Nazım Hikmet’in iki eserinin yazılış süreçleri masada

Nazım Hikmet’in iki eserinin yazılış süreçleri masada

Nâzım Hikmet’in en çok ilgi gören eserleri ‘Kuvâyi Milliye’ ve ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’nın yazılış ve yayımlanma süreçlerini ele alan ‘Kayıp Destan’ın İzinde-Nâzım Hikmet, İdeoloji ve Yeniden Yazmak’ kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından basıldı.

SALİHA SULTAN

VakıfBank Kültür Yayınları Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yazdığı ‘Türkiye’de Eğitimi Yeniden Düşünmek’ adlı kitabı okura sundu. Kitabında ilk ve ortaokul eğitiminde son 20 yılda yaşanan dönüşümü anlatan Özer, post-korona döneminde uzaktan eğitimin zorlukları, eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi, yükseköğretime girişte karşılaşılan problemler, öğretmenlerin yaşadıkları zorlu süreçler gibi güncelliğini koruyan başlıklarla okurları eğitim sisteminin açmazlarını bütünsel bir bakış açısı ile yeniden düşünmeye davet ediyor. Özer, ayrıca 1999 yılında yürürlüğe giren ve on yılın üzerinde yürürlükte kalan ‘katsayı uygulaması’ ile derinleşen sorunların iyileştirilmesine yönelik dört çözüm önerisi sunuyor.37.jpg

RESİM SANATININ GELİŞİMİNE IŞIK TUTAN YAZILAR

‘Sultan Hamid Düşerken’ ve ‘Kıskanmak’ gibi edebiyatımızın büyük klasikleri arasında sayılan kurmaca eserlerinin yanı sıra eleştiri, deneme, inceleme türlerinde de metinleriyle tanınan Nahid Sırrı Örik’in ‘Resim Yazıları’ ötüken neşriyatı Everest Yayınları tarafından yayımladı. Yazarın gazete ve dergilerde 1928-1952 yılları arasında yayımlanan yazılarının bir araya geldiği kitapta, sinemadan edebiyata, kent tarihinden sanatın farklı dallarına pek çok konuda keskin gözlemleri ve özgün değerlendirmeleri yer alıyor. Dönemin sanat ortamına dair tanıklıklar, resim sanatının gelişimi, devletin üstlenmesi gereken rol, müzecilik, resim tarihinin nasıl yazılabileceğine ilişkin önerilerin yer aldığı, literatüre büyük katkı sağlayan kitap Bahriye Çeri’nin sunuşuyla raflarda yerini aldı.

36.jpg

NAZIM HİKMET'İN İKİ ESERİNİN YAZILIŞ SÜREÇLERİ MESADA

Nâzım Hikmet’in en çok ilgi gören eserleri ‘Kuvâyi Milliye’ ve ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’nın yazılış ve yayımlanma süreçlerini ele alan ‘Kayıp Destan’ın İzinde-Nâzım Hikmet, İdeoloji ve Yeniden Yazmak’ kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından basıldı. Erkan Irmak tarafından kaleme alınan kitap, Nazım’ın iki eserinin Türkiye’deki rejim ve tarih anlayışıyla ilişkilerini, okur tarafından alımlanışlarını ve tür olarak konumlarını tartışıyor ve iki eseri karşılaştırarak Kuvâyi Milliye’nin Memleketimden İnsan Manzaraları içinde nasıl yeniden yazıldığını ve bu yeniden yazılmanın ne anlama geldiğini sorguluyor. Kitap, Nâzım Hikmet’in yazarlığına odaklanan edebi çalışmalar alanındaki eksikliği gidermek yönünde önemli bir adım niteliği de taşıyor.

38.jpg

OSMANLI'NIN YERMİ BEŞ YILI GÖZÜNÜZDE CANLANACAK

‘Suların Gölgesinde’, ‘Tan Yeri’, ‘Kutlu Dağ’ ve ‘Son Akın’ romanlarının yazarı Bekir Büyükarkın’ın yeni romanı ‘Bir Sel Gibi’ okurla buluştu. Ötüken Neşriyat tarafından okura sunulan tarihi roman 17’nci yüzyılda Osmanlı Devleti’nin yirmi beş yıllık bir devresini canlandırıyor. Romanında dönemin olaylarını sosyal, politik ve ekonomik yönleriyle ele alan yazar, bir romanın imkânları dahilinde devrin örf, âdet ve yaşantısına da yer veriyor. Roman, ‘Bir Sel Gibi’ olup olmamanın da romanı.

39.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN