Sinefillere Frankofon film şöleni

Sinefillere Frankofon film şöleni

Institut français Türkiye, 56 ülkede kutlanan Frankofoni Haftası kapsamında düzenlediği ‘Frankofon Film Günleri’ etkinliğinde mart ayı boyunca Fransızca konuşulan ülkelerden 9 filmi Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da gösterecek. Etkinlikte Belçikalı yönetmenler Dardenne kardeşlerin 75. Cannes Özel Ödüllü ‘Tori ve Lokita’, Elie Grappe’nin İsviçre Oscar ödülünü kazanan ‘Olga’ filmleri de Türkçe alt yazı ile izlenebilecek.

SALİHA SULTAN

Institut français Türkiye, mart ayı boyunca Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da Mart ayı boyunca Frankofon Film Günleri düzenliyor. Bütün dünyada kutlanan Frankofoni Haftası (Fransız Dili Bayramı) kapsamında düzenlenen film günleri etkinliği Belçika, Kanada, Lüksemburg, İsviçre Büyükelçilikleri ve Alliance Française Bursa işbirliği ile düzenleniyor. Frankofon Film Günleri’nde, Fransızca konuşulan ülkelerden toplam 9 uzun metrajlı film Türkçe altyazı ile sinefillerle buluşacak. Seçki Institut français Türkiye’nin İstanbul ve İzmir şubeleri ile Ankara Büyülü Fener sinemasında ve Bursa Çeksanat’ta gösterimde olacak. Yetenekli 5 genç yönetmenin filmleri ile genç sinemacıları ve özellikle kadınları öne çıkarmak isteyen etkinlikte Leyla Bouzid, Luàna Bajrami, Julie Lecoustre ve Erige Sehiri’nin merkezinde genellikle kadın kahramanların yer aldığı filmler gösterilecek. Frankofon Film Günleri sinemaseverler için aynı zamanda prestijli festivallerde ödül alan veya seçkilerde yer alan filmleri izleme fırsatını sunuyor. Bol ödüllü Belçikalı yönetmenler Dardenne kardeşlerin 75. Cannes Özel Ödülü’nü kazanan ‘Tori ve Lokita’ filmi, Emmanuel Marre ve Julie Lecoustre ikilisinin Cannes’da seçildikten sonra Şubat 2023’te MyFrenchFilmFestival ödülünü kazanan ‘Zero Fucks Given’ filmi, Elie Grappe’nin geçtiğimiz yıl İsviçre Oscar ödülünü kazanan ‘Olga’ filmi de gösterim takviminde yer alıyor.

İstanbul’da 10-16 Mart, Bursa’da 13-19 Mart, Ankara’da 20-26 Mart, İzmir’de 21-25 Mart tarihleri arasında izlenebilecek filmlerin gösterim takvimini ‘ifturquie.org’ internet adresinden takip edebilirsiniz.

13kr03res3.jpg

BİR GÖÇMENLİK DRAMI

1990’lı yıllardan bu yana Avrupa’nın kalbinde sefalet, yıkım ve yoksullukla yüzleşen karakterlerin hikâyelerini anlatmayı sürdüren Belçikalı yönetmenler Jean-Pierre ve Luc Dardenne imzalı ‘Tori ve Lokita’ filmi de Frankofon Film Günleri’nde gösterilecek. 2022 Belçika-Fransız yapımı drama filmi ‘Tori ve Lokita’nın prömiyeri Mayıs 2022’de Cannes Film Festivali’nde yapıldı ve burada Altın Palmiye için yarıştı. Film festivalin 75. Cannes Özel Ödülü’nü kazandı. Dardenne kardeşlerin günümüz Belçikası’nda geçen filminde Afrika’dan Belçika’ya tek başlarına seyahat eden küçük bir çocuk ve genç bir kızın yenilmez dostlukları, göçmenlik başvurusunun zor koşullarıyla test ediliyor. Türkçe alt yazı ile izlenebilecek film, İstanbul’da bugün 19.30’da, Ankara’da 25 Mart’ta 16.30’da, İzmir’de 24 Mart’ta 17.00’da izlenebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN