Meis Adası nerede ve Türkiye'ye kaç km? Meis Adası krizinde son durum nedir?

Meis Adası nerede ve Türkiye'ye kaç km? Meis Adası krizinde son durum nedir?

'Meis Adası kimin ve hangi ülkeye ait?' sorusunun yanıt son günlerde sosyal medyada tartışılıyor. Doğu Akdeniz'de Türkiye-Yunanistan-Güney Kıbrıs üçgeninde yaşanan 'Meis Adası' krizine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan peş peşe açıklamalar geldi. Ülkemize ait Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Navtex ilan etmesinin ardından Kıbrıs adasının güneybatı açığındaki bölgeye ulaştı. Türk hücumbotu da Antalya'nın Kaş ilçesi önüne gelirken, Yunan hücumbotu ise Meis Adası önüne demirledi. İşte Meis Adası ile ilgili detaylar...

'Meis Adası nerede ve Türkiye'ye kaç km?', 'Meis Adası kimin ve hangi ülkeye ait?', 'Meis Adası krizinde son durum nedir?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Meis Adası çevresinde yaşanan hareketlilik kamuoyu gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz gün Doğu Akdeniz'de Navtex ilan eden Oruç Reis sismik gemisi, Kıbrıs adasının güneybatı açığındaki bölgeye ulaşırken, dün Türk hücumbotunun Kaş ilçesi Limanağzı bölgesi önlerine, Yunan hücumbotunun ise Meis Adası önüne demir attığı görüldü. üç Türk askeri helikopteriyle de bölgede zaman zaman uçuş yapıldığı aktarıldı. Detaylar haberimizde...

MEİS ADASI KRİZİNDE SON DURUM NEDİR?

Doğu Akdeniz'de Türkiye-Yunanistan-Güney Kıbrıs arasındaki yüksek tansiyon inecek gibi görünmüyor... Türkiye'nin Navtex ilan etmesi ile beraber Yunanistan'daki Meis Adası kıyılarına Yunan fırkateyni yanaştı. Yaşanan son gelişmelerin ardından gözler bölgeye çevrilmiş durumda.

Türk hücumbotu Kaş'a yanaşırken, Yunan hücumbotu da Meis Adası kıyısına yanaştı. Bunun yanı sıra havada iki helikopterin Meis Adası karşısında ve Kaş'ta devamlı olarak tur attığı görülüyor.

Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Ülkemizin Akdeniz'de yol alan kalelerine selam olsun" ifadelerini kullanırken Bakan Çavuşoğlu da "Kimseye taviz vermeyiz" ifadesini kullandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından ise "Tüm tedbirler alındı" açıklaması yapıldı.

MEİS ADASI NEREDE?

Türkiye'nin Navtex ilan ettiği Meis Adası, Antalya'nın Kaç ilçesi açıklarında olsa da Yunanistan'a bağlı bir adadır.

Meis Adası, Doğu Akdeniz'de bulunan ve Yunanistan'a bağlı olan Oniki Ada ilindeki bir adadır. Meis Adası aynı zamanda Kızılhisar Adası olarak da bilinmektedir.

Meis Adası haritası ve yüzölçümü de merak ediliyor. Adanın yüzölçümü 7,3 km2'dir. Yaşanan gelişmelerin ardından 'Meis Adası ne zaman Yunanistan'a verildi?' sorusunun yanıtı da internette araştırılıyor.

GOOGLE HARİTALAR'DA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

MEİS ADASI NE ZAMAN YUNANİSTAN'A GEÇTİ?

St. Jean Şövalyeleri'nin ardından ada ilk olarak Mısır, sonrasında Napoli ve ardından 1512 yılında da Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine geçti. Osmanlı İmparatorluğu 1915 yılına kadar adayı elinde tutmayı başardı. Ancak Meis Adası I. Dünya Savaşı esnasında Fransızların eline geçti ve Lozan Antlaşması ile İtalya'ya verildi. Sonrasında II. Dünya Savaşı'nın ardından Meis Adası 1948 yılında On İki Ada ile beraber Yunanistan'a bağlandı.

MEİS ADASI YUNANİSTAN'A KAÇ KM UZAKLIKTA?

Meis Adası, Kaş tarafındaki Türkiye kıyılarından yalnızca 2.1 km uzaklıkta bulunuyor. Az oranda zeytin ve üzüm yetiştiriciliği yapılan adanın ana uğraşı ise sünger avcılığı.

'Meis Adası nüfusu' da araştırılan konular arasında yer alıyor. 2000 yılında yapılmış olan nüfus sayımına göre adanın nüfusu 406 kişi. Ancak yaz aylarında bu rakamın 1000'e çıktığı görülüyor.

NAVTEX NE DEMEK? NAVTEX İLAN ETMENİN ANLAMI NEDİR?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN