Kara komedi ve aşkın kıssaları bir tık uzakta

Kara komedi ve aşkın kıssaları bir tık uzakta

18. Akbank Kısa Film Festivali başlıyor. 31 Mart’ta kadar devam edecek festivalde tüm gösterim ve etkinlikler çevrimiçi gerçekleşecek. Festivalde 33 ülkeden 81 kısa ve 3 uzun metraj film gösterilecek. Yönetmen Can Merdan Doğan’ın Dublin Film Festivalinde ‘En İyi Uluslararası Kısa Film’ ödülü alan ‘Stiletto’ kara komedisinin yanı sıra, Cannes ödüllü Yunan yönetmen Jacqueline Lentzou’nun gerçek aşkın büyük acılardan sonra geleceğini anlatan ‘Ay ve 66 Soru’ uzun metrajı sinefillerle buluşacak.

SALİHA SULTAN

Akbank Kısa Film Festivali bu yıl 18 yaşında. Bugün başlayan festival pandemi geleneğini bozmuyor, bütün etkinliklerini çevrimiçi düzenleyerek yerli yabancı filmlerini ve etkinliklerini Türkiye’nin dört bir yanındaki sinefillerle buluşturuyor.

31 Mart’a kadar sürecek olan festivalde bu yıl ‘Festival Kısaları’, ‘Dünyadan Kısalar’, ‘Kısadan Uzuna’, ‘Deneyimler’, ‘Belgesel Sinema’, ‘Perspektif’, ‘Özel Gösterim’, ‘Forum’ ve ‘Genç Bakışlar’ bölümlerinde 33 ülkeden 81 kısa ve 3 uzun metraj yer alıyor. Bu filmler arasında Türkiye prömiyerini yapacak birçok yapım da bulunuyor.

Festivalin ‘Deneyimler’ bölümünün konuğu Venedik ve Altın Portakal ödüllü yönetmen Seren Yüce olacak. Yönetmenin ödüllü filmi ‘Çoğunluk’ festival programında gösterilecek, ayrıca kendisi de bir söyleşi gerçekleştirecek. ‘Kısadan Uzuna’ bölümünde de Cannes’de dikkat çeken Yunan yönetmen Jacqueline Lentzou var. Yönetmenin, gerçek aşkın büyük acılardan sonra geleceğini anlatan, Berlin Film Festivali’nde ilk gösterimini yapan uzun metrajı ‘Ay ve 66 Soru Moon, 66 Questions’ ve ödüllü kısa filmleri ‘Hiwa’, ‘Hector Malot: The Last Day of the Year’ ve ‘The End of Suffering’ festival programında. ‘Belgesel Sinema’ bölümünün konuğu da Slovenya’dan Matjaž Ivanišin. Yönetmen ‘Playing Men’ belgesel filmini ve ardındaki çalışma prensiplerini yapacağı söyleşi ile festival takipçileriyle paylaşacak. ‘Forum’ bölümünde ise kısa filmlerin fikir aşamasından itibaren desteklenmesi amacıyla düzenlenen ‘Kısa Film Senaryo Yarışması’nda bu yıl finale kalan 8 senaryo arasından en iyi senaryo belirlenecek. Bölüm kapsamında senarist Nuran Evren Şit bir senaryo atölyesi, yapımcı Yamaç Okur proje geliştirme atölyesi gerçekleştirecek.

Bu yıl ilk kez gerçekleşecek olan 20 yaş altı yönetmenlere yönelik açılan ‘Genç Bakışlar’ yarışma bölümünde ise 13 film yarışacak. Festivalin ‘Özel Gösterim’ bölümünde ise Fransız sinemasından kısa örnekleri izleyiciye sunulacak. Atölye söyleşi programı da bu yıl hayli zengin olan festivalde yönetmen Ezel Akay, oyuncu Nihan Okutucu gibi birçok sanatçı deneyimlerini paylaşacak. Festivali çevrimiçi takip etmek isteyenler ‘akbankkisafilmfestivali.com’ ve ‘akbanksanat.com’ internet adreslerini ziyaret edebilir.

USTA OYUNCULARDAN KISA BİR ZİYAFET

Geçtiğimiz yıl 32. Ankara Film Festivali’nde En İyi Kısa Film seçilen, 22. İzmir Kısa Film Festivali’nde de İkincilik Ödülü’nün yanı sıra En İyi Oyuncu Ödülü’nü kazanan ‘Stiletto’ filmi, arzuları ve toplum değerleri arasında seçim yapmaya zorlanan taksi şoförü Hasan’ın yaşadıklarını anlatıyor. Kara komedi türündeki ‘Stiletto’nun başrollerinde İki Aile, Baba Ocağı, Keşanlı Ali Destanı gibi televizyon dizilerinden ve Bir Zamanlar Anadolu’da, Kumbara gibi filmlerinden tanınan Murat Kılıç ile tiyatro sahnelerinde Avrupa Yakası, Kırmızı Oda dizilerinden tanınan Nihal Yalçın paylaşıyor. Almanya-Türkiye ortak yapımı filmin yönetmen koltuğunda Can Merdan Doğan oturuyor.

DİZİLERİN USTALARINDAN OYUNCULUK ZİYAFETİ

1989 Atina doğumlu Jacqueline Lentzou’nun ‘Ay ve 66 Soru’ uzun metrajı, Berlinale 2021’in Karşılaşmalar bölümünde dünya prömiyerini yaptı, Reykjavik Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü aldı. Filmde ‘Artemis’ rolünü canlandıran Sofia Kokkali ise, Montreal ve Selanik’te en iyi oyuncu ödülleri aldı. Film aile bağları zayıf olan Artemis’in, babasının sağlık durumunun kötüleşmesiyle yıllar sonra Paris’ten Atina’ya geri dönüşünün ardından keşfettiği bir sırla birlikte gelişen olayları beyazperdede taşıyor. Yunanistan’da geçen film, sisli bir bulutun ardındaki aile bağlarını inceliyor.

21kr2-ay-ve-66-soru.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN