İşgalciden sanata da abluka

İşgalciden sanata da abluka

11 günde 248 Filistinliyi katleden İsrail güçlerinin geçen hafta Batı Şeria’da yer alan Dar Yusuf Nasri Sanat Merkezi’ne baskın yaptığı ortaya çıktı. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda sanat merkezinin bahçesinin yakıldığı, camlarının kırıldığı görüldü. Binada kurşun izleri ve sis bombaları tespit edildi. Kitap ve ekipmanları yağmalayan İsrail askerlerinin sanatçıların binaya girmesini engellediği belirtildi.

SALİHA SULTAN | KARAR

Batı Şeria’da yer alan Filistinli sanatçılara ait Dar Yusuf Nasri Sanat Merkezi’ne baskın düzenleyen İsrail askerleri, merkezin kapı ve pencerelerini kırdı, ofislerde bulunan kitap ve ekipmanları yağmaladı. Merkezin kurucusu Emily Jacir, askerlerin bina önünde konuşlanarak, sanatçıların girmesini engellediğini de bildirdi.

Filistin’in Batı Şeria’daki Beytüllahim şehrinde bulunan Dar Yusuf Nasri Sanat ve Araştırma Merkezi, İsrail işgal güçlerinin bir düzine askeri tarafından baskına uğradı. Geçen hafta gerçekleşen baskında sanat merkezinin kilitleri, kapı ve pencereleri kırıldı. Aranan ofislerdeki kitap, telefon, bilgisayar, sabit disk ve kamera gibi eşyalara el koyuldu.

sanat.jpg

Sosyal medya hesabından açıklama yapan sanat merkezinin kurucusu Altın Aslan Ödüllü Filistinli sanatçı Emily Jacir, baskından bir hafta önce de merkezin kimliği belirsiz kişilerce yakılmaya çalışıldığını, içindeki sanatçıların tahliyeye zorlandığını belirterek “İsrail savunma kuvvetleri mülkümüze girdi ve mülteci kampından çocuklarla devam eden bir proje olan şehir bahçemize ve zeytin ağaçlarımıza da zarar verdi. Askerler merkezin önünde konuşlanmış durumda ve kimse içeri girip çıkamıyor” dedi.

Jacir’in açıklamalarının ardından birçok sanatçı ve sanatsever İsrail’e sanat kurumlarından uzak durması çağrısı yaptı. Dar Yusuf Nasri Sanat ve Araştırma Merkezi 2014 yılında Jacir, tarafından ailesinden miras on dokuzuncu yüzyıldan kalma taş evde kuruldu.

Merkez, Batı Şeria’nın Hebron şehrini Kudüs’e bağlayan El Halil yoluna ve Yahudilerin kutsal bölge ilan ettiği İsrail Ayrım Duvarı’na yakın mesafede yer alıyor. İsrail askerleri geçen yıl da Doğu Kudüs’te bulunan Edward Said Ulusal Müzik Konservatuarı, Yabous Kültür Merkezi ve Shafaq Kültür Ağı adlı üç Filistin kültür kurumuna baskın düzenlemiş, bazı yöneticileri tutuklamıştı.

Turner ödüllü sanatçı Lawrence Abu Hamdam ve Tai Shani de dahil olmak üzere önde gelen uluslararası birçok sanatçı ve yazar baskınları kınayarak, yaşananların İsrail hükümetinin Filistinlilerin zorla tahliye kampanyasının bir parçası olarak yorumlamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN