Topkapı Sarayı’nın 500 yıllık çinisi matkapla delindi iddiası

Topkapı Sarayı’nın 500 yıllık çinisi matkapla delindi iddiası

Topkapı Sarayı’ndaki 500 yıllık İznik çinisinin matkapla delindiğini iddia eden görüntüler sosyal medyada büyük tepki çekti. Tepkilerin ardından açıklama yapan Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı iddiayı yalanlayarak, “Çiniler delinmedi, kapı kancaları çıkarıldı, yerine takılacak” dedi.

SALİHA SULTAN

Tarihi eserlerdeki skandal restorasyon çalışmalarının bir türlü önüne geçilemediği Türkiye’de tarihi Topkapı Sarayı da 500 yıllık çinilerin matkapla delindiği iddiasıyla gündeme geldi.

Şebnem Altın isimli bir hesaptan yapılan, sarayın 16’ncı yüzyıldan günümüze ulaşan İznik çinilerinin delindiğini iddia eden bir paylaşımı alıntılayan Sanat Tarihi Derneği, sosyal medya hesabından görüntülere tepki gösterdi.

Dernek, fotoğrafları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dikkatine sunarak, “Topkapı Saray Müzesi içindeki en nadide tarihi çiniler, bu kadar kamera ile korunan bu alanda, bu kültürel miras katliamı nasıl yaşanabilir? Nasıl kabul edilebilir bu kepazelik?” diye sordu.

'MATKAPLA DELİNDİ, KAĞITLA KAPATILDI'

Paylaşımda yer alan görsellerde sarayın harem bölümünde yer alan III. Murad Has Odası giriş kapısında bulunan orijinal İznik çinilerinin üzerinde delikler olduğu görüldü. Paylaşımda ayrıca, çinilerin matkapla delindiği iddia edilerek, üzerlerinin de kağıtla kapatıldığı ileri sürüldü.

'ZARAR GÖRMEDİ, RESTORE EDİLİYOR’

Sosyal medyada büyük yankı bulan skandalın ardından Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, çininin matkapla delindiği iddiaları reddedilerek, “Çiniler matkapla delinmedi, kapı kancaları restorasyon nedeniyle çıkarıldı” denildi. Açıklamada “İddia edildiği gibi çinilerin matkapla delinmesi veya restorasyona aykırı herhangi bir müdahalede bulunulması söz konusu değildir. Tarihi çiniler üzerine 1950’li yıllarda eklenen kapı kancaları, restorasyon çalışmaları sebebiyle çıkarılmış, gerekli müdahaleden sonra aslına uygun şekilde yerlerine takılacaktır” denildi.

Topkapı Sarayı, 2020’de de Valide Sultan Dairesi’ndeki restorasyon çalışması sırasındaki skandalla gündeme gelmişti. Yüklenici firmanın çalışmaları sırasında yapıda delikler oluşmuş, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı firma hakkında soruşturma başlatmıştı. Topkapı Sarayı, 6. Eylül 2019’da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınarak, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na devredilmişti.

YORUMLAR (11)
11 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN