Mardin Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu Mardin partilerin oy oranları Genel Seçim 2018

Mardin Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu Mardin partilerin oy oranları Genel Seçim 2018

Mardin Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları ne? Sandığı giden Mardin, Recep Tayyip Erdoğan Muharrem İnce Selahattin Demirtaş'tan hangisine oy verdi? Millit İttifakı Cumhur İttifakı Mardin oy oranları yüzde kaç? Mardin partilerin oy dağılımı nasıl şekillendi? Tüm detaylar ile İşte Artuklu, Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur, Yeşilli ilçeleri seçim sonuçları haberimizde ve KARAR SEÇİM 2018 sayfamızda.

81 ilde olduğu gibi Mardin Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu merakla bekleniyor. Peki oylar sayılırken Mardin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan mı yoksa Selahattin Demirtaş'tan yana mı tercih yaptı? Millet İttifakı Mardin oy oranları, Cumhur İttifakı Mardin oy yüzdesi ile diğer tüm detaylar haberimizde. x

MARDİN SEÇİM SONUCU: PARTİLERİN OY ORANLARI NE?

Mardin'de merkez ilçe ile Artuklu, Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur,Yeşilli'de seçmenler sandığa gitti. Mardinliler cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce ve Meral Akşener ile milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakı (AK PARTİ MHP) ile Millet İttifakı (CHP İYİ PARTİ SAADET PARTİSİ) arasında tercih yaptı. İttifak sisteminin ilk kez uygulandığı ve Cumhurbaşkanı'nın yeni sisteme göre ilk kez seçildiği 24 Haziran seçimlerinde Mardin partilerin oy oranları, kazanan milletvekillerinin kimler olduğu netleştikçe bu sayfada olacak. Aşağıdaki linke tıklayarak da Mardin seçim sonuçları 2018 ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. 

18-06/19/mardin-secim-sonuclari-2018.jpg

İLÇE İLÇE MARDİN SEÇİM SONUÇLARI 2018

Mardin ve 10 ilçesinde partilerin oy oranlarını ve seçim sonucu KARAR.COM'dan takip edebilmek için aşağıdaki linleri de kullanabilirsiniz. Cumhubaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçiminde hangi ilçeden ne kadar oyun kime verildiğini görmek ve detaylı bilgileri görüntülemek için aşağıdaki linkleri taklayınız: 

Artuklu partilerin oy oranları ve seçim sonuçları

Dargeçit partilerin oy oranları ve seçim sonuçları

Derik partilerin oy oranları ve seçim sonuçları

Kızıltepe partilerin oy oranları ve seçim sonuçları

Mazıdağı partilerin oy oranları ve seçim sonuçları

Midyat partilerin oy oranları ve seçim sonuçları

Nusaybin partilerin oy oranları ve seçim sonuçları

Ömerli partilerin oy oranları ve seçim sonuçları

Savur partilerin oy oranları ve seçim sonuçları

Yeşilli partilerin oy oranları ve seçim sonuçları

MARDİN 1 KASIM SEÇİM SONUÇLARI KARŞILAŞTIRMALI TABLO 

18-06/19/mardin-partilerin-oy-oranlari.jpg

Mardin 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti %28.5, Cumhuriyet Halk Partisi %1.4, Milliyetçi Hareket Partisi %0.8, ve Halkların Demokratik Partisi %68.4 oy oy almıştı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde ise AK Parti %19,22 , Cumhuriyet Halk Partisi %0,99 , Milliyetçi Hareket Partisi %1,11 ve Halkların Demokratik Partisi %73,26 oy almıştı. 

Mardin'de HDP'nin şanslı olduğu görülürken,  Milletvekili seçimlerinin bu açıdan çekişmeli geçeceğini söylemek mümkün. İYİ Parti'ye bölgede gösterilen ilgi de gözönüne alındığında Mardin Milletvekili ve oy oranları dağılımında sürprizler olabilir.

AK PARTİ MARDİN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İLK TURDA KİMSE YÜZDE 50’YE ULAŞAMAZSA NE OLACAK?

İlk turda Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirisi oyların %50’sinden fazlasını alamazsa, 8 Temmuz 2018’de ikinci tur seçimleri olacak. İkinci tura normal şartlarda birinci turda en çok oyu alan ilk iki aday katılacak. İkinci tura katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. Diğer tüm adayların ikinci oylamaya katılamadığı ve ikinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.

 

18-06/19/1-1529404084.jpg

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

TBMM ile cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak.

TBMM’nin görevleri ve yetkileri; "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Meclis üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olacak.

TBMM, Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak, ancak gensoru denetleme yetkisinden çıkarılacak.

Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilmeyecek.

Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.

Cumhurbaşkanına "Devlet Başkanı" sıfatı getirilecek ve yürütme yetkisi de verilecek.

Cumhurbaşkanı, kanunları yayımlayacak ve kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderecek. Kanunların, TBMM İçtüzüğü’nün tümünün veya belirli hükümlerinin anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açacak.

Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek; üst düzey kamu yöneticilerini atayacak, görevlerine son verecek ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleyecek.

Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halk oyuna sunacak.

Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilecek. 

Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek; Meclis, üye tam sayısının 3’te 2’sinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilecek. Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak.

Cumhurbaşkanı, bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar TBMM’de ant içecek. Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek.

Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

Meclis, üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek; TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde de TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Cumhurbaşkanı gerekli durumlarda OHAL ilan edebilecek.

Bütçeyi Cumhurbaşkanı Meclise sunacak. Yeni sistemde, Bakanlar Kurulu olmayacak.

Genelkurmay Başkanı da cumhurbaşkanınca atanacak.

ERDOĞAN'IN SİYASİ ZAFERLERİ VE SEÇİM BAŞARILARI

Anket sonuçlarına göre seçimlerde AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oylarının yüksek olduğu gözüküyor. Mardin'de de özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik her seçimde artan bir oy oranı var. Erdoğan'ın bu başarısı şimdiye kadar kazandığı siyasi zaferlerle doğru orantılı. İşte erdoğan'ın siyasi zaferleri:

İLK SEÇİMİNİ KAYBETTİ AMA...

İlk kez 1986 milletvekili ara seçimleriyle halkın karşısına çıkıp kazanamayan Başbakan Erdoğan, 1989 İstanbul belediye başkanlığı ve 1991 milletvekili seçimlerinde de umduğunu bulamadı. Fazilet Partisi'nin kapatılmasıyla Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kuran Erdoğan 2002'de girdiği ilk genel seçimlerde Başbakan seçildi. Erdoğan girdiği 5 seçim ve taraf olduğu iki referandumdan başarıyla çıktı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan halkın karşısına çıktığı 1986-1991 arasındaki ilk üç seçimi kaybetti ama sonrasında tam 7 seçim ve referandumdan başarıyla çıktı...

1994'TEN BERİ KAZANIYOR

Erdoğan, 1976'da Beyoğlu MSP Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçilerek başladığı siyasi kariyerinde, halkın karşısına ilk kez 1986 ara seçimlerinde milletvekili adayı olarak çıktı. Onu, 1989'da belediye başkanlığı, diğeri ise 1991'de milletvekilliği seçimleri izledi. Üçünde de seçilmeyi başaramadı. Ta ki 1994'te İstanbul'a Belediye Başkanı adayı olup seçimi kazandığı güne kadar. Ancak, bu tarihten sonra girdiği tüm seçimleri ve taraf olduğu referandumları hep kazandı.

-1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

-2002'de AK Parti'yi yüzde 34 oyla iktidara taşıdı.

-2004'te belediye seçimlerinden yüzde 41.7'lik oyla çıkarak Türkiye genelinde ağırlıklı olarak belediyelerde de iktidar oldu.

-22 Temmuz 2007'de yüzde 47 oy alarak ikinci kez iktidar oldu.

-2008'de Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesine ilişkin referandumu halka götürdü. Referandumdan yüzde 69.12 galip çıktı.

-29 Mart 2009'da yapılan yerel seçimlerde yüzde 38.6 ile yine galip çıktı.

-12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu'ndan da yüzde 58'lik oyla galip çıktı.
Yapılan anketler ve uzman görüşleri, 12 Temmuz 2011 milletvekili seçimlerinden de Erdoğan'ın partisinin 1. parti olarak çıkacağı söyleniyor.

18-06/23/il-il-24-haziran-secim-sonuclari.jpg

İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN