Ünlü ressamlar ve tabloları

Ünlü ressamlar ve tabloları

Ünlü ressam dediğimizde hepimizin aklında ortak canlanan alanında duayen ressamlar gelmekte Da Vinci, Michelangelo, Van Gogh, Picasso, Osman Hamdi Bey ve daha birçok ünlü ressam. Gelin bu ressamları ve tablolarını birlikte inceleyelim.

MONA LİSA(LA JACONDE)- LEONARDA DA VİNCİ

Mona Lisa gülümsüyor mu hüzünlü bir ifadeyle mi bakıyor yoksa gözleriyle bizi mi takip ediyor yüzyıllardır çözümlenebilmiş bir eser değil. Mona Lisa tablosu Sfumato tekniği ile resmedilmiş eşsiz bir eser ve 16. yüzyıl yağlı boya portresidir.

Bu tekniğin ilk örneği olma özelliğini de taşımaktır. Şuanda Fransa’nın başkenti Paris'te yer alan yüksek korumalı Louvre Müzesinde sergilenmektedir.

ADEM’İN YARATILIŞI- MİCHALENGELO

Bu tablo yaratılıştaki Adem ve Tanrıyı teslim ettiği bilinir. Birbirlerine parmaklarının ucu kadar yakınlardır ve bir o kadar da uzaklardır aslında. Tabloda Hristiyanlık inancına göre Tanrının Adem’e hayat üflemesinin betimlendiği tabloda birbirlerine değen işaret parmakları Tanrının, Adem’i kendi suretinden yarattığı ve kendisinden izler taşıdığına dair bir göndermedir .Eser şuanda Sistina Şapeli’nin tavanında bulunmaktadır.

YILDIZLI GECE - VİNCENT VAN GOGH

Hayat hikayesiyle bizleri derinden üzen Van Gogh’un ünlü eserinden sadece bir tanesidir. Van Gogh, Yıldızlı Gece'yi ölümünden on üç ay önce kaldığı Saint-Paul-de-Mausole akıl hastanesinde1889 yılında yarattı.

Yıldızlı Gece'nin akıl hastanesindeki yatak odasından gördüğü manzarayı çizdiği söylenilmektedir. Van Gogh empresyonizm akımının öncülerindendir. Eser 1941 yılından beri New York'taki Museum of Modern Art müzesinin kalıcı koleksiyonunda meraklılarını beklemektedir.

AVİNGNONLU KIZLAR-PABLO RUİZ PİCASSO

Picasso ,bu eseriyle kübizmin edebiyattan ayrılarak bir sanat akımı olmasını sağladı. Geleneksel resim sanatlarındaki tüm kuralları, Avignonlu Kızlar sayesinde, beklenmedik bir şekilde yıktı. Tabloda 5 tane çıplak kadın var bulunduğu döneme göre çarpıcı bir eser olan Avingonlu Kızlar’ı oluşturabilmek için Picasso, yüzden fazla eskiz çizmiş, kabile maskelerini taklit etmek için onlarca kez müze gezmiştir.

Tabloda oluşturmaya çalıştığı 3 boyutlu yapıyı, bedenleri tek tek şekil vererek elde etmiştir. Anlayacağımız bir hayli çaba sarf edilerek yapılmış bir o kadar da tartışmalı eserlerin sahibidir ünlü ressamımız.

BELLEĞİN AZMİ(ERİYEN SAATLER)-SALVADOR DALİ

İspanyol ressamımız Dali sürrealizm akımının öncüsü olmuştur. En önemli eserlerinden olan Belleğin Azmi eseri zaman kavramını ele alan bir tablodur. İçerinde saatlerin erimesiyle zamanın dirençsizliği anlatılmaktadır.

Eserdeki saatlerin üzerinde çeşitli figürler bulunmakta bunların anlamlarına baktığımızda karınca çalışkanlığı, sinek ölümü ve yumurtanın ise kadın üreme organlarını temsil ettiği düşünülmektedir.1934 yılından bu yana New York'taki National Museum of Art'ta sergilenmektedir.

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ - OSMAN HAMDİ BEY

Ülkemizin hatta dünyanın en iyi ressamlarından birisi olan Osman Hamdi Bey eserini 1906 yılında yağlı boya tekniği kullanarak kaplumbağa kırmızı elbiseli elinde bir ney olan derviş resmetmiştir. Eserin ne anlatmak istediği tam olarak çözümlenmemiştir.

Osman Hamdi Beyin Bağdat’ta bulunduğu zamanda babasına yazdığı mektupla ilham kaynağının bir Japon dergisinde gördüğü kaplumbağaların eğitimi olduğu düşünülüyor. Eser İstanbul Pera Müzesinde meraklılarını beklemektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN