Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali başladı

Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali başladı

Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali başladı. Festivalin ilk etkinliğine usta tiyatrocu Mustafa Alabora konuk oldu. Alabora, bir dinleyicinin gençlerin destek bulamadığı için sanat üretemediği eleştirisine şu yanıtı verdi: “Devlet Tiyatroları her yerde oyun oynuyor, devlet oradaki oyuncuların maaşlarını ödüyor. O kadar karamsarlığa kapılmayın, öyle olmuyor çünkü. Devlet her sene özel tiyatrolara da, sinemalara da yardım yapıyor.”

SALİHA SULTAN/MARMARİS

Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali başladı. Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD) tarafından Marmaris Belediyesi işbirliğiyle ikincisi düzenlenen festivalin açılışı ve ilk etkinliği, Armutalan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Açılışta konuşan festival koordinatörü, MAKSAD Yönetim Kurulu Üyesi Derya Ön, öncelikle ilk gününde festivale büyük ilgi gösteren davetli topluluğuna teşekkür etti.

1-007.jpgMAKSAD Yönetim Kurulu Üyesi Derya Ön

Ön, ikincisi düzenlenen festivalin hayata geçme hikayesini şöyle özetledi:

“Marmaris pek çok etkinliğin düzenlendiği bir şehir, ancak biz MAKSAD olarak klasik müzik alanındaki eksiklikleri gidermeyi kendimize görev biçtik. 2018’de başladığımız çalışmalar olgunlaşma aşamasındayken maalesef pandemi ile sekteye uğradı. Festivalimizi klasik müziğin yanı sıra caz, özgün müzik dalları ile de genişlettik. Söyleşilerimiz, görsel sanatlar alanındaki etkinliklerimizle şehirde eksikliğini hissettiğimiz boşluğu doldurmaya çabalıyoruz.”

Ön, festivali destekleyen Marmaris Belediyesi’ne, katılım gösteren sanatçılara ve desteği için Marmarisli sanatseverlere teşekkür etti.

Festivalin ilk etkinliğine ise usta tiyatrocu Mustafa Alabora konuk oldu. Alabora, eşi Banu Zeytinoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, tiyatro sahnesindeki tecrübelerini ve tiyatro sanatına dair birikimlerini, görüşlerini aktardı.

1-008.jpgBanu Zeytinoğlu, Mustafa Alabora

Alabora, Zeytinoğlu’nun “Festivalin ‘Toprağın gücünden sanatın büyüsüne’ teması sizin için ne ifade ediyor?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Toprak, güneş, su ve insan emeği bir araya gelince ziraat ortaya çıkıyor. Ziraat ortaya çıkınca da mesela üzüm. Üzüm eziliyor ve şarap ortaya çıkıyor. Antik çağda ‘şarap tanrısı Dionysos’ şerefine gösteriler yapılıyor, bu gösteriler tiyatroya dönüşüyor. Yani toprağın gücü sanatın büyüsüne dönüşüyor.”

‘OYUNCU ÖLÜR GİDER, TİYATROYU YAZAR YAŞATIR’

Alabora, bir dinleyicinin oyuncu olmak isteyen gençlerin imkan bulamadığı, Türkiye’de tiyatroya, sanata destek olmadığı görüşlerini aktarması üzerine, şunları kaydetti:

“Devlet tiyatroları her yerde oyun oynuyor, devlet oradaki oyuncuların maaşlarını ödüyor. O kadar karamsarlığa kapılmayın, öyle olmuyor çünkü. Devlet her sene özel tiyatrolara da, sinemalara da yardım yapıyor.”

1-009.jpg

Alabora, bir ülkenin tiyatrosunun esasında yazarları ile var olacağı görüşünü de aktararak, şu ifadeleri kullandı:

“Oyuncu ölür gider, ama oyun yazarı daima bir şair gibi, romancı gibi kalıcıdır. Melih Cevdet Anday hocamın bize öğrettiği tiyatro edebiyatı idi. Tiyatro bir edebiyattır, ve 2 bin 500 yıldır var.”

Söyleşinin ardından, Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda festivalin açılış konseri gerçekleşti. Konserde şef Eray İnal yönetiminde klasik müziğin seçkin örneklerini seslendiren Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası dinleyicilere keyifli dakikalar yaşattı.

1-010.jpgMuğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası

Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’ndaki konserlerin biletli olduğu, diğer birçok etkinliğin ise ücretsiz gerçekleştiği festival 26 Haziran’a kadar devam edecek.

FESTİVAL HAKKINDA

Bu yıl 'Toprağın Gücünden Sanatın Büyüsüne' mottosuyla düzenlenen Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD) tarafından Marmaris Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Bu yıl odağına Amos Antik Kenti'ni alan festival, klasik batı müziği, caz ve blues konserlerinin yanı sıra koro ve sokak konserlerinden, panel, söyleşi, sergi ve atölye çalışmalarına ücretli ve ücretsiz birçok etkinlikten oluşan geniş bir programa ev sahipliği yapıyor.

Festivalin konser takvimi ise şöyle:

* 2000 yılında yayınlanan ilk albümü Chicago Istanbul Mainline sonrasında sayısız festivalde sahne alan MOE JOE grubu, 3 Haziran akşamı Netsel Marina’da,
* Besteci ve piyanist Burçe Karaca’nın, MAKSAD Festival Orkestrası ile 4 Haziran Pazar akşamı Orhaniye Martı Marina’daki tarihi kilise harabelerinin otantik atmosferinde,
* 2006 yılında Begüm Gökmen tarafından kurulan ve faaliyetlerini bugüne dek sürdüren, Türkiye'nin ilk ve en uzun soluklu bakır nefesli beşlisi Golden Horn Brass, 5 Haziran Pazartesi akşamı 19 Mayıs Meydanı’nda,
* Festivalin onur konuğu, depremde yedi üyesini kaybeden Antakya Medeniyetler Korosu, 8 Haziran Perşembe akşamı Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda,
* Selen Beytekin, 10 Haziran Cumartesi akşamı Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda,
* Cihat Aşkın, MAKSAD Festival Orkestrası ve Hatay Akademi Orkestrası üyelerini aynı sahnede buluştuğu, Yaprak Sayar'ın solist olduğu Türk Valsleri konseri ise 14 Haziran Çarşamba akşamı Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda,
* 1985’te Berlin Filarmoni Orkestrası’nın oda müziği topluluğu olarak kurulan Berlin Filarmonik Piyano Dörtlüsü, 19 Haziran Pazartesi akşamı Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda.
* İş Sanat Çarşamba Sahnesi'nin düzenlediği Yeni Türkü konseri 21 Haziran Çarşamba Atatürk Meydanı’nda,
* Birçok grubun yer alacağı Jam Session konseri 23 Haziran Cuma akşamı Atatürk Meydanı’nda,
* Uluslararası kadrosuyla sanat hayatına Stuttgart’ta devam eden GeoTRAIN Jazz grubu, 24 Haziran Cumartesi akşamı Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda sahne alacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN