SALİHA SULTAN
Türk sanatçı Deniz Beşer’in hayata geçirdiği sanat kitabı fuarı ‘Fanzineist Vienna Art Book & Zine Fair’in (Fanzineist Vienna Sanat Kitabı ve Zine Fuarı) altıncı edisyonu 26-28 Mayıs tarihlerinde Viyana’da sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İlk olarak 2015-2016’da İstanbul Kadıköy’de düzenlenen, ardından 2019’da Viyana’ya taşınan fuar, 2021 ve 2022’de ise çevirimiçi gerçekleşmişti.
Beşer’in organizasyonuna Dayan Özol Özoğlu ile birlikte imza attığı fuar bu yıl yeniden Viyana’daki Lehargasse 6-8 adresinde bulunan Atelierhaus Akademie der bildendenden Künste Wien’de (Semperdepot) fiziki olarak gerçekleşecek.
27 ülkeden 110’dan fazla fiziksel ve 20 çevrimiçi katılımcıyla gerçekleşecek fuarda bu yıl çalışmalarını sergileyenler arasında Present Books (DE), NFC Edizioni (IT), Teuntje Fleur (NL), Post Fire Books (FR), Antenna Press (ABD), Irene Bonecrusher (ES), Verlag baskısı clandestin (CH), requetemiau (P), Anna Uchiyama (JP), Mariana y Raquel (CR, GT, CO), Vienna Zines (AT) gibi isimler yer alacak. Fuar ziyaretçilerine canlı bir yaratıcılık atmosferi sunmanın yanı sıra, bağımsız sanat yayıncılığı tutkusuna da davet edecek.
Bağımsız yayıncılıkla ilgilenenler için yeni eserler keşfetmek, benzer düşünen kişilerle tanışmak ve en son gelişmeler hakkında bilgi edinmek için harika bir fırsat sunan fuarda dergiler, sanatçı kitapları, çizgi romanlar, grafik romanlar ve çok daha fazlasını içeren çok çeşitli yayınlar yer alacak. Bağımsız yayınların yanı sıra çevrimiçi sergiler, söyleşiler, konserler ve atölye çalışmaları gibi çeşitli etkinlikler de sunan fuarın etkinlikleri, ziyaretçilere katılımcılarla etkileşim kurma ve sergilenen eserler hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı da sağlayacak. Fanzineist Viyana Sanat Kitabı ve Zine Fuarı ücretsiz ziyaret edilebilecek.
Fuarın çevirimiçi programları ise fanzineist.com, Youtube, Instagram ve Zoom gibi farklı platformlarda gerçekleşecek. Fuar programının tamamı ve detayları ise ‘fanzineist.com’dan incelenebilir.
Fuarın bu yılki afişi sanatçı ve tasarımcı Mehmet Akçakoca tarafından tasarlandı.
ATÖLYE DE VAR MÜZİK DE
Fuarın halka açık programında, Justyna Doherty’nin atölye çalışması yer alacak. Atölye, gelecek ve uzun vadeli düşünme hakkında diyalog başlatmayı ve gelecek nesiller, insan olmayan dünya ve iklim acil durumu ile kişisel, empatik bir bağlantı kurmayı, çeşitli sanatçılar ve uluslararası yayıncılardan konuşmalar, Provisional Art Space gibi etkinlikler oluşturmayı amaçlıyor. New Yorklu sanatçılar Ron Hutt ve Anna Novakov’dan Müzik ve Koku Performansı , dj Ueberparadis, Ali Rıza Fırat, Guy Bosch, LIQUIDinfinity’in fuar boyunca sunacağı müzik performansları da, günlük gürültüden doğaya kadar her türlü sesi ve enstrümanları yeniden keşfetme imkanı sağlayacak.
