Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaçakçılıkla mücadele kapsamında son 7 yılda 8 bin 967 eseri Türkiye’ye geri getirdi. 2002 yılından bu yana ise toplamda 13 bin 282 eserimiz eve geri döndü.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı, 5. yılını geride bırakırken, Türkiye’nin kültürel mirasını koruma adına önemli başarılara imza attı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Ersoy, yürütülen uluslararası iş birlikleri, hukuki süreçler ve bilimsel araştırmalarla kaçırılan eserlerin izinin sürüldüğünü belirterek, “2018’den bu yana yaklaşık 8.967 eseri ait olduğu topraklara geri getirdik. Kültürel mirasımıza sahip çıkma sorumluluğuyla çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Son yıllarda Türkiye’ye iade edilen en dikkat çekici eserler arasında ABD’den dönen Zeugma’nın kayıp mozaikleri, Roma Dönemi’ne ait nadide parçalar ve İngiltere’den getirilen Mustafa Dede Tarafından istinsah edilen Kur’an-ı Kerim gibi Osmanlı dönemine ait el yazmaları bulunuyor.
ÇİNGENE KIZI 2018’DE TAMAMLANMIŞTI
Zeugma’nın kayıp parçalarından olan mozaikler, 2018’de ABD’deki Bowling Green Devlet Üniversitesi’nden geri alındı. 2 bin yıllık eser, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.