Kurban alırken nelere dikkat etmeliyiz? Küçükbaş ve büyükbaş hayvan nasıl seçilir?

Kurban alırken nelere dikkat etmeliyiz? Küçükbaş ve büyükbaş hayvan nasıl seçilir?

2020 yılında Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala koyun, koç, boğa yani kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar uzmanlar tarafından paylaşıldı. Sıkı pazarlıkların geçtiği satış alanlarındaki kurbanlıklar yerini aldı. Vatandaşın merak ettiği, ‘’Kurban alırken nelere dikkat etmeliyiz? Kurbanlıkların neresine bakılmalı?’’ soruları yanıt buldu.

Kurban bayramı için artık geri sayım başladı. Kurbanlıklar, satış alanlarındaki yerini alırken; kurban kesecek olan Müslümanları da iyi kurban seçme telaşı kapladı. Koyun, koç, keçi yani büyük baş ve büyük baş alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar, bu zamanlarda en çok araştırılan konular arasına girdi.

KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

TRT Haber’de yer alan habere göre; kurban seçerken ilk başta hayvanın yaşına bakılması gerektiğinin altını çizen Veteriner Hekim Ümit Bardakçı, büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını, kapağını sökmüş olmasının önemli olduğunu vurgularken, bunun da kurbanının ağzını açıp da dişlerinden anlaşılabileceğini söyledi.

Hayvanlarda uzvun eksik olmaması gerektiğini belirten Bardakçı, bacağında sakatlık, kucağında, boynuzunda ya da gözünde herhangi bir akıntısının olup olmadığına bakılmasını önererek, kurbanlıkların tüy yapısına da bakılmasını tavsiye etti.

Kurban seçerken hayvanların belgelerinin mutlaka olması gerektiğine dikkati çeken Bardakçı, kurbanlık için satılan her hayvanın kendine özgü bir pasaportunun olduğunu kaydederek, burada hayvanın cinsiyeti, cinsi ve ırkının yazdığını anımsattı.

Bunun dışında pasaportun üzerinde aşıların tam olup olmadığının da kontrolünün yapıldığını aktaran Bardakçı, pasaport üzerindeki barkod vesilesiyle hayvanın tüm bilgilerine cep telefonuna yüklenecek uygulama ile bakmanın mümkün olduğunu söyledi.

Kurbanlık fiyatlarıyla ilgili bilgi de veren Bardakçı, besinine göre 5-20 bin Türk lirasında hayvan satışının olduğunu bildirdi.

KURBAN NASIL SEÇİLİR?

Kurbanlıkların besili, sağlıklı, veteriner sağlık raporu, kulak küpesi olan, nakil belgesi, hayvan pasaportu bulunan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı, ilk başta erkek ve yaşını doldurmuş olanlardan seçmeye dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

Bakışları donuk, çok zayıf, salya ve gözde akıntısı olan, tüyleri karışık ve mat olan, çevreye karşı aşırı tepkili ya da çok duyarsız kurbanlıklar ile gebe ya da yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini henüz bitirememiş hayvanları ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanları kurbanlık olarak seçilmemesi belirtildi.

Hayvan seçerken, topal, kör, tüyleri mat kurbanlıklar alınmaması gerekiyor. Tüyleri parlak olan hayvanların seçilmesi gerektiği aktarılıyor. Vücudunun herhangi bir yerinde bir sakatlık olmaması da önemli noktalardan.

Hayvanın kondisyonunun da sağlıklı olup olmadığını gösterdiği biliniyor.

Büyükbaş hayvanlar için hastalık belirtisi sayılan; bakışları ve dış görünümü cansız, yüksek ateşi, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmaması gerektiği bildiriliyor.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN