Konser iptallerine müzisyenlerden tepkiler: Milli yas değil sanatsal yas oluyor

Konser iptallerine müzisyenlerden tepkiler: Milli yas değil sanatsal yas oluyor

İsrail'in Gazze'deki el-Ehli hastanesine yaptığı bombalı saldırının ardından ilan edilen "3 günlük milli yas" nedeniyle çok sayıda konser ve sanatsal etkinliklerin iptal edilmesine müzisyenler tepki gösterdi. Ceylan Ertem, Dilan Çıtak, Murat Kekilli ve Demet Sağıroğlu gibi müzisyenler dizilerin, yarışma programlarının ve maçların devam ettiğini faturanın sadece müziğe kesildiğini belirterek "Yas bir tek bu sektörü vuruyor" dedi.

İsrail'in Gazze'deki el-Ehli hastanesine 471 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı düzenlemesinin ardından Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, '3 günlük milli yas' ilan edildi.

Yas ilanının ardından birçok kültür sanat etkinliği iptal edilirken aralarında Ceylan Ertem, Dilan Çıtak Tatlıses, Murat Kekilli ve Demet Sağıroğlu'nun da bulunduğu müzisyenler yaşananlardan müzik sektörünün sorumlu tutulamayacağını belirterek, sektörde çoğu insanın bu konserler vasıtasıyla geçimini sağladığını ifade ettiler.

CEYLAN ERTEM: MİLLİ YAS ÇERÇEVESİNDE SADECE SANATSAL ETKİNLİKLER VAR GALİBA

Daha önce de benzer durumlarda, konser iptallerine gösterdiği tepkilerle bilinen Ceylan Ertem de sosyal medya hesabından, konserler hariç bütün etkinliklerin devam ettiğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

"Bütün diziler yayında. Hımmm Sorun yok. ‘Milli yas’ çerçevesinde, konser ve tiyatro oyunları var sadece galiba ha? Peki müzik emekçilerinin kirasını, ailesinin masraflarını nasıl yapalım? Bu 3 günde kazanacağı parayı kaybeden yüzlerce emekçiye ne diyelim?"

Sanatçı ayrıca, söz konusu iptallerin, müzik sektöründe çalışan insanlara geçim kaygısı yüklediğini belirterek, "Peki müzik emekçilerinin kirasını, ailesinin masraflarını nasıl yapalım? Bu 3 günde kazanacağı parayı kaybeden yüzlerce emekçiye ne diyelim? Zaten yas tutan yüzlerce insana bir de nasıl geçineceklerinin kaygısını yüklüyorsunuz, her olayda. Yazmaktan bıktık. Zaten boşuna" ifadelerini kullandı.

DİLAN ÇITAK: MİLLİ YAS DEĞİL SANATSAL YAS OLUYOR

İbrahim Tatlıses'in kızı Dilan Çıtak ise milli yastan tek etkilenen sektörün müzik piyasası olduğunu söyleyerek Instagram hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Her zamanki gibi saldırmak için hazırda bekleyen provakeye odaklanmış bir kesim GÖBEK ATALIM SABAHLARA KADAR KONSERLER VERELİM KONSERLER DURMASIN demişim gibi ivır zıvır yazıyor... şaşırmadım. ORADA YAZAN KONSERLER DURMASIN DEĞİL! MİLLİ YAS İSE BU MİLLETÇE TUTMALIYIZ! MAÇLAR TVLER DE DURMALI SADECE SANAT DEĞİL! VE TABİKİ DE DURMALI!!!! AMA HERŞEY!! Diğer türlü sadece SANATSAL BİR YAS OLUYOR! ADALETSİZCE ve MİLLİ YAS OLMUYOR! Kandırır gibi kendimizi... Önce yazılanı anlamayı denesek insanca keşke..."

dilan.jpg

DEMET SAĞIROĞLU: YAS BİR TEK BU SEKTÖRÜ VURUYOR

Pop müzik sanatçısı Demet Sağıroğlu ise milli yas kapsamında sanatsal etkinliklerin iptal edilip futbol maçlarının oynanmasına şu ifadelerle tepki gösterdi:

"Evet, yasımızı tutalım. Ürdün, İran gibi 1 gün değil, 3 gün tutalım. Bütün eğlence mekanlarını kapatıp, konserleri, oyunları, gösterileri iptal edelim. Ama futbol maçları oynansın mutlaka. Yas; bir tek bu sektörü vuruyor. Sanatçısı, oteli, organizatörü, garsonu, mekan sahipleri için de dua edelim. Onlar için yas tutan yok çünkü. Keşke devlet baba yas kararı alırken kapattığı mekanlar ve iptal ettiği organizasyonlarda, evine ekmek götürmek için haftasonunu bekleyenler için yardım fonu oluştursa.!"

MURAT KEKİLLİ: MÜZİK BİR YERDE ACILARI DA PAYLAŞMAK DEĞİL Mİ?

Şarkısı Murat Kekilli de konserlerin neden ertelendiğini anlayamadığını belirterek konserler sayesinde toplum genelinde bir duyarlılık oluşabileceğini söyleyip, "O değil de konserlerimiz neden ertelendi, anlayamadım? Müzik bir yerde acıları da paylaşmak değil midir? Belki de bu sayede toplumun genelinde bir duyarlılık oluşacak ve yüzbinlerce insanın ağzından Yıkılasın İsrail şarkısını da dinleme şansımız olacaktı!" ifadelerini kullandı.

MAHMUT ÇINAR: 'MÜZİK SUSTURMA KARARNAMESİ' DENEBİLİR

Müzisyen ve akademisyen Mahmut Çınar da sosyal medya hesabından, "Milli Yas" gerekçe gösterilerek iptal edilen konserlerle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesini, “müzik susturma kararnamesi” olarak nitelendirerek şöyle yazdı:

"Bunun adına 'Milli Yas' denmese mi artık? Hayat dün nasılsa aynen öyle devam ediyor, sokaklar cıvıl cıvıl zira. Herkes işinde gücünde, okulunda vs. Bir tek müzisyenlere “çalışmayacaksınız” dendi, hepsi bu. Milli Yas yerine 'müzik susturma kararnamesi' filan denebilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN