LGS tercihleri ne zaman ve nasıl yapılacak? 2018 LGS tercih işlemleri ve tarihleri

LGS tercihleri ne zaman ve nasıl yapılacak? 2018 LGS tercih işlemleri ve tarihleri

LGS tercihleri ne zaman ve nasıl yapılacak? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 26 haziran'da LGS sonuçlarının açıklanmasıyla tercih işlemleri merak edilmeye başlandı. Yüzbinlerce öğrenci istediği liseye girebilmek için tercihlerde bulunacak. Peki 2018 LGS tercihleri ne zaman ve nasıl yapılacak? LGS tercih kılavuzunu ve merak edilen tüm detayları haberimizde sizler için hazırladık.

LGS tercihleri ne zaman ve nasıl yapılır? LGS tercihleri hangi gün başlayacak ve ne zaman bitecek? Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) bu yıl ilk kez düzenlenen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasıyla öğrenciler ve veliler tercihler hakkındaki bilgileri merak etmeye başladı. 2018 LGS tercih kılavuzunu ve detaylı açıklamaları sayfamızda sizlerle paylaşıyoruz.

LGS TERCİHLERİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAK?

LGS sınavına giren öğrenciler tercihlerini, 27 Haziran 13 Temmuz arasında yapacak. Özel lise kayıtları ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların kayıtları ise  2-13 Temmuzda yerleştirme işlemleri için tercihler alınacak. 30 Temmuz da ise yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek. 6-10 Ağustos'ta birinci, 13-17 Ağustos'ta ikinci, 27-31 Ağustos'ta üçüncü, 3-06 Eylül' de dördüncü nakil tercih başvuruları yapılacak. 10-14 Eylül'de yatılılık başvuruları alınacak.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

LGS sınavına katılım sağlayan öğrenciler için merkezi yerleştirme, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Yerel yerleştirme ise okulların türü, okulların kontenjanı, ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokulları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak.

Merkezi sınava girmeyen öğrencilerin ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercihleri alınacak. Öğrenciler, merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta toplam 15 tercih yapabilecek. İlk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapacaklar. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk üç okulu kayıt alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla beş okul tercihinde bulunabilecekler.

Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla üç okul seçilebilecek. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar için açılacak ekrandan en fazla beş, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla beş okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunabilecek.

LGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

LGS puanları öğrencinin net sayısı ile o derse ait kat sayının çarpılması ile elde edilecek. LGS sınavında Türkçeden 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’den 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10, Yabancı Dil dersinden de 10, Matematik dersinden ve Fen Bilimleri dersinden 20, olmak üzere toplam 90 soru sorulur. 3 yanlışın bir doğruyu götürdüğü sınavda standart sapma uygulaması olacak ve en yüksek 500, en düşük 100 puan olacak. İşte, derslere göre soru kat sayıları...

Sözel bölüm:

Türkçe: Soru sayısı: 20, Kat sayı: 4

İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük: Soru sayısı: 10, Kat sayı: 1

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Soru sayısı: 10, Kat sayı: 1

Yabancı Dil: Soru sayısı: 10, Kat sayı: 1

Sayısal bölüm:

Matematik: Soru sayısı: 20, Kat sayı: 4

Fen Bilimleri: Soru sayısı: 20, Kat sayı: 4

LİSE KAYITLARI NASIL OLACAK?

2018 Ortaöğretim kurumlarına resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve
geçici eğitim merkezlerini (GEM) bitiren öğrenciler, kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek.

Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak.

Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8. 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.

Merkezi sınavı ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

NOT ORTALAMASINA GÖRE YERLEŞTİRME

Öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda normal sınavlarının yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından düzenlenecek sınava da girecek. Öğrencilerin liseye geçiş döneminde 6. ve 7. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sağlanacak. 

Eğitim Bir Sen Aydın Şube Başkanı Tevfik Aksoy, orta öğretim kurumlarına tercih ve yerleştirme takviminin yayınlandığını belirterek takvime göre tercihlerin 2 Temmuzda başlayıp 13 Temmuz günü sona ereceğini açıkladı. Tercih takvimi ve tercih sistemi hakkında bilgiler veren Başkan Tevfik Aksoy, yayınlanan takvimin hayırlı olmasını diledi.
 
Tercih öncesi tüm öğrenci ve velilerin tercih edecekleri okullara ziyaret edip tercih komisyonlarından bilgi almalarını tavsiye eden Eğitim Bir-Sen Aydın Şube Başkanı Tevfik Aksoy, “Tercih döneminde öğrencilerin 3 aşamalı tercih yapacak. Öncelikle yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara 2. olarak merkezi sınav ile öğrenci alan okullar ve 3. olarak pansiyonlu okullar olmak üzere 3 bölümde tercih butonu açılacak. Her bölümde en fazla 5’er tercih yaparak toplam 15 okul tercih yapabileceklerdir. Yerel yerleştirme alanı dediğimizde öğrencinin ikametine en yakın alandan başlayarak yeşil, mavi ve kırmızı bölümler açılıp okullar sistemle otomatik olarak gelecektir. Öğrenci burada tercih yapmadan merkezi sınav sistemi bölümünden tercih yapamayacaktır. Akıllara ‘Ben sınavsız tercih yapacak isem niçin bu sınava çalışıp ilk tercihim yerel ikamet bazlı yerleştirme olsun’ sorusu akıllara gelebilir. Burada Milli Eğitim yetkilileri ile yaptığımız görüşme neticesinden öğrenci merkezi alan sınavla öğrenci alan okullara puanı yeterli ise yerleştirilmesi bu okula yapılacak. Şayet kazanamaz ise yerel yerleştirme ile tercih ettiği veya 3. bölüm olan pansiyonlu okullara yerleşecektir. Burada yerel yerleştirme alanında örneğin A okulunun kontenjanı 300, tercih yapan öğrenci sayısı 500 ise bu açıkta kalan 200 öğrenci yine klavuzda yayınlanan ölçütlere göre diğer tercihlerine yerleşecek. Bu ölçütler; Öğrencinin o mahallede ikamet adresi, o bölgenin orta okulunda öğrenci olarak bulunma süresi, okula devam ve devamsızlığı, ortaokul başarı puanı ve son olarak doğum tarihi ve tercih sırası ölçütleri üzerinden sistem puanlama yaparak öğrencileri yerleştirecektir” dedi.
 
Kamuoyunda öğrencilerin zorunlu olarak İmam Hatip okullarına yönlendirildiği yönünde bir algı olduğunu ve bu söylentilerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını belirten Başkan Aksoy, yayımlanan uygulama ile kayıt sırasındaki bazı kargaşaların da önleneceğine inandıklarını söyledi.
“Okullarda herhangi bir sıkıntı olmayacak”
 
Tercih ve yerleştirme takvimine göre nakil işlemlerinde 14 Eylül’de son bulacağının ifade edildiğini belirten Başkan Aksoy, “Eski sisteme göre yıl içerisinde devam eden nakil işlemleri klavuzda 14 Eylül’de son bulacağı ifade ediliyor.14 Eylül’den sonra nakil işlemleri yapılmayacak mı? Sorusu var. Nakil işlemlerinin yıl boyunca devam edip etmeyeceği klavuzda net değil. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde ilimizde orta okuldan mezun öğrenci sayısının yüzde 10 -15 fazlası liselere kontenjan ayrılmıştır. Dolayısıyla öğrencilerimiz açıkta kalmayacaktır. Çıraklık eğitim ve açık liseye gitmek isteyen öğrenciler tercih yapmadıkları zaman eğitim öğretimlerine bu okullarda devam edebileceklerdir. Okullarımızda 2 Temmuz’dan itibaren tercih rehberlik komisyonları öğrenci ve velilerimize yardımcı olacaklar. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimize bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz” diyerek sürecin eğitim camiasına hayırlar getirmesini diledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN