sokakta bulunan parkta yaşayacak. İrfan Çiftçi Parkı’nın açılışında konuşan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken: “Bu akşam fark ettim ki güzel insanlar biriktirmek kadar güzeli yokmuş. Böyle güzel bir işe aracı olmaktan memnuniyet duyuyorum.”

SALİHA SULTAN

Şair, yazar ve akademisyen Dr. İrfan Çiftçi’nin adı vefatının ikinci yılında Eyüpsultan Belediyesi tarafından yaşadığı sokaktaki parka verildi. Çiftçi’nin adı artık Eyüpsultan’da ikamet ettiği Barika sokakta bulunan ve kalp krizi geçiren merhumun Temmuz 2020’de hemen yanı başında son nefesini verdiği parkta yaşayacak. Eyüpsultan Belediyesi, bu anlamlı çalışmasını 21 Nisan akşamı İrfan Çiftçi Parkı’nda düzenlediği bir iftar programıyla taçlandırdı. Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, merhumun eşi Dr. Aylin, kardeşi Dr. Engin, oğlu Metehan Çiftçi ve dostu Mükremin Atmaca’nın ev sahipliği yaptığı davete Çiftçi’nin yüze yakın dostu katıldı. Parkın açılış programı yaşamı boyunca birçok dostlukların kurulmasına da vesile olmasıyla tanınan Çiftçi’nin hatırasına yakışır şekilde gerçekleşti.

ADI BİR KÜLTÜR SANAT MEKANINA DA VERİLECEK

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan gecede konuşan Belediye Başkanı Köken, “Hayat enteresan bir şekilde ilerliyor, kimimiz geliyor kimimiz gidiyor. Bu akşam fark ettim ki asıl olan hayatta güzel insanlar biriktirmekmiş. İster zengin olun ister fakir, güzel insanlar biriktirmek kadar güzeli yokmuş. İrfan Çiftçi’nin bu akşam burada olan dostlarının verdikleri emek bizim yaptığımız işin yanında çok daha büyük. Güzel dostlar biriktirmek meselesini bir kez daha idrak etmiş oldum. Böyle güzel bir çalışmaya aracı olmaktan memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullandı. Köken, ayrıca Çiftçi’nin adını ileriki zamanlarda Eyüpsultan’da bir kültür sanat mekanına verileceği müjdesini de vererek, çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Davet, Belediye Başkanı ve merhumun eşi Aylin Çiftçi’nin İrfan Çiftçi Parkı açılışını gerçekleştirmesiyle son buldu.

ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜMÜNÜ YAZDIĞI ŞİİR

Sözlerine “Bugün bizim için zor ve güzel bir gün, duygularımızı ifade etmek çok zor” cümlesiyle başlayan merhumun eşi Dr. Aylin Çiftçi, “Kendisi bu sokağı, Eyüpsultan’ı, İstanbul’u çok seven bir insandı. Arzusu her zaman buraları yaşatmaktı” diye konuştu. Dr. Çiftçi, eşinin adının parka verilmesini sağlayan Belediye Başkanı Köken ve ekibine, dostu Mükremin Atmaca’ya teşekkür etti. Dr. Çiftçi sözlerine şöyle devam etti: “İrfan bey, bu parkın hemen kenarında, sokaktaki şu ağacın altında son nefesini verdi... Biliyorsunuz, hayatı boyunca şiirlerini kitaplaştırmamıştı. Kitabı ölümünün ardından yayınlandı. Şiirleri toplarken vefatından yıllar önce yazdığı ‘Sesimde İncir Ağacı’ şiirini okuduğumda bu şiirde adeta kendi ölüm anını anlattığını görünce inanamadım.” Şiiri gözyaşları içinde okuyan Dr. Çiftçi’nin seslendirdiği şiirde merhumun yazdığı ilk iki dizede yer alan şu satılar davette bulunan bütün dostlarını da duygulandırdı: “Hayatımdan nefesin savuştu baba/Eyüpsultan’da öldüm bir öğlenin sırtında.”

31.jpg

‘İÇTENDİ, YANINDAN AYRILMAK İSTEMEZDİNİZ’

Davette birçok dostu da söz alarak, İrfan Çiftçi için şu cümleleri sarf etti:

EDİBE SÖZEN: İrfan hoca akademide mesai arkadaşımda, Kızlarağası Medresesi’nde bir gönül insanıydı. Geleneğin son temsilcilerinden biriydi.

ADNAN ÖZER: Çok hülyalarımız vardı, her ölüm erken ama adı burada yaşayacak. Bir şairin adının bir parka verilmesi çok önemli, devamı gelsin. Böyle mutlu ölürüz.

LÜTFİ ŞEN: Ben şöyle özetliyorum kendisini, İrfan Çiftçi ile aynı fikirde olduğunuzda ondan çok şey alırsınız ancak karşı fikirde olduğunuzda da size çok şey öğreten biriydi.

CAFER TUNÇ: İrfan’la karşılaştığımızda bütün renkler ve hatıralar gözyaşı gibi dökülürdü. Çok içtendi, ayrılmak istemezdiniz yanından.

ALİ GÜNVAR: Manevi kardeşim her şeyden önce. Sürekli birbirimizi arar, görürdük. Hayatımda o kadar yoğun bir yeri var ki, adeta hiç gitmemiş gibi hala daha onunla yaşıyorum.

İBRAHİM KİRAS: İrfan’ı anlatmaya saatler yetmez… Bu sofrada bizi bir araya getirenlere ve bu güzel zamanı yaşatanlara çok teşekkür ediyorum. İrfan’ın yanı başında son nefesini verdiği bu parka adının verilmesi bizi çok mutlu etti. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

İRFAN ÇALIŞAN: Bende bıraktığı en büyük şey Eyüpsultan sevgisiydi. Hatırasını yaşatmak için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz..

MEHMET YALÇIN YILMAZ: Benim için en kıymetli tarafı yolculuklarımızdır. Birlikte yurt dışında trenlerde uzun yollar gittik. Her hali başka, yol hali bambaşkaydı. Bakü’de görev yaparken Bakü metrosunda şarkı söyleyen gençlere harçlık verir, Türkçe şarkı söylemelerini isterdi. Keşke Karabağ’ı görseydi ama Karabağ’da çok emeği var onu söyleyebilirim.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN