Küstahlığa bak

Küstahlığa bak

Doğu Türkistan’da 31 yıl önce yaşanan Barın katliamı için anma mesajı paylaşan İYİ Parti lideri Akşener ve Ankara Belediye Başkanı Yavaş’a, Çin’in Ankara Büyükelçiliği sınırları aşan karşılık verdi. Diplomatik küstahlığa tepki yağdı. Çin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Ankara’nın Pekin yönetimine sert mesaj vermesi gerektiği yönünde çağrılar yapıldı.

Pekin’in tehdit dili sınır tanımıyor... Ailelerinden haber alamayan Doğu Türkistanlıların düzenledikleri protestolara yönelik destekler için ‘Türkiye’nin doğru tavrı alacağından eminiz’ açıklamasıyla örtülü mesaj veren Çin, bu kez bir siyasi parti lideri ve büyükşehir belediye başkanını tehdit etti.

İYİ Parti lideri Akşener ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, Barın katliamı için “Acısını 31 yıldır hissediyoruz” paylaşımı yaptı. 

DAVUTOĞLU: HADDİNİZİ BİLİN, BURASI ANKARA 

İki mesajın ardından Çin’in Ankara Büyükelçiliği Akşener ve Yavaş’ın hesaplarını etiketleyerek “Çin tarafı toprak bütünlüğüne meydan okunmasına karşı çıkıyor. Haklı karşılık verme hakkını saklı tutuyor” açıklaması yaptı.

Sınır aşan tehdit dilinin ardından Çin Büyükelçisi Liu Şaobin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Gelecek Partisi lideri Davutoğlu “Haddinizi bilin. Burası Ankara” dedi. Ankara’nın sert karşılık vermesi gerektiği belirtildi.

karar-manset-7-nisan.jpg

Zulüm kamplarında Uygur soykırımı yapan Çin’in Ankara Büyükelçiliği, İYİ Parti lideri Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş’ı tehdit etti. Akşener ve Yavaş’ın ‘Barın katliamı’ konulu sosyal medya paylaşımlarına karşılık yapılan açıklamada “Çin tarafı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır” ifadeleri kullanıldı. İYİ Parti’nin tepkisi sonrası Çin Büyükelçisi Liu, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Doğu Türkistan’da kurduğu zulüm kamplarında Müslüman Uygur Türklerine soykırım uygulayan Çin, politikalarını eleştiren ve katliamlarını gündeme getiren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı tehdit etti.

Çin’in Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i etiketleyerek Sincan Uygur Özerk Bölgesi’yle ilgili açıklamalarda bulundu.

ABB Başkanı Yavaş ile İYİ Parti lideri Akşener’in ‘Sincan’ın barın kentinde katliam yapıldığı’ yönündeki paylaşımlarını yanıtlayan elçilik, paylaşımlarında şunları söyledi: “Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Çin toprağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dünyaca kabul edilen ve tartışılamaz bir gerçektir.

Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır.”

Yavaş ile Akşener, Twitter hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarda Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan Barın kentinde yaşanan çatışmalarla ilgili olarak ‘katliam’ ifadelerine yer vermişlerdi.

Öte yandanı Tehdit twiti sonrası Çin’in Ankara Büyükelçisi Liu, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Barın’da 5 Mart 1990’da yaşanan olaylarda, Çin güvenlik güçleri tarafından yapılan müdahale sonucunda ise resmi rakamlara göre 15 kişi hayatını kaybetti ve çatışmalar sona erdi. 

İYİ PARTİ’DEN CEVAP: BİZİ HAPSE Mİ ATACAKSINIZ

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu “DoğuTürkistan’da kardeşlerimize zulmetmeye ve asimilasyona, mazlumların iffetini çiğnemeye ve Türk’ün toprağını işgale devam ederseniz, üstüne bir de hadsizlik edip bizi tehdit ederseniz; 2000 yıl sonra, Türkler geliyor diye, yeniden bir Çin Seddi inşa edersiniz.” sözleriyle karşılık verdi.

Ayrıca Ağıralioğlu, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nı da Twitter’dan etiketleyerek, cevap vermeye çağırdı. Milletvekili Ağıralioğlu, bir sonraki iletisinde de “Ne yaparsınız mesela? Hepimizi toplama kamplarına alıp asimile mi edersiniz? Bize işkence mi yaparsınız? Camilerimizi mi yıkarsınız? Doğu Türkistanlı mazlum kardeşlerimize yaptığınız gibi bizi de hapse mi atarsınız? Evlerimize, iffetimize mi musallat olursunuz? Ne yaparsınız?” ifadeleriyle Doğu Türkistan’da Uygurlara yönelik hak ihlallerini hatırlattı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN