Topkapı Sarayı Müze Günü’nde kimsesiz kaldı

Topkapı Sarayı Müze Günü’nde kimsesiz kaldı

Müzeler Haftası bütün dünyada Kovid’in gölgesinde kutlanıyor. Salgında yüzde 80 ziyaretçi kaybı yaşayan müzeler online etkinliklerde müzeciliğin geleceğini tartışacak. Üç müzesiyle Avrupa’dan ödül alan Türkiye’de ise Atatürk’ün Samsun’a çıktığı Bandırma Vapuru Sanal Müzesi ziyarete açıldı. Haftanın her salı günü kapalı olan Topkapı Sarayı’nın 18 Mayıs Müze Günü’nde ziyarete açılmaması ise tepki topladı.

SALİHA SULTAN | KARAR 

Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından ilan edilen, 18 Mayıs’ta başlayan ‘Müzeler Haftası’ bütün dünyada Kovid salgınının gölgesinde, çevrimiçi etkinliklerle kutlanıyor. ICOM, yılın temasını salgın nedeniyle ‘Müzelerin Geleceği: İyileşme ve Yeniden Düşleme’ olarak belirlerken, hafta kapsamında Türkiye’de birçok kurum önemli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Sabancı Vakfı bu süreçte sanal müze seyahatlerine bir yenisini daha ekledi, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştıran Bandırma Vapuru’nu sanal müze haline getirdi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile hayata geçen müze ‘sabancivakfi.org’ internet adresinde ücretsiz ziyaret edilebilecek. Müzede, Atatürk’ün doğum gününü 19 Mayıs olarak kabul ettiğine dair belgenin sureti, Lozan Barış Antlaşması’nın 1923 yılı Osmanlıca orijinal baskısı görülebilecek. 

YAPI KREDİ TEŞHİRİ YENİLENDİ 

Yapı Kredi Müzesi de, Müzeler Haftası’nı yenilenen teşhiriyle karşılıyor. ‘Koleksiyonlardan Bir Seçki’ temasıyla İstiklal Caddesi’nde haftanın yedi günü ücretsiz ziyarete açık olan ve iki ana bölümde gezilebilen müzede, farklı dönemlere ait sikkeler, tombaklar, gümüş eşyalar, cep saatleri ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyalar yeni içerik vemodern bir müze tasarımıyla ziyaretçilere sunuldu. Salgın sürecinde 35’e yakın müze ve ören yerini ‘sanalmuze.gov.tr’ adresinden sanal ziyarete taşıyan Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Müzeler Haftası’nı çevrimiçi etkinliklerle kutluyor.

Müzeler Genel Müdürlüğü ile ICOM Türkiye Millî Komitesi ve Müzeciler Derneği iş birliğinde 22 Mayıs’a kadar gerçekleştirilecek çevrimiçi seminerlere, Troya, Konya, Alanya, Gaziantep, Galata Mevlevihanesi, Aydın, Kocaeli, Rahmi M. Koç, Doğançay, Yapı Kredi gibi birçok müzeden 25 müzeci yer alacak. Öte yandan, her hafta Salı günleri ziyarete kapalı olan Topkapı Sarayı’nın 18 Mayıs Dünya Müze Günü’nde de kapalı olması ise vatandaşlardan tepki topladı. “Haftasonu turistlere açık olan saray halkımıza dünya müzeler gününde kapalı” diyen müzeseverler, böylesi önemli bir günde hiçbir müzenin kapalı olmaması gerektiği yönünde görüş beyan etti.  

KOVİD’İN ZİYARETÇİ KAYBI YÜZDE 80 

Kovid’in gölgesindeki 2020’de dünya çapında müzelerin ziyaretçi sayıları tam anlamıyla dibe vurdu. Ortalama yüzde 80 ziyaretçi kaybı yaşayan müzeler çalışmalarını sanal mecralara taşıdı. The Art Newspaper, salgında dünyadaki 100 büyük müzenin toplamda 41 bin gün kapalı kaldığını, bunun bir asırdan fazla bir süreyi kapsayan tarihi bir ziyaret kaybı olduğunu raporladı.

Yıllık 250 milyona yaklaşan ziyaretçi sayısı 2020’de 50 milyon seviyesine indi. İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan ünlü British Müzesi’nin de ziyaretçi kaybı yüzde 80 olurken, müze, ülkede bu hafta sinema, tiyatro ve müzelerin yeniden açılması ile kapılarını yeniden açtı. Müze yaşanan ciddi kaybının ise İngiltere hükümeti tarafından telafi edildiğini açıkladı. 

gobeklitepe.jpg

SALGININ EN ÇOK TIKLANANI: GÖBEKLİTEPE 

Müze ve ören yerlerinin Kovid nedeniyle 2020’den beri çoğunlukla kapalı kaldığı Türkiye’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hayata geçirdiği sanal müzeler ayda ortalama 1 milyonun üstünde ziyaretçi sayısına ulaştı. En çok tıklanmayı ise 13 milyon ziyaretçi sayısıyla tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe aldı. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN